Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU- EGE TELGRAF- İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, esnafın sesi oldu. Etin kilosunun 360 TL’ye, soğanın kilosunun ise 30 TL’ye yükselmesinin ardından esnafın mali giderlerini aktardı. Müşterilerin de, esnafın da içerisinde bulunduğu koşullar sebebiyle haklı olduğunu vurgulayan Kılıç, “İnsanlar artık lokantalara bakarak geçiyor. Fiyatlar yüksek fakat bunun sebebi ise maliyetlerin çok yüksek olması. Etin kilosu toplam 360 TL. Toplam beş porsiyon yemek çıkar. Ekmeği, suyu, yeşilliği, elektriği bir sürü gideri var. Bu koşullarda esnafın üstüne gidemiyoruz. Esnaf zamlı alıyor, zamlı satıyor. Yoksa ayakta duramıyor. Bir kilo soğan 30 TL. Kuru fasulyenin yanında soğan yemek isteyen bir müşteriye 5 TL. Bu işin içinden nasıl çıkacağımızı bilemiyorum” açıklamalarında bulundu. o-sektor-kan-agliyor-1-ayda-42-dukkan-kepenk-indirdi

42 DÜKKAN KAPANDI

Kılıç, esnaf arasında fiyat birliği sağlamak adına fiyat tarifesi belirlediklerini belirtti. Kılıç, “Esnafa fiyat tarifesi çıkardık. Daha uygulayamadan fiyatlar tırmandı gitti, bizim çıkardığımız tarife altta kaldı. Bir lokantaya gidip yemek yemen, en düşük maliyetle 250 TL. Her şey pahalı, bir demet roka 3 TL. Müşteri acı biber istiyor, biberin kilosu 50 TL. Asgari ücrete zam geleceği konuşuluyor. Personele zam, SSK’lara zam, her şeye zam geliyor. Bu ay 30 esnaf dükkan açarken, 42 esnaf dükkanını kapatmış. Bu 42 kişiden 19’u odaya gelip kapanış yaptığını bildirip borçlarını kapatırken, 23’ü odaya uğramamış” diye konuştu.

‘ESNAF DA MUTSUZ’

İnsanların alım gücünün gevrek alamayacak kadar da düştüğünü belirten Kılıç, “Bana bu ay 27 bin TL elektrik, 25 bin TL doğalgaz faturası geldi. Bir de yazın gelince ‘klimayı aç’ dendiğinde ne yapacağız? 70 liraya satılan çorba kartla ödendiğinde 5 lirası katma değer vergisi. Esnaf da mutsuz, bu yıl kiralar geçen yılın üç katı. KDV’nin yüzde 1 girişi varken, yüzde 8 çıkışı var. Herkes kredi kartı çekiyor. Herkes kendince haklı” ifadelerini kullandı.