Nihat AK/EGE TELGRAF- Basit usule tabi olma koşulları yeniden düzenlendi. Bu usul dışında kalan 13 büyükşehirdeki pazar esnafının kazançlarının da istisna uygulamasına dahil edileceği bildirildi. Tezgahlardaki meyve ve sebze fiyatlarının düşürülmesine yönelik başlatılacak uygulamaya İzmir Pazarcılar Esnaf Odası temkinli yaklaştı. Girdi maaliyetlerinin düşürülmesi halinde seve seve fiyatları indirebileceklerini belirten Oda Başkanı Hamdin Erişen hesap uzmanlarından alacakları bilgileri üyeleriyle paylaşacaklarını söyledi. Müjde niteliğinde gerçekleşen söylemin detaylarını bilemediklerini belirten İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Seçim arafesinde bir müjde niteliğinde olduğu belirtilen bir açıklama yapıldı. Bizler pazar esnafıyız bu açıklamanın gerçek anlamda bizlere nasıl yansıyacağını bugünden hesaplayamıyoruz. Bir oda başkanı olarak mali müşavirimizle görüştüm. Uygulamanın detayları belli olduğunda müşavirimiz bize bilgi verecek. Mali müşavirimiz ve vergi dairesinden yetkili bir kişiyle pazarcı esnafımızı bir araya getireceğim. Üyelerimiz alışverişini nereden hangi limitlerde yapar ise bu uygulamaya tabi olacak bunu öğrenmek istiyor” dedi. HTML tutorial

‘ETİKETLER DÜŞER’

Etiket fiyatları yükselse de esnafın eskisi kadar para kazanamadığına dikkat çeken Oda Başkanı Erişen, “İğneden ipliğe gelen zamlar bizim maaliyet fiyatlarımıza yansıyor. Pazarcı esnafımızın basit usulde vergilendirilmesiyle masraflarının azalacağını öngörüyoruz. Bazı vergi uzmanları yıllık en az 6 bin liranın daha pazarcıların cebinde kalacağını öne sürüyor. Pazarcı esnafımızın maliyeti düşünce bu durum satılan ürünlerin fiyatına da yansır ve fiyatlar bir miktar düşer. Bu sayede satış artar ve esnaf daha çok kazanır. Maliyet düşerse etiketlerimizdeki fiyatlarda düşer" şeklinde konuştu.

‘KAYITLI OLMAK’

Büyükşehir sınırları dahilindeki pazarcı esnaflarının uzun dönemdir basit usul vergiye tabi olmasını talep ettiklerini belirten Pazarcılar Odası Başkanı Erişen, “Gerçek usulde vergi ödenmesinden dolayı birçok pazarcı esnafımız kayıt altına girmekten imtina ediyordu. Yıllarca çalışan pazarcı esnafımız sosyal güvenceden yoksun kalıyordu. Esnafımız bu uygulamayla emeklilik hakkı kazanacak. Devletimiz de tabana yayılan verilerden dolayı veri tahsilatlarını daha kolay yapabilecek. Oda kayıtları olan esnaflarımız birçok teşvikten de faydalanabilecek” şeklinde konuştu.

‘BİZE PATLIYORLAR’

Gördüğü her zamda vatandaşın pazarcı esnafına yüklendiğini vurgulayan Başkan Erişen, “Bizlerde bu şehirde yaşayan insanlarız. Bizlerde sıkılıyoruz bu zamlardan. Vatandaşlar haklı olarak bizlere söyleniyor. Tohumdan tezgaha bir gıda ürünün biz pazarcı esnafları olarak son halkasıyız. Üreticiyi, nakliyeciyi, halciyi karşısında göremeyen vatandaş derdini bize yanıyor. Haklı mı evet. Bizim de şartlarımız imkanlarımız kısıtlı. Bizlerde çoluk çocuk geçindiriyoruz. Ailemize bir topan ekmek götürüyoruz. Bunu temin etmek için en tazesini en ucuzunu vatandaşa verebilmek için pazarcı esnafı olarak kıyasıya bir rekabet içerisindeyiz” dedi.