Yağmur DAŞTAN- EGE TELGRAF- Jeoloji Mühendisi Zafer Akçığ, korkulan İzmir depremi hakkında görüşlerini bildirdi. İzmir için önemli ve sarsıcı bir deprem gerçekleşeceğini düşünmediğine dikkati çeken Akçığ, “Şu an için İzmir’de beklenen en büyük deprem 6.0 şiddetinde. Düşünülen, beklenilen gibi çok büyük bir deprem meydana gelmez” açıklamalarında bulundu.  

‘KISA FAY HATLLARI BÜYÜK DEPREM ÜRETEMEZLER’

İzmir’in belirli bölgelerinden geçen fay hatlarının geriliminin nasıl yansıyacağını aktaran Akçığ, “Fay hatlarının boyu ve derinliği bellidir.  İzmir için bu durumu gözlemlediğimizde fay hatlarının kısa faylar olduğunu görüyoruz. Bu sebeple de çok büyük bir deprem üretemezler. Belirli bir takım hesaplamalarla şu an bölgedeki hareketlilik ve fay hatlarının gerilmeleri hesaplanıyor. Fakat buna rağmen gerilmenin tam olarak miktarını bilmek mümkün değil. Bu ancak tahmin olmakla kalır. Ancak bölgesel yakınlıkta bir fay olsa ve şiddetli bir deprem yaşanması sonucunda gerilmenin transferi saptanabiliyor” dedi. Uzman Akçığ; fayların kırılmasıyla ortaya çıkan deformasyonda, yerdeki istasyonların kendi yerlerine dönmemesi durumunun gerilimin orada birikmesiyle ilişkili olduğunu açıkladı. Fay hatlarının her daim tehlike barındırdığını belirten Akçığ, “Fay hatları yeteri enerjiyi biriktirdiği zaman da patlar. İstatiksel tekrarlamalara baktığınız zaman kesin bir şey söylemek mümkün değildir. İzmir’in deprem hartasına baktığınız zaman belki 15 tane fay görürsünüz ama dikkat ederseniz fayların uzun boylu olmadığını görürsünüz. Derinlikleri de fazla değil, bu sebeple kıracakları miktar çok fazla olmaz” diye konuştu.

SIVILAŞMA RİSKİ VAR FAKAT BİR BÖLGEYİ İŞARET ETMEK YANLIŞ’

Karşıyaka ilçesinin sıvılaşma iddiaları hakkında da bilgi aktaran uzman Akçığ, “Herhangi bir bölge için ‘bu bölge sıvılaştı’ gibi ifadedeler kullanmayız. Sıvılaşma riski var fakat bir bölgeyi işaret etmek yanlış, bu sebeple de ‘ Karşıyaka’da, Bostanlı’da sıvılaşma görüldü’ diyemeyiz. Sıvılaşmanın bir de boyutları mevcut. Alüvyon zeminlerde sıvılaşma, depremde yıkımları sebep olan nedenlerden biridir. O alüvyon zeminlerde de sıvılaşmanın boyutu aynı değildir. Bu durumlar da, hayata geçirilecek binalar için o bölgedeki sıvılaşma riski projelerin içinde dahi ediliyor” açıklamalarında bulundu. Akçığ aynı zamanda depremle alakalı medyada yer alan söylentilere dikkat edilmemesi gerektiği mesajı verdi.