Yağmur DAŞTAN-EGE TELGRAF- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Koordinasyon Kurulu kentte sık sık tartışma konusu olan İnciraltı planlaması ile ilgili açıklamada bulunmuştu. İnciraltı planlamasının seçim sürecine dahil edilmesi ve bir vaat olarak nitelendirilmesini “umut tacirliği” olarak adlandıran TMMOB’a, İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut cevap verdi. Karabulut açıklamalarına, “Kırk yılı aşkın süredir kentin gündeminde olan İnciraltı’nın planlanması konusu ‘umut tacirliği’ değildir” diyerek başladı. Karabulut konuşmalarına, “Bugüne kadar yapılmamış olmasına umut kaybıdır diyebiliriz. Bu bölgenin yıllardır tarım vasfını yitirip hak ettiği değere kavuşmak gibi bir umudu var. Gerçek değerine kavuşması için uzun yıllardır planlanmayı bekliyordu” diyerek devam etti.

‘TARIM VASFININ BİTTİĞİNİ SAĞIR SULTAN DUYMUŞTUR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in konu ile ilgilendiğini vurgulayan Karabulut, Tunç Soyer’in başkan seçilmeden önce kendilerini ziyaret ettiğini vurguladı. Karabulut, “Kendisi de bölgeye hakimdi. Biz bu durumu sevinçle karşıladık. Bir toplantıda bu konuyla ilgili, ‘İnciraltı bir vicdan meselesidir, İnciraltı’nın planlanması için var gücümle çalışacağım’ diyerek bizlere söz vermişti. Kent gündemi biliyor ki, İnciraltı gündeme geldiğinde Mecliste bile ‘Yarın planlanması için umutla bekliyorum’ gibi birçok açıklamaları oldu. Bize Tunç Başkan’ın bu konuya karşı çıkabileceğini söyleyenler oluyor. Biz buna inanmıyoruz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın İnciraltı konusunda taviz vermeyeceğine ve yurttaşlara verdiği sözün arkasında duracağına inanıyoruz. İnciraltı’nın bugün bu şekilde olmasının başta tüm İzmir’li yurttaşları yaraladığını biliyoruz çünkü İnciraltı bugün İzmirlilerin kullanamadığı bir alandır. Tarım vasfının bittiğini sağır sultan duymuştur. Bunu kör gözlere gösteremeyiz, sağır kulaklara da duyuramayız. Bu sebeple gerçek yılladır ortada ve bekliyor.

İNCİRALTI ÇALIŞMA GRUBU ŞİMDİYE KADAR NE YAPTI?

Karabulut sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslek odalarına yıllardır çağrı yapıyoruz. Bir kere düzgün cevap alamadık. Her seferinde bu bölgenin durumunu anlattık. Bir kere gelip o bölgedeki tarımın gelişmesi için önerge verilmedi. 2021 yılında İnciraltı Çalışma Grubu kuruldu, ne çalışıldı bugüne kadar! TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu bugün üç avukat ve bir başkandan ibaret. İzmir’e ve İzmirliler düşmanca tavırlar sergileniyor. Kamunun menfaati korunuyorsa vatandaşın yanında durulması gerekirdi. 2006 yılında Bayraklı’ya ilk gökdeleni yapan TMMOB mu bize ‘sulak alanları koruyacağız’ diyor. TMMOB halkın yanında durmadı. Bu tavırlar ve açacakları mahkeme bizi şaşırtmıyor. Bizi şaşırtabilecek tek şey, bugüne kadar yanımızda olanların karşımızda durmalarıdır. Umuyoruz ki bunu yaşamayacağız.”