Berna Sever / EGE TELGRAF- Türkiye'de 2018 yılında ekonomik problemler nedeniyle, doların Türk Lirası karşısında değeri büyük ölçüde arttı. Daha sonra ortaya çıkan pandemi de bu artışı körükleyen faktörler arasında yer aldı. Şu anda 20 lira civarında seyreden dövizin seçim sonrası nasıl bir yön izleyeceği merak konusu oldu. Birçok vatandaş doların yükseleceği düşüncesiyle döviz bürolarının önünde kuyruklar oluştursa da ekonomistler kişileri dikkatli olmaları yönünde uyardı.

‘DÖVİZİN HAREKETİ BİRÇOK FAKTÖRE BAĞLI’

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Seçim sonrası doların yükselip yükselmeyeceği, birçok faktöre bağlıdır ve tamamen öngörülemezdir. Seçim sonrası piyasaların genel olarak nasıl tepki vereceğine, seçim sonucunun ülke ekonomisi, politikası ve diğer faktörler üzerindeki etkisine bağlıdır” dedi.

İSTİKRARSIZLIK VE BELİRSİZLİK VURGUSU

“Seçim sonucu ekonomik istikrar ve güven sağlayacak bir hükümetin seçilmesi durumunda, bu olumlu bir etki yaratabilir ve doların değerini etkileyebilir” mesajı da verilen açıklamada, “Diğer yandan, seçim sonrası belirsizlik ve istikrarsızlık beklentisi, doların değerinin yükselmesine neden olabilir. Diğer faktörler arasında, ülkeler arası ticaret dengesi, faiz oranları, enflasyon oranları, jeopolitik riskler, küresel piyasa koşulları ve diğer ekonomik faktörler yer almaktadır. Ancak, piyasaların oldukça karmaşık olduğu ve birçok faktörün doların değerini etkilediği unutulmamalıdır. Bu faktörlerin hepsi, doların değerini etkileyebilir ve seçim sonrası doların ne yönde hareket edeceğine dair bir etkisi olabilir. Bu nedenle, seçim sonrası doların değeri üzerine kesin bir tahminde bulunmak zordur” ifadeleri kullanıldı.