İzmir Narlıdere’deki 8’er katlı 4 blok ve 168 daireden oluşan Folkart Sitesinin 3’üncü blokundaki bir dairede önceki gece 22.00 sıralarında başlayan ve tüm binaya yayılan yangın tam 8 saatte kontrol altına alınabildi. Havanın aydınlanmasıyla birlikte yangının büyüklüğü de ortaya çıktı. Saatlerce devam eden yangında, ‘akıllı ev’ diye milyonlarca liraya satılan daireler küle döndü. Yangınla ilgili alınan ifadelerde vahim bir detay da ortaya çıktı: Dış cephede vernikli ahşap kullanılmıştı. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Ertuğrul Şen, ilk gelen bilgilere göre yangının temel nedeninin yangın yönetmeliğine aykırı olarak binanın dış cephesinde estetik amaçlı kullanılan ahşap cephe malzemesinden kaynaklandığını söyledi.

Doğru malzeme doğru şekilde uygulansaydı….

Hürriyet’ten Aysel Alp'e konuşan Şen, yangın yönetmeliğine göre yüksekliği 28.5 metrenin, yani 9 katın üzerindeki binalarda dış cephede A sınıfı, hiç yanmaz malzeme kullanımının zorunlu olduğunu anımsatarak şu yorumlarda bulundu: “9 katın altındaki binalarda da yönetmeliğe uygun malzeme kullanılması gerek. Alınan ifadelere göre Narlıdere’deki 8 katlı sitenin dış cephesinde yangın yönetmeliğine aykırı olarak, yanıcı bir madde olan vernik sürülmüş ahşap kullanılmış. Böyle olunca bir nedenle ikinci katta çıkan yangın pencerelerden tüm binayı sarmış. Dış cephe kaplamada doğru malzeme doğru şekilde uygulansaydı bu boyutta bir yangın olmazdı.

Hatalar var!

Bu sürecin hem inşaat ruhsatı verilmeden önce hem de (hadi burada gözden kaçtı diyelim) iskan ruhsatı verilmeden önceki denetimde fark edilip söktürülmesi gerekirdi. Yapı denetim şirketi inşaat projesinde bu yanlışı görüp uyarmalıydı, belediye inşaat ruhsatı verirken bunu söylemeliydi. Hadi her iki aşamada da gözden kaçtı diyelim; iskan ruhsatı verilirken görülüp düzelttirilmeliydi. Geçmişte benzer bir yangın İstanbul Fikirtepe’deki gökdelende, ahşap görünümlü plastik doğrama kullanımı nedeniyle büyümüştü. Doğru malzeme, doğru tasarım ve doğru denetim çok önemli.”

İçerideki akıllı sistemin dışarıya bir faydası yok

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkan Vekili Taner Kaboğlu: Akıllı sistemler denilen şey binanın ve dairelerin içinde. Sıcaklığı görüyor, Haber veriyor ve alarm çalıyor. Otomatik olarak da söndürme sistemi devreye giriyor ama bu sistem içeride yangın çıktığında etkili olarak çalışıyor. Oksijenle temas, ortam sıcaklığının artışında yavaşlama gibi etkileri var. Böylece yangını yavaşlatıyor ve belli süre sonra durduruyor. Binanın cephesi yandığında, içerideki akıllı sistemin dışarıya bir faydası yok ne yazık ki. Dış cephede çıkan yangının yayılmasını engelleyecek tek şey doğru malzeme kullanımı. Yangına 2 saat dayanıklı ahşap da var. Kaldığımız otellerin kapılarından örnek vermek gerekirse genellikle 60 dakika yangına dayanıklılar. ‘Ahşap eşittir çok yanıcı bir madde’ diye bir şey demek doğru değil. Depremde yaşananları düşünün. En lüks, en güzel sitelerde onlarca kişi hayatını kaybetti. İnsanlar can güvenliği yerine aksesuara ve dış görünüşe, gösterişe önem veriyor. Güvenliği arttırmak için kullanacağınız para dekorasyondan kat kat düşük."