Nihat AK/EGE TELGRAF- Türkiye’nin istihdam dostu hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü kan kaybediyor. Yılbaşından bu yana işten çıkarılanların sayısı 100 bini geçti. Ülkenin, Avrupa’nın üçüncü büyük tedarikçisi olma konumu erime trendinde. Kapasite kullanım oranını düşüren sektör, elindeki ekip ve ekipmanını kaybetmemek için özsermayesinden yiyor. Sektörün umudu ise seçimlerden sonra ekonomi politikalarında yapılabilecek değişiklikler. Süreci Ege Telgraf Gazetesi’ne değerlendiren Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Burak Sertbaş kim seçilirse seçilsin politikalarda değişime ihtiyaç olduğunu söyledi.

YENİ POLİTİKALAR

Reel sektör temsilcilerinin yeni kurulacak hükümet ve ilgili bakanlıklarda olduğunu vurgulayan Birlik Başkanı Sertbaş, “Biz reel sektör temsilcileri, bir an önce seçim sürecinin tamamlanmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. İki hafta daha seçim sonuçları ötelenmiş oldu. Biz kim seçilirse seçilsin hükümetin kurulmasını ve ilgili bakanların görev başında olmasını arzu etiyoruz. İster mevcut iktidar olsun isterse yenisi olsun ekonomi politikalarında değişiklik yapacağını düşünüyoruz. Bu politikalarla her kim gelirse gelsin benzer politikalarla gitmeyeceğini herkes görüyor diye düşünüyorum. Hükümet belirlendikten sonra, politikalar belirlendikten sonra yeniden ele almakta fayda var” dedi.

‘ÇARKLAR DÖNMELİ’

Kur baskısı nedeniyle sektörün zararına çalıştığını belirten Başkan Sertbaş, “Kur baskısını en fazla biz hissediyoruz. TL girdisi en çok olan, en az karla rekabetçi ortamda ihracat yapan sektörüz. Seçimi bekledik. İkinci tura kalmasıyla iki hafta daha süremiz var önümüzde. Ne olursa olsun kurun biraz şekillenmesi lazım. Çarkları döndürmek zorundayız. O kadar çalışanımız var. Dönüyor ama zararına dönüyor. ‘İyi ağlayamayan tekstilci olamaz’ diye senelerdir söylüyorum. Biz senelerdir ağladık. Ama bu kez gerçekten ağlıyoruz. Gerçekten şu anda zararına mal üretiyor, zararına mal yüklüyoruz. Müşterilerimizi kaybetmemenin mücadelesini veriyoruz. Zaten çoğu müşterimiz kaçtı gitti. Ama elimizde kalanları kaybetmemek için mal yükleyen çok sayıda kurumumuz ve arkadaşımız var. Benim firmam buna dahil. Euro olarak baktığımızda en az 25-26’larda olması lazım bugünün şartlarında. Asgari ücrete temmuz ayında zam gelecekse tekrar konuşmak lazım onu. Bugünün şartlarında 24-26 lira bizi kurtarır. Seçim öncesinde temmuzda da asgari ücrete zam yapılacağı söylemi gelişti. Bu hayat şartlarında yapılacaktır. Yapıldığında kuru tekrar değerlendirmemiz lazım. Bilemiyoruz ortamın ne olacağını” diye konuştu.

‘HAZIRDAN TÜKETİYORUZ’

Kendi sektörlerinin geçmişteki kazancından tükettiğini vurgulayan Sertbaş, “Biz 2023 ü kapadık. 2023’de para kazanmayı düşünmüyoruz. Ortalık düzelirse 2024’e hazırlık yapar hale geleceğiz. Ortalığın düzelmesi demek kurların arzulanan seviyeye yükselmesi. Olması gereken seviyeye gelmesi durumunda zaten 2024’e hazırlık yapar hale geleceğiz. Kurlarda baskı devam ederse 2023 sonunda birçok firmamız kapatır. Şu anda 2021 ve 2022’nin ilk yarısında bizim hazırgiyim sektörü para kazandı. Bunun keyfini yaşıyoruz. Ama kur artışından ama pandemiden dolayı veya müşterimizin iştahından dolayı. O dönemde kazandığımız parayı şu anda yiyoruz. O da limitsiz bir para değil. 2023’ün sonunda bu kurlarla mücadele etmeye mecbur bırakılırsam savaşamam, bu yılın sonunda kapatırım. Emekliliğimi ilan ederim. İstihdam adına çok önemli bir sektörüz. Şu anda bizim bölgelerimizde pek duymuyoruz ama Doğu’da Güney Doğu’da çok işçi çıkarımı var. Bunlar devam etmesi istihdam adına Türkiye için olumsuzlukdur. Bunu da kimse üstlenmek ve karşılamak istemez. Bir an önce şu seçimin bitmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim