Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, bölgede yapılacak projeler hakkında bilgiler verdi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in geçtiğimiz günlerde Kemeraltı’nı gezip TARKEM’i ziyaret ederek projeler hakkında bilgilendirildiğini söyleyen Başkan Girgin, yerel yönetimler ve kamunun bölgeyi güzelleştirmek için mücadele ettiğini söyledi. Kemeraltı’nın İzmir için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak açıklamalarına başlayan Girgin, “Valimiz görevine yeni başladı. Biz de kendisine Kemeraltı’nı gezdirerek bölgemizde yaşananları anlattık. Bu bölgede 5 bin tane tescilli bina varsa bunların 2 bin 500’ü Kemeraltı’nda. Bunun için çok da önemsenilen bir alan... TARKEM’de bölgede hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bir sunum yapıldı. Burada kullanılan bir takım fonlar var. Bunun ne doğrultuda kullanıldığı hakkında bilgi vermek ve güvenilirliğimizi kanıtlamak bizler için çok önemliydi. Çok hoş bir buluşma oldu. İzmir için olumlu yankılarının olacağına canı gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı.

PROJELER SÜRÜYOR

Kemeraltı’nın geliştirilmesine yönelik proje çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekleyen Girgin, “Şu anda İkinci Beyler’deki iyileştirmeler devam ediyor. Önümüzdeki hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Havra Sokağı’nın sunumunu yapacağız. Esnafımızı da toplayacağız. Proje çalışmalarının yaklaşık yüzde 90’ı bitti. Esnafımızın uzun zamandır sokağın üstünün kapanması konusunda bir arzusu vardı. Güneş ve yağmur suyunun engellenmesine yönelik üst cephenin kapatılması, kirliliğin temizlenmesi, binaların iyileştirilmesi gibi çalışmalar yapılacak. Kanalizasyon sistemi de komple değiştirilecek; oradaki balık sularının giderilmesi açısından yeni bir kanal açılacak. Tezgahlar da değişiyor, artık hepsi belirli standartlar ölçüsünde olacak. Saçaklar değiştirilecek, bazı yerler sarmaşıklarla yeşillendirilip güzelleştirilecek. Bizler de dernek olarak oradaki esnafımızı dükkanlarının içlerini düzenleyip yenilemesi için yönlendireceğiz. Sokak güzelleşmişken işletmelerin de güzelleşmesi şart. Esnafımızın da hem sokağına hem de işyerine sahip çıkması lazım. O olmazsa başarıya ulaşılmaz. Bunlar dışında TARKEM’in Kemeraltı’na yönelik takip ettiğini projeler de var. İkinci Beyler’deki arşiv tadilata girecek. Bölgemiz için çok çalışıyoruz” dedi.

‘SİYASET YAPMIYORUZ’

Tarihi Çarşı’nın iyileştirilmesi adına her dönem bir takım adımlar atıldığını ancak en nihayetinde bu adımların şimdi sonuçlanmaya başladığını belirten Girgin, şu açıklamalarda bulundu: “Kemeraltı için artık herkes el ele verdi. Valimiz yapılacak çalışmalara çok hassas yaklaştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, göreve geldiği günden bu yana hiçbir zaman gündeminden Kemeraltı’nı eksik tutmadı. Kolay kolay kimsenin siyasi açıdan risk almadığı, korktuğu Kemeraltı için, ‘3 yıl sürecek, 80 milyonun üzerine mal olacak. Ancak ben kanalizasyon ve yağmur suyu sorununu çözeceğim” dedi. Sevmezler, beğenmezler; bizi ilgilendirmiyor. Ben toprağıma nasıl değdi, ona bakarım. Biz yerel yönetimler ve kamuya siyaset yapmadığımızı inandırdık. Bu da bizim çok büyük bir başarımız. Kemeraltı bunu uzun yıllardır kaybetmişti… Şimdi biz, hem gücümüzü hem de heyecanımızı yeniden gösterdik. TARKEM de uzun yıllardır var ancak daha önce burada onu kabul etmeyen bir yönetim vardı… Ben TARKEM’i de çok önemsiyorum. İyi ve vicdanlı yatırımcının Kemeraltı’na katkı sağlayacağını düşünüyorum. Tüm bunlar domino taşı gibi bir etki yaratmak zorunda. Biz de bu etkinin ortaya çıkması için mücadele veriyoruz.”

‘YÜRÜ YA KULUM…’

Son olarak, Kemeraltı’nın her şeyin en iyisini hak ettiğini belirten Başkan Girgin, “Bugüne kadar o bizim kahrımızı çok çekti. Şimdi biz onu parlatmak ve yenilemek için çalışacağız. Bunu yapmak hepimizin sorumluluğunda... Benden sonra gelen başkanlar da bu çalışmaları devam ettirmeli. Evet, bizim de dernek olarak bir takım sıkıntılarımız var. Tüzük değişikliği ve maddi gücümüzü henüz organize edemedik. Bu derneğin kurumsallaştırılması kendi gücünden geçiyor. Sorunları çözmek için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bunu da başardık mı Allah ‘Yürü ya kulum’ der” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber