Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kemalpaşa’ya geri dönüşüm organize sanayi bölgesi kurulması için harekete geçti. İzmir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne geçtiğimiz günlerde resmi başvuru yapıldı. Yaklaşık 1 milyon metrekarelik alana kurulması planlanan bölge, Türkiye’nin ilk geri dönüşüm OSB’si olacak. Toplama ayırma faaliyetlerinin değil, sanayinin yer alacağı bölgeye, bu alanda faaliyet gösteren bir firmaların toplanması hedefleniyor.

ŞİMDİDEN TALİPLİSİ ÇOK

Minimum 5 bin metrekareye bölünecek olan alanda, 100’ün üzerinde firma yer alacak. Bölgede büyük bir istihdam da yaratacak olan OSB için toplanan ön taleplere sadece İzmir veya yurtiçindeki firmalar değil yabancı firmalar da büyük rağbet gösterdi. 980 bin metrekare alanın şimdiden taliplisi var. EBSO Atıkların Geri Kazanılması Sanayi Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Ergin Erdinç geri dönüşüm sanayisinde çalışan firmaları bir araya toplamayı hedeflediklerini belirterek, bölgenin minimum 5 bin metrekarelik parsellere bölüneceğini söyledi.  Büyük işletmelere ev sahipliği yapmak istediklerini vurgulayan Gelir, Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar imzası ile yapılan resmi başvuruya kısa vadede olumlu sonuçlar alacaklarına inandıklarını aktardı. EBSO Üyesi Erdinç Kemalpaşa’nın sağladığı lojistik avantajlar nedeniyle tercih edildiğini ifade etti. ebso-ergin-erdinc

BÜYÜK İSTİHDAM

Bölgenin sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de istihdama katkı koyacağını vurgulayan EBSO Meclis Üyesi, “Geri Dönüşüm OSB, iki şekilde istihdam sağlayacak. Birincisi burada ortaya çıkacak olan 100’den fazla fabrikada çok çeşitli kademelerde işçi ve mühendisler çalışacak. Ayrıca az önce de söylediğim gibi Türkiye’nin her yerinden OSB’ye atıklar gelecek. Bunların toplanması için de çalışılan insanlar var biliyorsunuz. Atıklar gömülmek yerine ekonomiye kazandırıldığında, atık toplayanlar için de iş sahası da genişlemiş oluyor haliyle. Çünkü işleyecek sanayi olduktan sonra, atığın toplanması için de insanlar gerekiyor. İşin lojistik kısmında çalışacak insan sayısı da cabası elbette” dedi.

YEŞİL OSB OLACAK

Yeşil organize sanayi bölgesi kurmayı istediklerini aktaran Erdinç, OSB’nin kendi enerjisini üretecek şekilde kurulmasını planladıklarını belirtti. Ergin Erdinç şöyle konuştu: Ortak bir arıtma tesisi yapılacak, böylelikle çevre kirliliği yaratmayacak şekilde deşarj sistemi kurulacak ve mümkünse çıkan su bu işlemden sonra bahçe sulamasında kullanılacak. Bölgeden çıkacak katı atıkların da yine kurulacak tesiste yakılarak elektrik ve buhar enerjisi elde etmeyi istiyoruz. Yine tüm tesislerin çatısına kurulacak güneş panelleriyle bölgenin enerjisini kendimiz üreteceğiz. Bölgeyi ağaçlandıracak, hasat ettiğimiz ürünlerden gelir elde ederek öğrencilere burs desteği sağlamayı hedefliyoruz.  Yine kurulacak laboratuvarlarla ve üniversite işbirliği ile AR-GE çalışmaları yürütecek, çalışanlara ve üretim sürecine yönelik de ÜR-GE faaliyetleri yapacağız. Bunlarla Türkiye’nin geri dönüş sanayisine bir takım hedefler koymayı istiyoruz.

NEDEN KEMALPAŞA?

Erdinç, bölge olarak Kemalpaşa’nın seçilmesini şöyle özetledi; “Kemalpaşa’nın seçilmesinin en önemli nedeni bölgenin lojistik avantajları. Hurda malzemenin en önemli sorunlarından biri taşınmasıdır.  Biliyorsunuz Türkiye’de kurulan ve kuruması planlanan 20 lojistik köyden biri Kemalpaşa’da. Bu hatlar birbirlerini demiryolu ile birbirine bağlıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin muhtelif yerlerindeki atıkların, Kemalpaşa’ya taşınması çok daha kolay ve az maliyetli olacak. Yine bizim sanayimizin bir ihracat ve ithalat ayağı da var. İlçe yine bu anlamda önemli bir lokasyon. Bu nedenle OSB’mizi Kemalpaşa’ya kurmayı hedefliyoruz.” Utkucan AKKAŞ/ÖZEL HABER