EGEMEN SAYIN/EGE TELGRAF- İslam dinine göre yaşayan ya da ölmüş bir insanın vücuduna zarar vermek yasaklanmıştır. Bununla birlikte İslamda başka bir insanın hayatını kurtarmak en büyük iyiliklerden biridir. Hayati bir sorunla karşı karşıya kalmış bir kişiye yardım etmek isteyen insanlar için organ bağışı caiz mi sorusu gündeme geliyor. Binlerce hastanın umudu olan organ bağışı, Türkiye'de son yıllarda giderek artıyor. Öyle ki gönüllü bağışçıların sayısı 600 bine dayandı. Kan, Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 2022'nin başından bu yana yaklaşık 5 bin organ nakli yapıldı. Ancak son verilere göre Türkiye’de yakmlaşık 21 bin kişi organ nakli bekliyor. İzmir organ bağışı konusunda Türkiye’nin gözbebeği. 80 bini aşan rakamla İzmir, liderliği kaptırmıyor. canindan-can-olmak-organ-bagisi-dinen-caiz-mi

DİYANET'E GÖRE GÜNAH MI?

Hayati bir sorunla karşı karşıya kalmış bir kişiye yardım etmek isteyen insanlar için organ bağışı dinen caiz mi sorusu gündemde. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi sitesinde organ nakli caiz mi sorusuna cevap olarak yayınlanan açıklamalar şu şekilde: Yaratılanlar arasında kıymetli bir mertebeye sahip olan insanlar için Allah tarafından birçok kolaylık sağlanmaktadır. Bu yüzden ölü veya yaşayan kişilerden alınan doku ve organlardan faydalanılması, insanın saygınlığına ve iyiliğine aykırı olduğu için caiz olarak görülmemiştir. Ancak zorunluluk durumunda zorunluluğun hayati önemine göre bu karar değişkenlik göstermektedir. İslam alimleri, anne karnında bulunan canlı bebeğin kurtarılması için ölmüş olan annenin karnının kesilmesini, farklı yollarla tedavileri mümkün olmayan kişilerin kemiklerinin yerine başka kemiklerin nakledilmesini, bilinmeyen hastalıklarının tedavilerinin yapılması için yakınlarının rızasını almak kaydıyla ölmüş olan kişiler üzerinde otopsi yapılmasını; dolayısıyla başka bir canı kurtarmak için ölmüş olan kişinin vücut bütünlüğüne müdahale etmek caiz görülmüştür. Açlık ve susuzluk gibi, hastalığında haram şeyleri mübah kılma geçerliliği bulunmaktadır. Bu yüzden farklı yollarla tedavisi mümkün olmayan hastalıkların haram ilaç ve maddelerle tedavileri caiz görülmüştür. Yukarıda belirtilen kurallara uyulmak kaydıyla, insan hayatını ya da hayati bir uzvu kurtarmak için başka çare olmadığında kan, doku ve organ nakli yoluyla yapılan tedavi caizdir. "Her kim bir hayatı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur." (Maide, 5/32) ayeti de bu açıklamaları destekler niteliktedir. Bu şartlar dahilinde, günümüz tıbbında kan, doku ve organ nakli tedavi şekilleri arasındadır.

NASIL BAĞIŞ YAPILIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı organ bağışının caiz olduğunu açıklıyor. Peki organ bağışı nasıl yapılır? İşte cevabı… Bağış için kişi, sağlık müdürlüklerine, yetkilendirilmiş özel ve devlet hastanelerine ya da sağlık ocaklarına başvurabilir. Organ bağışı formunun doldurulmasının ardından kişiye organ bağışçısı olduğuna dair kart verilir ve bu bilgi, Sağlık Bakanlığı'na ait Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi'ne girilir. Ayrıcca e-devlet ve e-nabız uygulamalarından organ bağışı yapılabilir.