Nihat AK/EGE TELGRAF- Cumhuriyet Halk Partisi’den milletvekili adayı olmak için İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanlığı ile bazı görevlerinden istifa eden Zekeriya Mutlu CHP listesinde yer almadı. İESOB Başkanlarından Cemal Tercan’ı 3 dönem, Mehmet Ali Susam’ı iki dönem milletvekili çıkartan İzmir esnaf teşkilatında gelenek bu gelişme ile bozuldu. Mutlu’nun liste dışında kalması esnaf teşkilatının kafasını karıştırdı. Birbirinden farklı senaryoların kulaktan kulağa dolaştığı ortamda deneyimli oda başkanları düşüncelerini Ege Telgraf Gazetesi’ne aktardı. Bir dönem federasyon başkanlığı da yapan İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan, “İzmir’deki binlerce esnaf İESOB eski başkanımız Zekeriya Mutlu’yu TBMM’de görmek istiyordu. 128 oda başkanı olsun, yönetimdeki arkadaşlarımız olsun aynı düşüncedeydik. Esnaf olarak nasıl ki dün başkanımız sayın Mutlu’nun arkasındaydı, şimdi de Zekeriya bey aynı duygularla oda ve yönetimlerinin kendi yönetimini belirlemesinin önünü açmalıdır. Eski başkanın istifa ettiği bir kuruma geri dönmeyeceği yönünde çok ciddi söylemleri oldu. İESOB Olağanüstü Genel Kurul’da aday çıkabilmesi için birlik seçiminden önce Pazarcılar Odası’nı olağanüstü seçime götürmesi gerekir. Esnaf teşkilatında neyin yapılıp yapılmayacağını bilen Zekeriya Mutlu geriye dönmek istemez” dedi.

‘ESNAFA GİDERDİM’

İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan, “Öyle mi olacak böyle mi olacak? Soruları esnafımızın iş verimini düşürüyor. İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nin olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması için bir imza kampanyası başladı. Bu imza kampanyasına büyük bir rağbet var. Genelde arkadaşlarımız yeni bir yapılanmanın mutlaka olması gerektiği görüşünü taşıyor. Ben İESOB’nin yerinde olsam hiç imzaya bırakmadan direkt olağanüstü kongreye giderim. Muhtemelen iki liste çıkar. Hangisini seçilir ise onlar bizim başkanımız olacak bizde saygı duyacağız. Esnafın büyük sorunları var. Sıkıntıları var. Bunları taşıyabilecek bir başkan ve yönetim kurulu oluşacaktır. 150 bin esnaf 128 oda bunu yapabilecek güç ve kuvvettedir” diye konuştu.

‘KAZANANIN ARKASINDAYIZ’

İESOB yönetiminin esnaf teşkilatının büyük desteğiyle seçilmesinden yana olduğunu vurgulayan Çiğli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Altıkulaç da, “Milletvekili adayları belirlendi. Vatana millete hayırlı olsun. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin geleceği için uygun olan şey seçime gidilmesidir. Yine eğer eski yöneticiler talip olur kazanırlar ise güven tazelemiş olurlar. Yeni arkadaşlar talip olur da kazanırlarsa onları da tebrik ederiz. Eski yöneticiler gelirse şayet güven tazeleyip seçimden çıkarlar, arkalarında oluruz. Yeni arkadaşlar seçilirse de kan değişimi olur. Bizim Zekeriya Başkan ile sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

‘ESNAF KARAR VERSİN’

İESOB’un geleceğine teşkilatın karar vermesinin önünün açılması gerektiğini belirten İzmir Kömürcüler Odası Başkanı Mustafa Düzyol ise “Eski başkanlarımızdan Cemal Tercan’ı üç dönem Mehmet Ali Susam’ı iki dönem milletvekili yapmış büyük bir esnaf teşkilatı var. İESOB eski Başkanı Zekeriya Mutlu’nun milletvekili olmasını esnaf canı gönülden destekledi. Ama 14 Mayıs seçimlerindeki listelerde adı yok. Bu kadar güçlü bir esnaf teşkilatının başkanına listede neden yer verilmediğini gelecek günlerde daha net öğreneceğiz. Ama birlik çatısı altındaki 128 odaya üye 150 bin esnaf ve yanında çalışan binlerce kişinin ekmeğini büyütecek atılımlara ihtiyacı var. Zekeriya Başkanımız, yönetim kurulu üyelerimiz esnafın hayrı için 128 oda yönetiminin delege olduğu olağanüstü genel kurul sürecini başlatsın. Esnaf kendi geleceğine kendisi karar versin. İESOB’u olağan üstü genel kurula götürmek için toplanan imzalar var. Birkaç gün sonra tamamlanmadan derhal birlik yönetimi seçim kararını açıklasın” diye konuştu.