Nihat AK/EGE TELGRAF- Türkiye'de 105,8 milyon kredi kartı, 176,1 milyon banka kartı ve 77,3 milyon ön ödemeli kart sayısına ulaşıldı. Geçtiğimiz yıla göre kredi kartı sayısında yüzde 19, banka kartında yüzde 14, ön ödemeli kartta ise yüzde 27'lik bir artış yaşandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kartlı satışlar yüzde 119 arttı. Tüm kartlardan yapılan alışveriş 544 milyar liraya çıktı.

‘YENİ SAYFA AÇILSIN’

Küçük işletmelerden kredili satış taleplerinin son dönemde arttığına dikkati çeken Buca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turan Yazgan, “Biz, halkın kara gün dostu esnafız. Üç harfli alışveriş zincir mağazaları değiliz. Üç harfli zincir mağazaların kasası önünde vatandaşın 2 lirası çıkışmazsa, aldığı malı geri bırakmak zorunda kalıyor. Ama vatandaş esnafımızdan alırken 20-30, 50-100 lirası çıkışmadığında aldığını geri bırakmıyor, gönül koymuyor, içinde ukte kalmıyor. Vatandaş ‘Cüzdanımı unutmuşum, şu kadarı çıkışmadı’ diyor. Esnaf o müşterinin gönlünü yapıyor. Son dönemde esnafımızdan kartla alışveriş talepleri arttı. Bir taksit iki taksit yaptırmak isteyenler var. Taksitleri artırmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Küçük esnafımızın uzun vadeli taksit yapma imkanı yok. Esnafımız şu günlerde iki arada bir derede kalıyor. Biz esnaf olarak vatandaşın kara gün dostu olmaya devam etmek istiyoruz. Bizden, vatandaşın taksitli alışveriş yapabilmesine destek çıkabilmemiz isteniyorsa buna finansman desteği sağlanmalıdır. Vatandaşımızın alım gücünü yükseltmek kesin çözümdür. Seçimler bitti şimdi geçim zamanı. Önümüzdeki dönemde ekonomiye yön verecek kabinedeki isimler büyük önem arz edecek. Doğru, ayakları yere basan ekonomi politikalarına şiddetle ihtiyaç var. Seçim sonrası esnafımız için de vatandaşımız için de yeni bir sayfa açılmalıdır” dedi.

‘VAZGEÇİLMEZİMİZ OLDU’

Perakende satışlarının büyük bölümünün kartla yapıldığını vurgulayan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Gerek Türkiye’de gerekse dünyanın dört bir yanında kuyum alışverişlerinin önemli bölümü kartlarla yapılıyor. İzmir özelindeki satışlarımızının ortalama yüzde 60’ı kartla yapılıyor. Esnaf olarak biz de peşin alışveriş yapmak isteriz, vatandaş da peşin alışveriş yapmak ister. Ama ekonomik şartlar ortada. Ekonomideki şartlar değişmeden taksitli, kredili satışların yapılmayacağını düşünmek hayal olur. Kısa süre önce Merkez Bankası, menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişiklik yaptı. Belirli bir limitin üzerinde kişisel kredi kartlarıyla yapılan nakit avans çekimleri ve altın alışverişi harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verilmişti. Tüketicinin elindeki parayı nereye, ne kadar harcayacağına kimse karar vermiyor. Elindeki kart, bir anlamda vatandaşın elindeki paradır. Kartlı altın alımına kısıtlama getirilmeye çalışılması yanlış bir düşünce. Bu yanlışlığı sektör temsilcilerimizle birlikte yetkililere ivedilikle anlattık. Bu karardan döndüler. Kartlı alışveriş hayatın vazgeçilmez bir unsuru” ifadelerini kullandı. Kartla yapılan taksitli alışverişin, ticaretin olmazsa olmazlarından kabul edildiğini belirten İzmir Mobilyacılar Odası Başkan Vekili Tuncay Duğan, “Çok eskiden mobilyacılarımız ve marangozlarımız peşin çalışırdı. Daha sonra sözün senet olduğu dönemde taksit yapılırdı. Alacak bir deftere yazılırdı. Bizim esnafımızın aldığı malzemeler vade farkı görmeye başlayınca ticaretin kuralları da değişmeye başladı. Peşin ile taksitli fiyatlar değişim gösterdi. Bazı kişi ve kurumların söz verdikleri vadede borçlarını ödememesi sıkıntılar oluşturdu. Esnafımız alışveriş yaparken tüketicisinden kart istemek durumunda kaldı. Şu anda bizim sektörümüzde perakende alanında kartlı satış yapmayan esnaf yoktur desem yeridir. Çünkü yurttaşın büyük bölümü elinde kartla geliyor. Kartı yetersiz olan, bir akrabasıyla esnafın kapısını çalıyor. Artık esnafımızın ‘kartlı satışımız yoktur’ deme lüksü kalmadı” şeklinde konuştu.