Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU-EGE TELGRAF- Havaların ısınması yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşların tatil heyecanı da başladı. Tatil heyecanı ise bazen dolandırıcılar yüzünden kötü sonuçlanabiliyor. Tatil dolandırıcılığı ile insanların bütün yıl hayalini kurdukları planları suya düşüren suçlu sayısı ise her geçen gün artıyor. Vatandaşları hem devlet hem de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu konuda uyarıyor. TÜRSAB Ege Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç ise bu konuda vatandaşlara uyarılarda bulunarak TÜRSAB’ın çalışmalarından bahsetti. En büyük problemin sanal dünyadaki dolandırıcılıklar olduğunu söyleyen Meriç birçok dolandırıcılık türüyle karşılaştıklarını açıkladı. Şirket kopyalamaları, otel kopyalamaları, acente kopyalamaları gibi birçok şeyin sanal alemde kopyalanarak vatandaşın karşısına çıktığını söyleyen Meriç, “Acente olup olmadığını bilmeden vatandaşın reklama kanıp bir ürün alması sonucu yaşadığı birçok dolandırıcılık türü var. Biz TÜRSAB olarak bir sistem kurduk ve ana hedefimiz tüketiciyi korumak aynı zamanda acentelerin haklarını savunmak. Bunun için bir sanal denetim ekibi kurduk. Ciddi bir yakalama oranı da elde ettik. Bu dolandırıcılık işlemleri şahsi yapılan işlemler olduğu için bunları kovalaması da zor oluyor. Bu işten çok para kazanıyorlar ve yakalanana kadar devam ediyorlar” dedi.

VATANDAŞIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ

Vatandaşın bilinçlendirilmesi konusunun da çok önemli olduğuna değinen Meriç, “Burada aslında vatandaşımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bunula ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor. Vatandaş bir seyahat acentasından ürün alıyorsa ve aldığı ürünün gerçekten bir seyahat firmasına ait olup olmadığını merak ediyorsa bunu dijital doğrulama yöntemiyle kontrol edebilirler. Dijital doğrulama yöntemiyle firmanın TÜRSAB’a bağlı olup olmadığını öğrenip buna göre tatil planlarına gönül rahatlığıyla devam edebilirler” diyerek vatandaşın dikkat etmesi gereken noktalarda uyardı. Aynı zamanda TÜRSAB doğrulaması olmayan hiçbir firma ile çalışmamaları gerektiğini de vatandaşlara söyledi.

ÖDEME İŞLEMLERİ ÖNEMLİ

Ödeme kısmında ise tatile çıkacak kişiler için önemli bir uyarıda bulunan Meriç, alınmayan hizmetin parasının ödenmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Meriç, “İnternet üzerinden satın almış olsanız bile dolandırıldığınızı düşündüğünüz ya da kurallar gereğince planınızdan vazgeçmiş olsanız bile ödeme işlemini yapmama hakkınız var. Kredi kartıyla almış olduğunuz ürünle ilgili bankanızı bilgilendirebilir böyle bir şirket olmadığını belirtir ve gerekli işlemlerin yapılması sonucu ödemenizi geri alabilirsiniz” dedi. TÜRSAB olarak dolandırıcıları yakalamak için kurmuş oldukları bu sistemde sanal denetim ekibinin bir ön ödeme yaparak ürün aldığını ve bunu yasalarda dolayı yapmak zorunda olduklarını belirtti. Keskin, “Yasalarımız ispat üzerine kurulu. Biz de bu yüzden böyle bir yöntemi tercih ediyoruz ve bu şekilde yakalamaya çalışıyoruz. Öyle şeylere şahit oluyoruz ki ödeme kısmına kadar dahi dolandırıcıların her şeyi birebir yapabildiklerini görüyoruz” diyerek vatandaşların ödeme işlemlerine kanmadan öncelikli olarak mutlaka TÜRSAB bağlantısını kontrol etmesini söyledi.

BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Vatandaşın bu konuda bilinçlendirilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Meriç, “Bilinçlendirme için her dönem spotlarımız mevcut. Özellikle internet üzerinde bunlara denk gelinebilir. Sosyal medya üzerinden bu spotları sıkça aratıyoruz. Bu spotlarda vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini, ne gibi işlemler yapabileceklerini tüm detaylarıyla anlatmaya çalışıyoruz” dedi.