Korona virüsü nedeniyle tüm Türkiye çapında kamu kurumlarının yanı sıra özel eğitim kurumlarıda da dersler geçtiğimiz günlerde durdurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk kurumlarda faaliyetin başlama tarihini en erken 30 Nisan olarak açıklarken binlerce özel anaokulu, ilkokul, lise ve üniversitenin yanı sıra etüt merkezlerinin de ne zaman faaliyete açılacağı belirsizliğini koruyor. Hal böyleyken çocuklarının daha iyi bir eğitim alması amacıyla özel kurumlara yönelen veliler, yılbaşında yaptıkları ödemelerin karşılığını alamadığını ya da yapılan sözleşmeler gereği kurumların aylık taksitlerin tahsilatı için kendilerini mağdur ettiğinden yakınıyor.

‘DOĞRU DEĞİL’

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Karşıyaka Şube Başkanı Turgut Aydın, çok sayıda insanın benzer şikayette bulunduğunu belirterek kurumların vermeyi taahhüt ettikleri hizmet karşılığında insanlardan peşin para aldığını ya da bir kısmını peşin alıp bir kısmını taksitlendirdiğini, söz konusu ödemelerin ise yemek, servis gibi ekstralarla hayli kabarık olduğunu hatırlattı. İnsanlar alamadıkları hizmetin ücretini ödemişler ya da ödeyecekler diyen Aydın, “Özel kurumların çatı dernekleri, verilmesi gereken eğitimle ilgili peşin alınan ücretleri iade etmek yerine telafi eğitimi vereceklerini açıklıyor. Yine yurtlar, öğrencilerin konakladıkları alanlar aynı düşüncedeler. Dahası birçok kurum, vereceklerini beyan ettikleri hizmete karşılık yapılan ödeme planlarına da uyulmasını bekliyor insanlardan. Yani eğitimi ya da konaklama hizmetini veremiyor ama ‘Aylık taksitiniz geldi, ödeme yapın’ deniyor. Veli-Der olarak biz, bu yaklaşımı doğru ve kabul edilebilir bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BU BİR GASPTIR’

Telafi eğitiminin, normal eğitim takviminin dışında, yoğunlaştırılmış bir düzende yapılacağının altını çizen Aydın, “Dolayısıyla özel kurumların muhtemel olarak seçeceği tarih yaz dönemi olacaktır ve verilen eğitim de bu tür durumlarda yoğunlaştırılmış şekilde müfredatın görülmesidir. Her şeyden önce kaç çocuk, hele de böyle bir dönemden sonra yaz dönemindeki eğitime gelecek? Daha da önemlisi bu süreçte alınacak eğitim ne kadar kaliteli ve verimli olacaktır? Yurtların durumundan bahsetmiyoruz bile. Vermeniz gereken eğitimleri, olağan takviminde verebiliyormuşçasına insanlardan ödeme takvimine uymalarını beklemek doğru değil. Dahası, peşin alınan ücretleri geri vermiyorum demek de her şeyden önce bir çeşit gasptır ve ahlaki de değildir” dedi.

‘İŞVEREN DE DAHİL OLSUN’

Korona virüs salgının oluşturduğu tablonun öngörülebilir olmadığını ve sorumluluğunun da hiçbir veli ile öğrencinin sırtına yüklenmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Aydın, “Dolayısıyla bedel vatandaşlara ödetilmemeli. Yetkililer televizyonlardan birlik beraberlik çağrısı yapıyor. Tüm kriz dönemlerinde fatura hem çalışanlara, emeklilere yani sıradan vatandaşlara çıkarılıyor. Madem fatura paylaşılacak, burada eğitim kurumlarının işverenleri de elini taşın altına sokmalıdır. Velilerinden peşin alınan ücretler iade edilmeli, taksitlendirmeler de iptal edilmelidir. Vatandaşlar da konuyla ilgili haklarını aramalı, ödedikleri ücretleri talep etmeli, ödeyecekleri ücretlerin iptali içinde başvurmalılar. Kurumlardan gelen olumsuz cevaplar da kabul edilmemeli, her türlü hukuki platformda haklar aranmalıdır” diye konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber