Yağmur DAŞTAN / EGE TELGRAF- Mutfakların olmazsa olmazı soğanın fiyatı şimdilerde el yakıyor. Kilosu Pazar ve manavda 27 lirayı aşan soğan, eskiden çuval çuval alınırken şu anda tane hesabıyla alınmaya başladı. Pazarlardaki son durumu değerlendiren söyleyen İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, kuru soğan için nisan sonunu işaret etti, “Bekleyin” dedi.

TURFANDA KELİMESİ ARTIK KALMADI

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çarşı ve pazardaki fiyatların normale dönmeye başladığını söyleyen Erişen, “Domatesin fiyatı düştü, salatalık en yüksek 20 lira ama yakında o da düşecek. Patates 10 liradan satılıyor. Ancak soğan ve karpuz aman aman… Karpuzun kabuğu ile beraber kilosu şu anda kilosu 27 lira. Şu andaki karpuzlar yerli değil, İran’dan geliyor. Türkiye’deki karpuzlar daha başlamadı. Eskiden turfanda diye bir terim vardı, o kalmadı. Ocak, şubat, mart ve hatta nisan ayına kadar çıkan sebzelere ‘turfanda’ derdik, şimdi o bitti. 20 gün önce erik çıktı, çağla badem neredeyse bitecek. Karpuz geliyor. Dünya ne kadar büyüdüyse bir o kadar da küçüldü…” dedi. mutfagin-demirbasindan-mujdeli-haber-yolda

SENEYE ELİMİZDE KALIR…

Soğan ve karpuzun fiyatının önümüzdeki günlerde düşeceğini söyleyen Başkan Erişen, “Yenisi çıkınca soğan ve karpuz ucuzlayacak. En geç nisan ayının sonunda Adana’dan yeni mahsuller çıkar. Adana’da soğan pazara çıktıktan sonra bir düşüş başlar diğer bölgelerde de çıktıktan sonra ürünün fiyatı rayına oturur. Bu sene ekim azdı. Ne yazık ki ekimler çok bilinçsiz yapılıyor. Bu sene soğan para etti diye her önüne gelen şimdi soğan ekecek. Seneye de el mahkum pazarda ‘Soğan elimizde kaldı’ diye bağıracağız. Az ekildiğinde pahalı, çok ekildiğinde elde kalıyor. Deprem nedeniyle de ekim azdı ama ne olursa olsun soğan pahalı. Soğan ve patates mutfakların demirbaşıdır. Şimdi pahalı ama ay sonuna doğru ucuzlayacak. Beklemek lazım, başka da çare yok” ifadelerini kullandı.