BERNA SEVER/EGE TELGRAF- İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan Ege Telgraf Web TV canlı yayın konuğu oldu. Reel Akademi programında gazeteci Nihat AK’ın sorularını yanıtlayan Heppekcan, araçlara sigorta yaptırmanın önemini vurgulayarak yapılan sigortaların daima felaketlerin ardından gerçekleştiğini belirtti. Araç piyasasındaki artışlardan sonra kasko yaptırmanın önemine dikkati çekti. Başkan Heppekcan, sigorta primlerinin çok yüksek olması sebebiyle şu an trafikte var olan her 10 araçtan 4’ünün sigortasız olduğunu belirtti.

 YÜZDE 20 İNDİRİM

Sigorta yönetmeliğindeki değişikliklere parmak basan Heppekcan, “Yönetmeliğin değişen maddesine göre orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçalar veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi halinde yüzde 20’ye kadar indirim uygulanabilecek. Dünyanın hiçbir bölgesinde çıkma parça kullanılmaması gerekiyor. Sigortacılık kanununa göre, sıkıntılı olan parçayı orijinal parça ile değiştirmek zorundasınız. Bizde orijinal parça yerine eş değer ya da Çin’den ithal edilmiş, ne olduğu belli olmayan parçalar sanayimize yollanıyor. Bu durumlarda sanayi ustalarımız da çok zorlanıyor, montajı orijinal parçadan daha zor olan ‘çıkma’ parçalar aynı zamanda güvenlik açısından problemler ortaya çıkarıyor. Eşdeğer veya ‘çıkma’ dediğimiz parçaların kullanıldığı zamanlarda araç muayeneye gittiği zaman yan sanayiden kaynaklı olarak testi geçemiyor” açıklamalarında bulundu.

‘ŞEHİR FERAHLATILMALI’

Şehir geliştikçe geçmişte kurulan sanayi alanlarının da şehir merkezlerine çok yakın olduğunu belirten Heppekcan, İzmir’in en büyük sorunlarından birinin yetersiz sanayi alanı olduğunu belirtti. Sanayi alanları için çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Heppekcan, “Bizler altıncı ve yedinci sanayi sitelerinin açılmasına vesile olduk. Bine yakın oda üyemizi dükkan sahibi yaptık fakat son 10 senedir şehir büyük oranlarda göç almakta ve nüfusu gittikçe artmakta. Dükkan ihtiyacı yalnızca otomotiv sektöründe değil tüm sektörlerde ihtiyaç olarak görülüyor. Arsa fiyatlarının artmasından sonra esnafın bu dükkanları tek başına yapma şansı yok. Bizim talebimiz hazine arazilerinin, küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerine tahsis edilmesi. Tahsis edilmeli ki, küçük sanayi siteleri de üyelerine bu alanları sunabilsinler. Bizler artık daha modern, daha çağdaş, daha geniş dükkanlara sahip olmak istiyoruz. Şehrin ferahlatılması lazım. Sanayiler şehirlerin göbeğinde kaldı. Sanayi alanlarını ufak ufak bölümler halinde şehrin dışına taşıyarak hem şehirleri rahatlatacağız hem de daha geniş dükkanlarda daha iyi hizmet sağlayacağız” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim