BERNA SEVER/EGE TELGRAF- Türkiye mevcut rezervi ile dünyanın en zengin bor kaynağına sahip ülke. Ülkemizde bor madeni işlenerek tarım, temizlik, metalürji, seramik, ahşap, koruma, cam, yalıtım, tekstil, sağlık, enerji ve diğer birçok alanda kullanılıyor. Rezerv bakımından Türkiye’yi Rusya ve ABD takip ediyor. Dünya bor rezervinin yüzde 72,3’üne sahip Türkiye dünya toplam bor üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor. 2020 yılında 1 milyon 670 bin ton satış rakamını elde etttiğimiz bor madenini Çin, ABD, Rusya ve Hindistan’a ihraç ediyoruz.

KARADENİZ’DE DAĞ TAŞ FINDIK

Gelelim fındığa… Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 62'sini gerçekleştiren Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Gürcistan ve Azerbaycan takip ediyor. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Ordu'yu 1,2 milyon da ile Giresun ve 936 bin da ile de Samsun takip etmektedir. Fındık üretimi; Türkiye'de 2017 yılı itibariyle fındık üretim miktarı 675 bin tondur. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliğinden (KFMİB) yapılan yazılı açıklamada, 2022 yılında 127 ülkeye toplam 312 bin 564 ton fındık ihraç edildiği belirtildi. Bu ihracat karşılığında 1 milyar 748 milyon 835 bin 811 dolar gelir sağlandığı ifade edildi. findik-kadar-degeri-yok-mu

HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRECEK Mİ?

Bor da fındık da ülkemizin değeri. Fındık ihracatından kazancımız da olması gerekenin çok çok altında. Bu iki ürünü kıyaslamamızdaki sebep zenginliklerimizin farkına varıp onları koruyabilmek. Geçtiğimiz günlerde Bandırma Eti Maden Bor Karbür Üretim Tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Erdoğan yatırım bedeli 80 milyon doları bulan merkezin dünyanın sayılı tesislerinden olacağını belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre tam kapasite çalıştığında 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, yılda 1000 ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Temennimiz, bu tesislerin çoğalması, fındığın da dünyanın en değerli bor madeninin de hak ettiği değeri görmesi.