İzmir iş dünyası ile bir araya gelmek üzere kente gelen Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ekonomi Masası Heyeti, İzmir programının ikinci gününde oda, borsa, birlik ve dernek başkanlarıyla bir otelde buluştu. Ekonomi Masası Heyeti ile buluşmaya İZTO Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk başta olmak üzere iş dünyası temsilcileri katıldı.

‘BÜYÜME MODELİ TIKANDI’

İş dünyası temsilcilerine yenilikçi ekonomi modelini sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Masası Başkanı Faik Öztrak, “Yeni bir hikayeye ihtiyacımız var. Dünya ara bir dönemden geçiyor. 2013'den sonra kendimize benzeyen ekonomilerden TL değeri bakımından kopmaya başladık. Bunun arkasında da büyüme modelinin tıkanması var. Bizim 2001 yılındaki krizden sonra güçlü ekonomiye geçiş programımız vardı. Güçlü ekonomiye geçtikten sonra bu program devam ettirilmemeliydi. Bu program sıcak paranın ülkeye gelmesine yönelikti, ama ortaya yetersiz döviz rezervleri, yüksek enflasyon çıktı ve birileri çok zenginleşirken, birilerinin yoksullaştığı büyümeyle karşı karşıya kaldık. Bugün bu hükümet sadece bu modeli bildiği için dışarıdaki para kesilince içerdeki vatandaşın dövizini toplayarak bu programı sürdürmeye çalışıyor. Müdahaleci bir ekonomik yapıyla karşı karşıya kalıyoruz. Paramızı pul ettiler, Türkiye'yi  Avrupa'nın milyoncu dükkanına çevirdiler. İş bu hale gelmişken, birileri '8, 80'den büyüktür' dedi. Yani Avrupa'daki 8'lik enflasyon Türkiye'deki 80'lik enflasyondan daha büyükmüş" dedi.

‘GÜNLÜK KURALLAR’

Yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmaya çekindiğini belirten Öztrak, “Türkiye’de kural kalmadı, akşam yattınız kural başka, sabah kalktınız Resmi Gazete yayınlandı kurallar değişti. Ülkenin kurumsal kapasitesi de çok ciddi bir şekilde yıprandı biri kurum  açılıyor biri kapanıyor. Dış politikada yapılanlardan dolayı da ülke güvenilmez bir hale geldi. Son dönemde yapılanlar doğru ama bunu neden daha önce yapmadık da bu kadar sıkıntı çektik. Yatırımcılar Türkiye’de yatırım yapmaya çekiniyor, güvenmiyorlar, güvenli bir yatırım ortamını göremiyorlar neden günlük kurallarla yönetiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE TEDARİK ÜSSÜ’

Türkiye’nin önemli artılarının özellikle üstünde duran Öztrak, “Türkiye 58 ülkeye, 1.5 milyar nüfusa, 22 trilyon dolarlık pazara erişim imkanına sahip bir ülke. Demografik fırsat penceremiz halen açık. Ama zaman daralıyor. Dünyadaki yeni gelişmeleri doğru okuyup, elimizdeki fırsatları değerlendirebilirsek, Türkiye rahatlıkla orta gelir tuzağından çıkar. Refah seviyesinde AB’ye yakınlaşır. AB’nin ve bölgesinin en büyük tedarik üssü olabilir.  Refah ve demokrasiyle küresel mutluluk endeksinde yukarılara tırmanır. Bu güven bunalımını aşabilmenin ilk ayağı yönetimin ve sistemin değişmesinden geçiyor ve bu seçimde de vatandaşımız bunu yapacak. Böylece ülkede değişim olacak, ekonomik aktörler de sürdürülebilir makro ekonomiye inanacak. Maliye politikası büyüme odaklı olmalı ama borçlanmayı azdırmamalı, para politikası da faizi düşüren şekilde olmalı. Türkiye çok kısa bir süre sonra döviz yokluğunu değil de bu döviz çokluğunda ne yapacağını düşünecek duruma gelebilir” diye konuştu.

Rana Beyza Öztürk/rutin