Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle bakkaliye esnafının sıkıntılar yaşadığını anlattı. Sadece bakkalların değil, şu anda her meslek dalının sıkıntıda olduğuna dikkati çeken Bağcı, “Türkiye ekonomisi de çok güzel olmadığından herkes birtakım sorunlar yaşıyor. Her ne kadar işlerimiz çok iyi olmasa da ayakta kalmaya çalışıyoruz. Şu aralar seçim havasına girdiğimiz için fiyat artışlarında bir durulma var. Tabii seçimden sonra ne olacağı belli değil. Ekonomimiz pamuk ipliğine bağlı, gün günü aratıyor. Bakkallar olarak mümkün oldukça piyasanın altında ürün satmaya çalışıyoruz. Zamları sürekli olarak tüketiciye yansıtmamaya çalışıyoruz. Çok büyük beklentimiz yok, sadece ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi. mahalle-bakkallarinda-zorlu-donem-veresiye-tamam-da-ya-vermeyesiye

‘VERESİYE VAZGEÇİLMEZİMİZ AMA…’

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı veresiyeye rağbet arttığını ancak burada da bazı ‘güven’ problemlerinin yaşandığına dikkati çeken Oda Başkanı Bağcı, “Veresiye defterimiz bizim vazgeçilmezimiz. Vatandaş ne kadar hala veresiyeye rağbet etse de biz bu beklentiye yeterince karşılık veremiyoruz. Mahalle bakkalları hala veresiyeye devam ediyor fakat sirkülasyonun yoğun olduğu alanlarda veresiye defterimizi kapalı tutuyoruz. Veresiye demek verip alma meselesidir.  ‘Veresiye’ olursa veriyoruz ama ‘vermeyesiye’ olursa vermiyoruz. Piyasada da bir para bolluğu var. Şimdi çok kişi EYT’den emekli oldu, asgari ücret de geçen yıllara göre daha yüksek. Ancak paranın bollaşması alım gücünün yüksek olduğu anlamına gelmiyor. Vatandaşın ekonomisinde bir dengesizlik hakim” ifadelerini kullandı.

‘VERİLEN SÖZLERİN TUTULMASINI İSTİYORUZ’

Yıl başında birçok bakkal dükkanının kapandığını ancak yazlık sezonunun başlamasıyla birçok esnafın özellikle sahil kesimlerinde yeniden kepenk açtığını söyleyen Bağcı, “Ne kadar yeniden kepenk açan esnafımız olsa da hala sektörden el çeken insanımız daha fazla. İnsanlar piyasaya güvenip atılım yapamıyor. Yani kapatanımız açanlarımızdan daha fazla. Zincir marketlerde fiyatlar hala tek elden artırılıyor. Bu da bakkalların rekabet gücünü engelliyor. Bu marketlerin sayıları da her geçen gün artıyor. Bu rekabet ortamını dengeleyemedikçe bu sorunlar devam edecektir. Umutsuz değiliz, hala umudumuz var. Sadece sorunların çözülmesini bekliyoruz. Önümüzde bir seçim var. Liderlerin esnafa verdikleri sözleri tutmasını istiyoruz. Her siyasetin ailesinde bir esnaf var ama koltuğa geçince esnafı unutuyor. Biz esnaf bakanlığının kurulmasını, sigortalıların ve Bağ Kurluların emeklilik günlerinin eşitlenmesini istiyoruz. EYT’liler için borçlanmalar var ama küçük esnafa borçlanma verilmedi. Herkes bunu vaat ediyor. Bizler verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz” diye konuştu.