Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU-EGE TELGRAF- İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık seçimleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akıllardaki soru işaretlerine ışık tutan Şenkara, geçen seneye orana bu sene et fiyatlarının yüksek olduğunu, buna bağlı olarak da bu sene kurban fiyatlarında da yükseliş olduğunun altını çizdi. Şenkara, “Bu yükseliş mevcut piyasa koşulları sebebiyle gerçekleşiyor” dedi.

‘HİSSE TAMAMEN HAYVANIN BOYUTUYLA ALAKALI’

Bu sene hisselerdeki fiyat farklarına değinen Şenkara, hisselerin kurbanlıkların ebatlarına göre değiştiğini vurguladı. Şenkara hisseler hakkında, “Boy boy büyükbaş hayvan var, 100 kilogram kadar et verebiliyor bunu yediye bölünce 4 bin 500 liraya da hisse mevcut. Hayvan büyükse bu sayı 90 bin liraya kadar çıkar, bu da bölününce 14 bin lira kişi başı hisse düşebilir. Hisse tamamen hayvanın boyutuyla alakalı. Küçükbaş hayvanlar ise güncel fiyatlar üzerinden değerlendirilirse bugünün koşullarıyla 8 bin 500 TL ile ortalama bir koç alınabilir. Bunu da yine hayvanın boyutuyla dile getirebiliriz hayvan büyükse on bin liraya kadar çıkabilir” diye konuştu.

‘AVANTAJ YA DA DEZAVANTAJ DİYEMEYİZ’

Şenkara, kurban fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı ‘karkas et’ ve benzeri alternatif kurbanlık yollarına başvuran vatandaşları da aydınlattı. Kurbanın karkas et olarak da değerlendiğini belirten Şenkara, “Hayvan pazarlık usulü satın alınırsa; 300 kilo bir hayvanı, satıcı karkas fiyatının 300 lira olması ile hesaplarsa yine 90 bin liraya denk gelir. Yine satılması gereken fiyata satılmış olur. Satış sistemi bu şekilde işler. Hisseye giren kişiler adına hayvan kesilir, fiyatlandırması da vermiş olduğu ete göre yapılır. Bir avantaj ya da dezavantaj sunuyor diyemeyiz” açıklamalarında bulundu.

 ‘AVANTAJ ARAMIYORUZ’

Kurbanlık konusunda avantajlı fiyat aramaktan önce ibadete odaklanılması gerektiğine dikkati çeken Şenkara, “Küçükbaş hayvanın da büyükbaş hayvanın da fiyatları çok yükseldi. Birbirine yakın oranda seyir ediyorlar. Bu hayvanları seçerken de avantaj aramıyoruz. Bu bayram dini bir bayram, kurban kesimi de ibadet için yapılıyor. Amacımız ‘ibadet için kurban dolap için et’ değil. Et alamayan vatandaşlarımıza, et alabilenlerin dağıtmasını amaçlayan bir bayram. Buradaki avantajı da sorgulamamak gerekir” ifadelerini kullandı.

‘UCUZ ETİN YAHNİSİ YAVAN OLUR’

Şenkara, fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı olarak ucuz ete yönelen vatandaşları da es geçmedi. Şenkara, “Ucuz etin yahnisi yavan olur. Ortada bir piyasa mevcut. Bugün kısır koyun etiyle, süt kuzu eti bir değil. Haliyle fiyatları da aynı olmuyor” diye konuştu.

‘SÜRECİN İÇERİSİNDE YER ALMALIYIZ’

Kurbanlık seçim döneminde doğru adreste olmanın önemini vurgulayan Şenkara, kesim süreciyle ilgili de vatandaşı uyardı. Şenkara, “Marketlerde satılan kurbanlıkları da ‘kurban’ olarak adlandırmıyoruz. Görülerek kesilen ve dini vecibelere dikkat edilen kesim gerçekleşmesine dikkat edilmeli. Sürecin içerisinde yer almalıyız. Güvendiğimiz ve alışveriş yaptığımız kasaplardan, satıcılardan alışveriş yapmalıyız” açıklamalarında bulundu.