Nihat AK/ EGE TELGRAF- Dolar 20 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Üç aya kadar TL mevduatta ortalama faiz oranları yüzde 30'un üzerine çıktı. Kurulan şirket sayısında büyük düşüşler yaşandı. Üreterek para kazanma yerine, paradan para kazanma sürecini gündeme getiren reel sektör temsilcileri, yeni ekonomi politikalarının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

‘ÖNERİYE MUHATAP YOK’

Ekonomideki tablonun görünenden daha kötü olduğunu savunan Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Mehmet Ali Kasalı, “Bütün sorunlar, şu anki gelişmeler, mevcut uygulamaların ekonomideki yanlış politikaların bir birikimi sonucunda ortaya çıkmış bir tablodur. Hatta bu tablonun daha kötü olduğunu düşünüyorum. Suni birtakım tedbirlerle bastırılıyor. Hem dolar, hem faizler evrensel ekonomi kurallarına göre değil. Günü kurtarma adına ve önümüzdeki seçimi dikkate alarak birtakım uygulamalarla suni olarak bastırılıyor. Dolar bu suni tedbirler olmasa daha da yukarı çıkacak. Faiz, Merkez Bankası’nın bilimsel hiçbir temeli olmayan, dünyada da örneği görülmeyen bir politika sonucunda bastırılmış gibi gözüküyor. Fakat gerçekle Merkez Bankası’nın da bağları kopmuş durumunda. O yüzden maalesef göstergelerin tümü negatif, daha da negatife gidiyor. Bunun için yapılabilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Seçim pahasına yapılan bütün bu verilen tavizler sağa sola dağıtılan imkanların acısını biz seçimden sonra daha fazla çekeceğiz gibi görünüyor. Kamuoyu benden bu olumsuz gidişatın olumluya yönelmesi için ne yapılması gerekir sorusuna cevap bekliyorsa benim söyleyeceğim sözlerin bir anlamı yok. Çünkü karşımızda bu konunun muhatabı yok” dedi.

‘BU ÜLKE BİZİM’

Ekonomide normal olmayan, provokatif gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, “Bu seçimlerin şu belirsizliği bir bitsin. İki adaydan hangisi alırsa alsın önemli değil. Şu anki ekonominin durumu sanki seçimin belirsizliğinden kaynaklanıyor. Belirsiz ortamı sermaye sevmez. Seçimler bitince daha stabil bir ortama kavuşacağımızı düşünüyorum. Seçimleri bekliyoruz. Gelecek haftaya daha stabil bir ortamda gireceğiz gibi düşünüyorum kendi kendime. Biz sanayiciyiz. Bu ülkede yatırımlarımız var. Biz bu ülke için çalışıyoruz. Katma değerli ürün üretelim diyoruz. Bu vatan bizim, çalışarak her şeyin üstesinden geleceğiz. Sanayicinin bir politik duruşu yoktur. Biz ülkemiz için katma değer üretmeye çalışıyoruz. Sanki birkaç kişi piyasayı alt üst ediyor. Böyle bir ortam yok. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olamaz. Bana göre birileri bu işi provoke ediyor. Dolar düşer, dolar yükselir, bunlar ayrı konular. Ama provoke etmek farklı bir şey. Türkiye’de girişimcinin üretim yapabilmesini teşvik edecek ortamın sağlanması lazım” diye konuştu.

‘YENİ POLİTİKA ŞART’

Paradan para kazanmanın ekonomide yaşanan bir kaosun sonucu olduğunu vurgulayan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi Başkanı Engin Korkmaz, “Bu kaosun genel soncudur. Dünyanın her yerinde kaosun sonucunda paradan para kazanma olur. Bu böyle olsun diye mi yapılıyor? Bunu bilmemekle beraber kaoson olduğu bir ortamın doğal sonucu olarak şu an paradan para kazanmaya uygun bir ortam var Türkiye’de. Ama bunun bir an önce değişmesi lazım. Bir an önce üretime dayalı bir ekonomiye geçmemiz gerekiyor. Bunun için gerekli koşulların oluşması lazım. Bu hafta sonunda gerçekleşecek seçimler bunda büyük bir belirleyici. Kimin kazanacağından bağımsız şekilde sonuçlanmış olması yeni yolun açılması gerkir. Mevcutta devam etse yeni bir cumhurbaşkanı da seçilse bunlardan bağımsız olarak ekonomide yeni bir yola girilmesi gerekiyor. Başka çare yok. Ekonomi başka bir türlü yola izin vermiyor. Üretimin desteklenmesi için kur dengesinin kurulması gerekiyor. Kur müdahalesinin kaldırılıp sistemin, hayatın, ekonominin ve piyasanın öngördüğü, ihtiyaç duyduğu direnç göstermeden çalışabileceği bir seviyede olması gerekendir” ifadelerini kullandı.

‘ZOR BİR DÖNEM’

Ekonomide zor bir döneme girildiğini belirten Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Paradan para kazanma dönemine girildi. KOBİ’lerimizin finansman sıkıntısı yaşayacağı bir dönem. Finansta bir durgunluğun olacağını öngörüyorum. Ama bireysel yatırımcı için avantajlı olabilir. Uzun vadede de bunun sıkıntılarını göreceğiz. ‘Orta direk’ dediğimiz kısmın erimesi söz konusu. Sermaye sahibi daha çok sermaye sahibi olacak ama orta direğin eriyeceği bir döneme giriyoruz. Yeni Hükümet görevine başlar başlamaz birinci önceliğini enflasyonla mücadeleye vermek zorunda. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 98’ini oluşturan KOBİ’lere finansman sağlanması öncelikli alanlarımızdan olmalı. Zor bir döneme giriyoruz. Ülkemiz bu tip zor dönemlere girdiğinde, dört çeyrekte çıkıldı ama bu dönem biraz daha uzun sürdü. Piyasalara ve yabancı yatırımcılara güven ortamının sağlanması gerekir. Bunları sağlarız diye umut ediyorum” dedi.