Kuru üzüm, Türkiye’nin hem üretimde hem de ihracatta yıldız olduğu üretim alanlarının başında geliyor. Tüm dünyada oyun kurucu olduğumuz kuru üzümde Tarım ve Orman Bakanlığı karar almış, 9 numara ürünün kilo fiyatını 10 liranın altına düşürmeyeceğini duyurmuştu. Karar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklandıktan sonra sektör temsilcileri tarafından da neşeyle karşılanmıştı. İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Borsa Ajanı Mehmet Esmer uygulamanın hedefi tam on ikiden vurduğunu ancak 31 Aralık’ın ardından alımların durmasıyla üzüm fiyatlarında dolar bazında yüzde 10 düşme olduğunu aktardı.

‘İYİ BAŞLADIK AMA…’

Bakanlık’ın açıklamasının ardından kurumların harekete geçtiğini, TARİŞ’in 10 ile 11.5 liraya kadar ürün alımı yaptığını söyleyen Esmer, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin de bölge alım ofisleri açtığını belirtti. Eylül ile kasım ayları arası üzümde verimliliğin iyi olduğunu hatırlatan Esmer fiyatların bir dönem düşüş kaydettiğini bu süreçte İTB’den yapılan alımların rakamları tekrar yukarı ivmelendirdiğini kaydetti. Esmer şöyle konuştu; “TMO’nun alım yaptığı bu süreçte ve bu aylarda fiyatlar biraz gerilemeye başlamıştı. 10 liranın altına düşmüştük. Daha sonra bu anlamda yetkililer İzmir Ticaret Borsası’na gelerek yol haritasıyla ilgili neler yapılabileceği konuşuldu. TARİŞ vasıtasıyla borsadan üzüm almaya başladılar. Çünkü fiyat yapıcı kurum İzmir Ticaret Borsası’dır. Operasyon ile sektör dinamiklerinin gelişimine katkı sağlayacaksanız tüm dünyanın gözü önünde bunu borsa üzerinden yapmalısınız. Bu yolla çok başarılı bir dönem geçirildiğini söylemek gerekir. Baktığımızda TARİŞ’in fiyatları bir anda 10 liraya ulaşırken serbest piyasada fiyatlar da yine 10 lira dolaylarında seyretti. Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek açıklarken ortaya koyduğu hedef yakalanmış hatta on ikiden vurulmuş oldu. Çünkü doğru yerde, doğru zamanda ve doğru şekilde yapıldı bu iş.”

YÜZDE 10 KAYIP

Esmer, Bakanlık ve yetkili kurumların alım yapmayı durdurmasıyla 31 Aralık’ın ardından tek tük sorunlar yaşandığını söyledi. “Bakanlık alımı durdurunca dolar bazında, üzüm yüzde 10 değer kaybetti” diyen İTB üyesi, “Bu tarihe kadar TARİŞ, tüccardan 3 bin 200 ton mal aldı. Bu alım ile 300 bin ton rekolte üzüme yön verdi yani. Ancak 31 Aralık’tan sonra dolar yükselmesine rağmen üzüm düşmeye başladı. Dolar bazında üzüm fiyatlarımız yüzde 10 düştü. Bu biraz sorun yarattı. Halbuki bu kurumlar bu tarihten sonra da devam etseydi karnımızı kaşıya kaşıya ürünümüzü 10 liradan satmayı sürdürürdük ve alınacak maksimum ürün de 1500 ton civarında olurdu” dedi. Bu soruna rağmen devletin sunduğu destek ile tüccarın da, üreticinin de devletin de kazandığı bir dönem yaşandığını belirten Esmer, “Sonunda bir takım sorunlar oluşan bir süreç yaşadık. Burada da gene olarak yapacağımız şeylerle süreci kalıcı hale getirebiliriz. Fiyatını değil kalıcı olarak değerini artırmalıyız üzümün. Bunun içinde tüm dünyada olduğu gibi tarımın desteklenmesi şart. Bizim her şeyden önce bir üzüm konseyi kurmamız gerekir. Yapacağımız teşviği ve desteği üreticiye ya da tüccara değil ürüne yapmalıyız. Bu destekleri de verirken bir politika belirlemeliyiz. Yani ekim alanlarını belirlemeli, yol haritası çıkarılmalı. Yani atacağımız adımları planlamalıyız” diye konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber