Nihat AK/EGE TELGRAF- İş dünyasının aktörleri birkaç aydır ülkenin bir an önce ekonomi gündemine dönmesi gerektiği uyarısını yapıyor. İzmir’in önde gelen oda başkanları da piyasaların adeta seçim sandığına kilitlendiğini vurguluyor. Piyasaların seçim sonrasını net olarak kestiremediğini vurgulayan İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, “Seçim sathında bir durgunluk yaşanıyor. Kim neyi alacağını, kim neyi satacağını bilmiyor. Üreticiler ve perakendeciler arasında kalıcı bir mutabakat sağlanamıyor. Elinde inşaat malzemesi olan seçim sonrası fiyatların hangi yöne gideceği konusunda bir belirsizlik yaşıyor. Elinde malı olanlar da dövizi seçim etkisine göre bir anlamda seçim korumalı kura göre satış yapıyor. Dövizi şimdiden 26-27 liradan hesaplayanlar ‘Seçim korumalı kur ile bu şartlar altında iş yapabilmek mümkün değil. Seçimlerin bir an önce sükunet içinde yapılması en büyük temennimiz” dedi. Sorun yaşanacağını düşünmediklerini belirten İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, “Yerli üreticilerimiz ve bizlerin perakendecileri gerek global gerekse ulusal anlamdaki dönüşüme, seçim döneminde ayakları yere basan garantici bir anlayışla yaklaşıyor. Ekonominin kuralları gerçek piyasa şartlarıyla oluşuyor. Bazı üyelerimiz var, gerek hammadde gerekse bitmiş ürün stoklamanın telaşına giriyor. Perakendeciler üreticiden mal çekmeye çalışıyor. Seçimin her türlü sonucuna göre esnaf kendisini ayarlamaya çalışıyor. Biz ülkemizde çok büyük bir zorluk yaşanmadan seçimi atlatacağımızı düşünüyoruz. Üyelerimiz kendi bakış açılarında haklıdır. Onlar da küçük yatırımcılar. Yılların emeğini bir kalemde kaybetmek istemiyorlar” diye konuştu.

‘SİYASİ ÇEKİŞME YOK’

Üyeler arasında siyasi bir çekişmenin yaşanmadığını belirten İzmir Elektronikçiler Odası Başkanı Ali Üstün, “Esnafımız siyasi bir çekişmenin içine girmiyor. Seçim sonucunda görev alacak partiden çok onları döviz ilgilendiriyor. Üyelerimizin kullandığı parçaların birçoğu yurt dışından. Dövizdeki en ufak yukarı hareketlerde maliyetlerinde ciddi artışlara neden oluyor. Dövizin 25-30 hatta 40 liradan satılacağından bahseden var. Şehir efsanesine dönüşen bu rakamların gerçekleşeceğini düşünmek dahi istemiyoruz. Bu hafta sonu seçimi yaşayıp soncunu ve etkilerini hep birlikte göreceğiz. Esnafımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

‘AYNI GEMİDEYİZ’

Bazı söylem ve dedikodulardan piyasaların etkilendiğine dikkati çeken İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, “Tüm sektörler olarak bu ülkenin paydaşlarıyız. Aynı gemideyiz. Bir tarafı su alır ise hepimizi etkiler. Seçim sürecinde ağzı olan konuşuyor. Hani dilin kemiği yok derler ya onun gibi. Bire bin katanlar, kriz tamtamcılığı yapanlar, süt liman pembe tablo çizenler… Tüm bu söylemler gerek üreticimizi gerekse tüketicimizi etkiliyor. Bazı mobilya ihtiyacı olanlar var, seçimden sonra pahalanacakmış söylemiyle bir an önce ürün almaya çalışıyor. Bazıları seçim sonrası ucuzlayacak, şimdiden almaya ne gerek var diye düşünüyor. Esnafımız temkinli olmayı sever, bu güne gelmesindeki en önemli dayanağıdır o. Oluşabilecek dalgalanmaya karşı birkaç ay piyasa şartlarının değişiminden etkilenmeyecek şekilde ticaret yapmaya çalışıyor. Alım ve satımlarını bir çizgide tutmaya gayret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘KREDİ ÇEKMİYORLAR’

On on beş gündür yaprak kımıldamadığını belirten İzmir Oto Galericileri Odası Başkanı Zafer Dursun, “Sıfır araç sıkıntısı devam ediyor. İkinci el araçlar yatırım aracı olarak görülmeye devam ediyor. Seçim sürecinde özellikle 10-15 gündür alım satım yok denecek kadar az. Herkesin gözü sandıkta. Peşin parası olan harcamak istemiyor. Elinde aracı olan bugünkü şartlardan satış yapmak istemiyor. Mevcudu koruyarak seçim sonucunu görmek eğiliminde olan üyelerimizin sayısı çok. Esnaf kefaletlerden bile düşük faizli uzun vadeli kredi almaya bile galericilerimiz sıcak bakmıyor” diye konuştu.