Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) iştiraki İZELMAN'da, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikası 1 ve 3 No'lu Şubeler ile İZELMAN'ı temsilen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde son noktaya gelindi. Görüşmelerinin tıkanmasından dolayı bugün, ESHOT, Eşrefpaşa Hastanesi acil, anaokulları, aş evleri ve itfaiye hariç Büyükşehir Belediyesi işçileri iş bıraktı. Sendikanın iş bırakma kararını uygulamaya başlaması ile birlikte İzBB bürokratları sendika yönetimini olağanüstü görüşmeye çağırdı. Toplantının yapıldığı Egemenlik Binası önünde toplanan işçiler, sloganlarla ve alkışlarla taleplerini haykırırken toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA YAPTI

Toplantı sonrası açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve bürokratlar TİS sürecinin uzlaşıyla sonlandırıldığı duyuruldu. DİSK Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral TİS kapsamında geçen maddeleri açıklarken DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da işçi mücadelesine vurgu yaptı.

KAZANIMLARI TEK TEK OKUDU!

TİS sürecinin tamamlandığını söyleyen DİSK’e bağlı Genel İş 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral, sözleşme sonrasında işçilerin kazanımlarını tek tek okudu. İşçilerin yüzde 54’lük bir zam aldığını söyleyen Faruk Saral açıklamasında “TİS yollarda sokaklarda yollarda mücadele vererek sonlandırılmıştır. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde, yemek yardımı 95 lira artışla yüzde 70’ini, yakacak yardımı yüzde 850 TL yüzde 58.6 artışla, birleştirilmiş sosyal yardım bin 250 TL olarak yüzde 193 artışla, doğum yardımı 2 bin 500 TL yüzde 67 artışla, evlilik yardımı 3 bin 500 TL, yüzde 105 artışla, çocuğunu evlendiren işçiye bin 100 TL, yüzde 60 artışla, sünnet yaptıran 2 bin 500 TL yüzde 67 artışla, çocuğu engelli olan işçiye 250 TL, yüzde 83 artışla, afet yardımı, evlat edinen işçiye 10 bin TL, çocuklarını okul öncesi eğitime gönderen işçiye 4 bin TL yüzde 40, engelli olan çocuklara bin 250 TL, diğer eğitim yardımlarına 4 bin 507 TL, prim ortalamasına yüzde 51, ekap primine yüzde 108 oranla, geçici görev yardımına yüzde 100 oranına, asker yardımına 500 TL civarında anlaşarak sona ermiştir. 2 yıl önceki konumun üzerine çıkacağımız, tüm oranlara yaklaşık yüzde 54 artırdığımız 3’te 2 oranında da fazlalaştırdığımız toplu sözleşme sürecinde ilk defa İZELMAN toplu iş sözleşmelerinde, 1 Temmuz 2023’te üçüncü enflasyon toplu sözleşme gerçekleşti. 2 enflasyonu enflasyon altı bir şekilde yeni bir kazanım elde ettik” dedi.

‘ÖRGÜTSÜZ MÜCADELEYE DESTEK’ ÇAĞRISI YAPTI

Türkiye’de 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlere dair işçilere seslenen Başkan Tunç Soyer, “Bir bayram yaşatmanın mutluluğunu taşıyorum. Bu yasal mevzuat bizi ne kadar patron gösterse de biz kendimizi size karşı asla patron hissetmedik. Başından beri yoldaş hissettik, yol arkadaşı hissettik. Türkiye, çok büyük bir değişimin eşiğinde. Türkiye büyük bir dönüşüm yaşayacak, bunu hissediyoruz, görüyoruz ama bu, sizin lokomotifi olmanız gereken bir dönüşümdür. Bunu niye böyle söylüyorum; 14 Mayıs sabahı eğer sizler gibi örgütlü olmadığı için yine emeği sömürülecek, yine yoksulluk çekecek, yine sefalet içinde hayatını sürdürmeye çalışacak insanlar devam ederlerse bu düzende, hepimizin ekmeği zehir olur. O nedenle, bu hikayeyi değiştirmek, örgütsüz olan emekçinin de emeğinin hakkını alması için mücadele etmek sizin asli görevinizdir. Ben, sizler için üzerime düşeni yaptım. Şimdi siz, emekçi kardeşlerimiz için üzerinize düşeni yapacaksınız. Bunu yapmanın yolu emeğinize sahip çıkacak, işinizin en iyisini yapacaksınız ve sonuna kadar emeğinize de sahip çıkacaksınız, örgütlü olmayan işçiye de işsize de yolsuza da siz sahip çıkacaksınız. Dönüşümün ve değişimin öncüsü siz olacaksınız” dedi. “Bunlar gibi daha çok bayrak göreceksiniz” sözleriyle devam eden Soyer, “Bu memleket değişecek ve daha çok bayramımız olacak. Önce şunun sözünü almak istiyorum: 14 Mayıs sabahı, 15 Mayıs sabahı o emekçinin emeğinin karşılığını alacağı, bugün sizler gibi bir gün yaratmaya var mısınız! Söz mü!” diye seslendi. İşçilerden “Varız! Söz!” nidalarının yükselmesi üzerine ise Başkan Soyer, “Ben de size söz veriyorum bu son bayramınız değil, daha yapacağımız çok şey var” ifadelerini kullandı.

“13 MAYIS TUNÇ BAŞKAN’IN DOĞUM GÜNÜ”

Başkan Soyer’in ardından söz alan DİSK Ege Bölgesi Memiş Sarı da 13 Mayıs’ın Başkan Soyer’in doğum günü olduğunu hatırlatarak işçilere seslendi, “Hepimiz 14 Mayıs’ta Başkanımıza doğum günü hediyesi vereceğiz. Sana söz, her şey çok güzel olacak” diye konuştu. İşçiler ise “İyi ki doğdun başkanım, sana söz” diye bağırdı.