Her gün sokaklarda çiçek satarak geçimini sağlamaya çalışan ya da temizlikçilik, nakliyecilik, müzisyenlik gibi gündelik işlerle kazanç elde eden sosyal güvencesi ve sigortası bulunmayan vatandaşlar bugünlerde adeta yaşam savaşı veriyor. Patlak veren korona salgını sonrası özellikle Konak'ta her iki Roman vatandaştan bir tanesinin yardıma muhtaç olduğuna dikkat çeken İzmir Yenişehir Romanları Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Yangır, güvencesiz çalışanlar için devlet yardımı talep ettiklerini duyurdu. "Artık iş yok, aş yok" diyerek yaşadıkları mağduriyeti özetleyen Yangır, Roman vatandaşlara acilen yardım eli uzatılmasını istedi.

‘İŞSİZLİK REKORU’

Karantina günlerinde yaşadıkları zorlukları Ege Telgraf ile paylaşan Ali Yangır, sadece Konak ilçesinde 35 bin Roman vatandaşın mağdur olduğunu duyurdu ve "Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuruda bulunup çeşitli seferler yardım talep ettik. İlçe kaymakamlığına müracaat edenler oldu. Ancak yardım gelir mi gelmez mi halen bilemiyoruz. Daha önceden duyurusu yapılan bin liralık nakdi desteği alanlar da oldu. Ancak bu yeterli değil. 20 yaşın altında işsiz olan ya da çalışmayan birçok genç vatandaş var. Devletin esas onlara yardım etmesi lazım. Bu gençler zaten işsizdi. Günübirlik işlerle geçimini sağlıyorlar ya da müzisyenlik yapıyorlardı. Romanlar arasında çok sayıda işsiz kardeşimiz var. Bizim en büyük sıkıntımız onların yaşadığı bu durum. Bana yardım talebi için günde en az 20-25 tane telefon geliyor. Birçok vatandaş daha nereye müracaat edeceğini bile bilmiyor. İnsanlar biz nasıl yardım alacağız diyor. Burada yapılması gereken şey bu güvencesiz çalışan ya da işsiz olan herkese, ayrımsız olarak her ay asgari ücret tutarında yardım sağlanması" dedi.

‘DEVLET GÜVENCESİ’

Yangır, geçici süreliğine de olsa devlet güvencesi talep ettiklerini belirterek şunları kaydetti: "Çiçekçilik, müzisyenlik, nakliyecilik, gündelikçilik ve temizlikçilik yaparak geçimini sağlayan, işsiz olan binlerce insan var. Önümüzde bayram var, düğün sezonu var. Ne olacağı belli değil, hepsi iptal oldu sayılır. Peki ne yapacak bu insanlar? Zaten işsizlik almış başını gidiyor. Millet perişan. Devlet işsiz kalıp daha önceden belli bir güvenceyle çalışan, kaydı bulunan, sigortası olan kişilere yardım ediyor. Bizim durumumuz daha vahim. Şu anda kağıt üzerinde işsiz olarak da gözükmüyoruz. Konak'ta yaklaşık 60 bin Roman nüfusu var. Günlük kazanç sağlayan yaklaşık 35 bin vatandaş var. Kendi aramızda yardımlaşıyoruz, mahallelerimize belediyeler de yardım etmeye çalışıyor. Ancak bunlar yetersiz kalıyor. Nereye kadar bu şekilde idare edeceğiz? Bizim kenarda, kıyıda bir birikimimiz yok. Herkes günlük çalışıp o günü kurtarmaya, ayakta kalmaya çalışıyordu. Şimdi iş yok, aş yok... Yenişehir, Hilal, Ege, Güney ve Tepecik Mahallesi'ne geçtiğimiz günlerde erzak yardımı yapıldı. Ama üzerinden 15 gün geçti, gelecek haftalar için kaygılıyız. Ballıkuyu, Çimentepe, İkiçeşmelik, Esentepe, Gürçeşme gibi mahalleler ise halen yardım bekliyor. Hiç yardım almadan ayakta durmaya çalışanlar var. Maddi ve manevi olarak gerçekten çok zor durumdayız. Nereden yardım isteyeceğimizi bile bilmiyoruz. Şu anda her iki Roman vatandaştan bir tanesi yardıma muhtaç. Bizler istihdam noktasında zaten gerideyiz. Çok sayıda işsizimiz var. Şimdi piyasada bir dünya işten çıkarma var. Bu ortamda bu kadar kişi işten çıkartılırken, ekonomi daralmışken, normal zamanda iş bulamazken şimdi nasıl iş bulacağız? Gündelik çalışanların neredeyse tamamı şu anda evde oturuyor. Günümüzü nasıl geçireceğiz onu bile bilmiyoruz. Sokağa çıkmamız zaten ekonomik olarak yasak durumda. Bizlerde polis, doktor, memur yok, maaşlı çalışan, kamu çalışanı yok. Romanlar arasında düzenli maaş alan zaten yok denecek kadar azdı. Zaten yıllardır dışlanan bir toplumuz. Şu anda bizlere yardım yağıyor olması lazımdı. Ancak böyle bir şey göremedik. Bu kentte esas arka sırada olanlar, salgından dolayı asıl mağdurlar biziz. Ancak ne yazık ki devlete sesimizi duyuramıyoruz. En azından bu süreçte devletten güvence talep ediyoruz." Erman Şentürk / Özel Haber