KAZIM ERKMEN / EGE TELGRAF- Afet bölgesinde gece-gündüz demeden canla başla çalışan Türkiye’nin bu “İyilik Hareketi” kuruluşunun görevli ve gönüllü binlerce mensubu, cephe gerisinde de boş durmuyor. Kendi bütçesi bir yana, hayırseverlerin yardım ve bağışlarıyla faaliyetlerini koordine eden Kızılay, bugünlerde depremzelere yoğunlaşırken, ihtiyaç sahiplerini de unutmuyor.

MOTİVASYONLARI TAM

Karşıyaka Kızılay Şube Başkanlığı, Başkan Kamil Karadeniz’in önderliğinde, gece ve gündüz demeden çalışıyor. Kızılay için konuşulanlar, onları üzse de moral ve motivasyonlarından zerre kadar bir şey kaybetmiş değiller. Şube faaliyetlerinin yanısıra, bugünlerde en önemli icraat Kahramanmaraş merkezli 11 ili kapsayan depremlerde herşeylerini kaybeden afetzedelerin yardımlarına koşmak. Bu konuda Kızılay Karşıyaka iki merkezli faaliyet yürütüyor. Daha ilk günlerde Güneydoğu’daki afet bölgesine yardım malzemesi toplayarak gönderen şube, şimdilerde oradan İzmir’e konuk gelen depremzede vatandaşlara kol-kanat germenin mücadelesini veriyor.  

TIPKI BİR AVM GİBİ MERKEZ

Bu amaçla Karşıyaka Örnekköy’de AVM’leri aratmayan bir merkez oluşturan Karşıyaka Kızılay Şube Başkanlığı, mesai saatleri içerisinde, İzmir’in dört bir yanından gelen depremzede vatandaşların, giysi, ayakkabı ve bebek bezi de dahil hijyenik madde ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyor. Çalışmaları Karşıyaka İlçe Emniyet Müdürü Ercan Kaçanoğlu da yakından takip ediyor.  30 kişilik ekibin başında Karşıyaka Kızılay Şube Başkanı Kamil Karadeniz yer alıyor. Kamil Başkan nerede ise tüm mesaisini bu merkezde geçirirken, yardım almak için gelenlerle yakından ilgileniyor.

KARADENİZ ANLATIYOR

Şube Başkanı Karadeniz, Türkiye’yi derinden sarsan 50 bine yakın vatandaşımızın hayatını kaybettiği, binlercesinin de yaralandığı depremler sorası, nasıl harekete geçtiklerini ve neler yaptıklarını bakın nasıl anlatıyor: “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Deprem Kahramanmaraş, Kilis, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Adana ve Elazığ başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildi. İçişleri Bakanlığı Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde depremin seviyesini “4. Seviye” olarak ilan etti. En üst seviye alarm düzeyi olan 4. seviye alarm, komşu ülkelerden gelecek her türlü ilk yardımın kabulü anlamına geliyor. Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamaya göre ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunuldu.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Türk Kızılay Karşıyaka Şube Başkanlığı olarak depremin ilk anından itibaren yaraları sarmak amacı ile acil kriz masası oluşturduk. Vatandaşlarımızın, çeşitli firmalarımızın ayni yardım destekleri ile alınan bağışlar tırlarımıza yüklenerek 11 İnsani Yardım Tırımız deprem bölgesine gönderildi. Şube Afet ekibimiz öncü araçlar ile bölgeye çıkış yaptılar. Hatay Devlet Hastanesi’nde çalışan sağlık personellerine 5.000 adet soğuk sandviç gönderildi. Şube Başkanlığımıza ait Şehit Prof. Dr. İlhan Varank İmam-Hatip Anadolu Lisesi bahçesinde bulunan Kızılay İnsani Yardım Çadırımızdan ilk 6 gün depremzedelerimize hizmet verildi. İlimize gelen depremzede sayısı her geçen gün arttığından vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek amacı ile İl Gençlik ve Spor Müdürlüğüne ait Zübeyde Hanım Mahallesinde bulunan tesis Türk Kızılay Karşıyaka Şube Başkanlığımıza geçici olarak tahsis edildi. Tahsis edilen yeri Kızılay Karşıyaka Sosyal Yardım Merkezi olarak hazır hale getirdik ve hemen hizmete başladık. Depremzedelerimize hizmet vermek amacı ile açılan sosyal yardım merkezimizde kadın giyim, erkek giyim, çocuk-bebek giyim, hijyen bölümü, ürün kontrol birimleri oluşturuldu. Ve Karşıyaka Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı ile koordinasyon içerisinde sistemli bir şekilde hizmet verilmeye başlandı.

HER ŞEY KONTROL ALTINDA

Vakıf tarafından kayıt altına alınan vatandaşlarımıza mesaj yolu ile Karşıyaka Kızılay Sosyal Yardım merkezine gitmeleri ve oradan tüm kıyafetleri ve hijyen malzemelerinin alım mesajı gönderilerek depremzedeyi bilgilendiriyoruz. İlk giriş kısımda vatandaşlarımızın kaydı kontrol edilerek içeriye alınan depremzedelerimiz, giyim ihtiyaçlarını kendileri seçerek ürün kontrolde aldıkları malzemeler paketleniyor, depremzedelerimize teslim edilerek merkezimizden uğurlanıyorlar.

4 BİN 389 DEPREMZEDEYE DESTEK

Toplamda ilçemize gelen 4 bin 389 depremzedemize Karşıyaka Kızılay Şubesi olarak sosyal yardımları (üst giyim, alt giyim, mont giyim, ayakkabı, battaniye, hijyen malzemeleri) teslim edildi. Ayrıca Sosyal Yardım Merkezimiz, Ege Ordu Komutanlığımıza bağlı lojmanlarında kalan 237 depremzede ve Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan 785 depremzede vatandaşımıza hizmet verdi. Hizmet veremeye de devam ediyoruz. Hizmetlerimizi gerçekleştirirken emeği geçen Şube yönetim kurulu üyelerine, Kadın Teşkilatımıza, Gençlik Kollarımız, Gönüllü Ekimize teşekkür ediyorum.”

RAMAZAN DA DA DURMAK YOK

Kızılay Karşıyaka Şube Başkanlığı’nın yardım ve destekleri bunlarla da sınırlı değil. Şube Başkanı Kamil Karadeniz’in gayretleriyle her yıl Ramazan ayında binlerce kişiye iftar veriliyor. Bağışçıların organizasyonundan başlayarak iftar verilecek yerleri de belirleyen ekip, 30 gün boyunca karıları da gönülleri de doyuruyor. Başkan Karadeniz, 23 Mart 2023 Perşembe günü başlayacak Ramazan ayı boyunca Şehit Prof. Dr. İlhan Varank İmam-Hatip Anadolu Lisesi bahçesinde yine binlerce Karşıyakalı için iftar sofrası kuracak. Bu amaçla birçok hayırsever bağışçı şimdiden iftar vermek için sıraya girdi. Başkan Karadeniz, bu bağışçılara teşekkür ederken, Karşıyakalılarla Razamaz ayının ulvi havasında iftar sofralarında buluşma dileğinde bulundu.