Ahmet BUĞRA TOKMAKOĞLU-EGE TELGRAF- Araç piyasasının hareketliliği seçim döneminde de devam ediyor. Türkiye’ye yaşanan ekonomik iniş çıkışının otomobil fiyatlarını da etkilediğini kaydeden İzmir Oto Galericiler Odası Başkanı Zafer Dursun seçim sonrası ile ilgili bir belirsizlik olduğunu ifade etti. Seçimden sonra fiyatların nasıl etkileneceği yönündeki soruya yanıt veren Dursun, “Bir gevreğin yedi lira olduğu, iki yüz elli liradan aşağı peynirin olmadığı yerde seçimden sonra araç fiyatlarının artmasını tabi ki de bekliyoruz” dedi.  Dursun, seçimden sonra her kalemde verginin artacağını beklediğini vurgulayarak araç fiyatlarının da bu vergilerden etkileneceğini belirtti. Seçimin birinci turundan itibaren ikinci el araç piyasasında da işlerin bıçak gibi kesildiğini söyleyen Dursun, “Seçim sonrası araç alım satımlarda ne olacağını tahmin edemiyoruz” diye konuştu.

“ÇİP BAHANE ZAMLAR ŞAHANE”

İkinci el piyasasında yoğun bir sıkıntının yaşandığını belirten Dursun, “Sıfır araç konusunda hem Türkiye’de hem dünya çapında bir sıkıntı yaşanıyor ve bunun sebebi belirsiz. Fabrikalar neden gece gündüz çalışmıyor bilmiyorum. Dünya çapında bir oyun dönüyor. Bunun sebebi de şu anki araç fiyatlarından anlaşılıyor. Amaç bu araçların fiyatlarını yükseltmekti. Günümüzde 500 bin liradan aşağı bir sıfır araç yok” dedi. Çip sorunun bir bahane olduğunu söyleyen Dursun, “Çip bahane zamlar şahane. Çip konusunun bir bahaneden ibaret olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

ALIM SATIMDA HARETLİLİK DÜŞTÜ

Geçmiş senelerde yaz aylarında araç alım- satım konularında büyük bir hareketlilik yaşandığını söyleyen Dursun, “Hem sıfır araç yok hem ikinci el piyasasında sanal bir zam oluşuyor” dedi. Geçen yıllardaki hareketliliğin bu yaz aylarında da aynı şekilde olmasını beklemediğini söyleyen Dursun sebeplerden biri olarak ikinci el araç sitelerindeki rakamların gerçek rakamlar olmadığını belirtti.

“PARANIZ CEBİNİZDE OLSA BİLE ARAÇ ALAMIYORSUNUZ”

Araç sıkıntısının sadece Türkiye’de yaşanmadığını söyleyen Dursun, “Aynı sıkıntıların Volkswagen, Mercedes gibi markalarda da yaşanıyor. Paranızı cebinize koyup bu markaların mağazalarını gitseniz bile şu anda araç bulamazsınız” dedi.