Deniz Aslanı 2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanlığı sevk ve idaresinde Türk Arama Kurtarma Bölgesi’nde Ege Denizi’nin uluslararası sularında büyük bir gurur tablosuyla gerçekleşti.

Başarıyla kurtarıldı

Tatbikatın birinci kısmında senaryo gereği Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde tehlikede bulunan bir ticari gemiden alınan yardım çağrısı üzerine Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından arama kurtarma faaliyeti icra edildi. Senaryo gereği Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait arama kurtarma uçağı, kazazedeleri tespit ve markalama amacıyla tatbikat sahasına giriş yaptı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait arama kurtarma uçağı da kazazedelerin bulunduğu bölgeye SAR kiti atmak üzere tatbikat sahasına giriş yaptı. SAR kitinde bulunan kazazedelerin kurtarılması amacıyla bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopteri ve Sahil Güvenlik korveti sevk edildi. Denizde bulunan bir kazazede, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait arama kurtarma helikopteri tarafından kurtarıldı. SAR kitinde bulunan iki kazazede TCSG Güven tarafından hızlı kurtarma botları ile kurtarıldı. Kazazedelerin gemiye tahliyesini müteakip gemide bulunan sağlık personeli tarafından ilk tıbbi müdahale yapıldı. Jandarma Genel Komutanlığına ait arama kurtarma helikopteri tarafından ise sudaki bir kazazede kurtarıldı. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kurtarılan kazazedenin TCSG Güven korvetine tıbbi tahliyesi gerçekleştirildi ve ilk tıbbi müdahale yapıldı. Kazazede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahil Güvenlik-03 tarafından yüzücü kurtarıcı marifetiyle kurtarıldı. Ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Helikopteri tarafından toplamda üç kazazede kurtarıldı. Kurtarma harekatı süresince kazazedelerin hayatta kalmaları amacıyla Sahil Güvenlik helikopterinden denize kurtarma platformu bırakıldı. Kurtarma platformunda bulunan kazazede ise Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldı. Denizde bulunan iki kazazede, Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldı. Kazazedeler, en yakın sağlık merkezine sevk edildi.

Korkutan yangın

Tatbikatın ikinci kısmında ise senaryo gereği Türk Arama Kurtarma Bölgesi içinde tehlikede bulunan bir yolcu motorundan yardım çağrısı alındı. Yolcu motoruyla kurulan telsiz irtibatı sonucunda gemide yangın çıktığının öğrenilmesi üzerine Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından arama kurtarma faaliyeti icra edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait arama kurtarma uçağı, kazazedeleri tespit ve markalama amacıyla tatbikat sahasına giriş yaptı. Uçak tarafından kazazedelerin bulunduğu mevkii, duman kandili ile markalandı. Yolcu motoruna ait kurtarma botu içerisinde bulunan kazazedeler, arama kurtarma helikopteri tarafından kurtarıldı. Sahil Güvenlik helikopteri tarafından güvenlik altına alınan kazazedenin, TCSG Güven korvetine tıbbi tahliyesi gerçekleştirildi ve ilk tıbbi müdahalesi yapıldı. Diğer helikopterler tarafından kurtarılan üç kazazede de en yakın sağlık merkezine sevk edildi. Panik yapan yolcu motorundan denize atlayan iki kazazede, Türk Sahil Güvenlik botları tarafından sırasıyla kurtarıldı. TCSG Güven ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti botu-03 tarafından su topları kullanılarak yolcu motorundaki yangına müdahale edildi. TCSG Güven tarafından yolcu motoru emniyetli bir limana götürülmek amacıyla yedeklendi. Arama kurtarma faaliyetleri başarı ile tamamlandı.

Amaç ve hedefler

Tatbikatta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir arama kurtarma uçağı, bir arama kurtarma helikopteri, iki ulaştırma uçağı, muharip uçak, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bir arama kurtarma helikopteri ile sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan iki korvet, sekiz bot, dört helikopter, iki uçak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir bot ile arama kurtarma ihtisaslı personel görev aldı. Tatbikatta Türk arama kurtarma unsurlarının imkan ve kabiliyetlerini denemek, müşterek arama kurtarma faaliyetlerinde iş birliği ve koordinasyonu üst düzeye çıkarmak, Türkiye’nin arama kurtarma imkan ve kabiliyetleri ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisindeki uygulamaları camiaya duyurmak, tatbikata katılan tüm unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimleri geliştirmek, arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek hedeflendi. Jandarma Genel Komutanlığı, bu yıl ilk kez Deniz Aslanı Tatbikatı'nda yer aldı. Tatbikata İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy da katılım gösterdi. Fiili kısmı tamamlanan tatbikat, değerlendirme toplantılarının ardından sona erecek. Tatbikata katılan uçar ve yüzerlerin protokolü selamlamasının ardından İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir basın açıklaması düzenledi. Bakan Yardımcısı Ersoy, göçmen sorununa değinerek dil, din, ırk, renk ayrımı yapmadan herkesi kurtarmaya ve yaşatmaya devam edileceği mesajını verdi. Ersoy, konuşmasına başta Sahil Güvenlik Komutanlığı olmak üzere tüm kuvvet komutanlıklarına ve basın mensuplarına teşekkür ederek son verdi. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir de ulusal ve uluslararası düzeyde güven, başarı vurgusu yaparak tatbikatın fiili kısmının planlandığı gibi tamamlandığını ifade etti. Esra Kapar