Buğra TOKMAKOĞLU-EGE TELGRAF- İzmir’in Torbalı ilçesinde tarım vasıflı araziye  Güneş Enerji Santrali (GES) yapımı için yeni bir başvuru yapıldı. Uçak Tekstil Turizm İthalar İhracat Sanayi ve Ticaret Şirketi, Torbalı Tulum Mahallesi'ndeki yapmayı planladığı proje için GES kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu.

19 656 PANEL KURULACAK

  919 bin 678 metrekarelik arazinin 120 bin metrekaresine kurulması planlanan GES projesinin proje bedeli 165 milyon 301 bin 890 TL olarak belirlendi.  En yakın yerleşim birimine 850 metre uzaklıkta olan projenin onaylanması durumunda bölgeye 19 bin 656 adet panel kurulacak. Bakanlık proje ile ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurdu.  

ÇEVRE MALİYETİ DÜŞÜK

Proje ile hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi: Projenin inşaat aşaması ağırlıklı olarak panellerin montajının yapılacağı çelik konstrüksiyonların yerleştirilmesi ve trafo alanı oluşturulması olacağından büyük çaplı bir hafriyat çalışması gerçekleştirilmeyecektir. Bitkisel toprak sıyırma vb. işlemler de minimum seviyede kalacağından proje faaliyetlerinden kaynaklı olarak flora ve faunanın da olumsuz etkilenmesi beklenmemektedir. Projenin inşaat ve işletme aşamasında çalışan personelden kaynaklı olarak evsel nitelikli atık su ve katı atık oluşumu meydana gelmesi beklenmektedir. Oluşacak olan atık sular sızdırmaz fosseptikte toplanarak, evsel nitelikli katı atıklar ise sızdırmaz konteynerlerde toplanarak Torbalı Belediyesi’ne verilecektir. Güneş enerjisinin; yenilebilir ve temiz enerji olması sebebi ile çevreye zararlı duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon gibi etkileri yoktur. Güneş enerji santralleri ise çevreci ve maliyeti düşük sistemlerdir. Bu çerçevede proje kapsamında tüm çalışmalarda çevre mevzuatına uygun hareket edildiğinde, çevre mevzuatı sınır değerlerinin sağlanabileceği ve altında kalınacağı öngörülmektedir.”  
Editör: TE Bilisim