Yağmur DAŞTAN / EGE TELGRAF- Türkiye 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili derinden etkileyen büyük afetin ardından deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşti. Depremin ardından sağlam binaların önemi de bir kez daha öne çıktı. Konuyla ilgili hem merkezi hükümetin hem de yerel yönetimlerin çalışmaları devam ederken geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’deki tüm binaların otomobiller gibi periyodik muayeneye tabi olacağını duyurdu.

‘YANLIŞLARI AÇIĞA ÇIKARAN BİR ÇALIŞMA OLABİLİR’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, süreçte yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Bakanlığın açıklamasını olumlu bulduklarını ancak önemli olanın süreçte izlenecek yol haritası olduğunu ifade eden Başkan Ayatar, “Uzun zamandır mevcut yapı stokuna dair neler yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Periyodik muayene de olması gereken bir durum. Sonradan yapılara müdahaleler yapılabiliyor, bu statik açıdan yeniden bir hesabı yapılmadan uygulanırsa ileride sorunlar yaratabiliyor. Hele de deprem gibi bir afet yaşadığımızda yıkılan binaların taşıyıcı sistemine müdahale olup olmadığı konusu hep tartışılıyor. Periyodik muayene yapılması bunu da açığa çıkaran bir çalışma olabilir. Böylelikle olası müdahaleler ortaya çıkar ve yapı güvenliğini tehdit eden noktalarda daha önceden önlemler alınabilir” dedi. bakan-duyurmustu-imo-yorumladi-binalarda-periyodik-muayene-neden-onemli

‘YOL HARİTASININ NET BİR ŞEKİLDE ÇİZİLMESİ ÖNEMLİ’

“Ancak nasıl bir uygulama yapılacağının kesin bir dille tarif edilmesi gerekiyor” mesajı da veren Ayatar, “Bu periyodik muayenelerde neye bakılacak ve bu çalışma kimler tarafından yapılacak? Taşıyıcı sisteme dair bir inşaat mühendisi ve mimar bu kontrolü yerinde yapabilir. Peki, bunun sonrasında ne olacak? Bu sorunun cevabının netlik kazandırılması lazım. Elde edilen veriler nereye bildirilecek ve bunun sonucunda da vatandaşa nasıl bir uyarıda bulunulacak? Önemli olan bu uygulamanın sonrasında atılması gereken adımlar, bunların da tanımlı olması ve ortada bırakılmaması lazım. Ne yaptığımızı biliyoruz, neyi yanlış yaptığımızı biliyoruz ama uygulama sonucunda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Önemli olan kesin ve doğru bir yol haritasının belirlenmesi. Zaten tüm bu süreçte belirsizlik işi ortada bırakan konu. Belki yeni bir yönetmelik çıkarılabilir, belki net kriterler getirilebilir. Her sürecin kimler tarafından uygulanacağı ve sonucunda da hangi adımlar atılacağını tanımlamak gerekiyor” diye konuştu.