Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, gazeteci İbrahim Koçbaşın sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Parsa, günümüzde; bilim, sanat ve teknolojinin ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı. Sanatçıların farklı bakış açısıyla toplumun gelişmesine katkı sağladığını belirten Parsa “Bugün Google gibi dijital şirketler yönetim kurullarına sanatçıları alıyorlar. Sanatçılar farklı düşünüyor. Onların bakış açıları mühendislerden ve pozitif bilimlerden daha farklı” dedi. Parsa, bilim ve sanatın günümüz dünyasında birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini aktardı. Bilim, sanat ve teknolojinin harmanlandığını, bu iki olgunun ilk defa bu kadar iç içe geçmiş bir şekilde beraber çalıştığını belirtti.

‘HAYAT BİZİ SABIRSIZ HALE GETİRDİ’

Sosyal medyanın bize yaşattığı en büyük handikaplardan birinin hızlı ve çabuk tüketilebilir olduğuna dikkati çeken Parsa, “Dijital dünyanın en büyük özelliklerinden biri dijital hayatı kolaylaştırması ve hızlandırması fakat hızlı olalım derken de hata yapmamak gerekiyor. Bu durum da toplumsal olarak bir kaosa sebep oluyor. Hayat bizi sabırsız hale getirdi. Zamanla yarış halinde olduğumuz, zamanın çok kıymeti olduğu ve zamanı verimli kullanmamız gereken bir dönemde yaşıyoruz. Hep bir yere yetişme arzusundayız. Yeni iletişim teknolojileri de bizi bu hale getiriyor e bu duruma mecbur kılıyor. Dijital dünyaya karşı çok fazla bağımlılık geliştiriyoruz. Bunun içinde dijital medya detoxu yapmamız şart” diye konuştu. Dijital medyanın hayatımızı kolaylaştırırken aynı zamanda çok büyük bir havuz olduğuna değinen Prof. Doktor, “Bilgiye kolay ulaşılabilirlik her bilginin doğru olduğu anlamına gelmiyor. Bazı bilgiler de çöp durumunda. Orada da bazı ayırt edici bazı noktalar mevcut. Doğruyu süzgeçten geçirerek sunan kaynaklar bulmak önemli. Eğer kuralları bilirseniz doğru ve yararlı kullanabilirsiniz” dedi. prof-dr-parsa-bilim-ve-sanat-harmanlandi

SOSYAL MEDYANIN GÜCÜ

Parsa, sosyal medyanın gelişmesiyle beraber gücünün arttığını bu gücün de devletlerin kaderini belirleyebilecek raddeye geldiğini vurguladı. Sosyal medya çerçevesinin bu denli gelişmesi tepkilerin de genişlemesinin tepkilerin de gelişmesine sebep olduğunu belirten Parsa, “Bugün Facebook Amerika’yı yönetiyor. Yüksek bir varlık potansiyeli var. Sosyal medyanın gücüyle devletlerin gücünün önüne geçilmeye çalışılıyor. Amerikan hükümetinin seçim kampanyalarında Facebook’un belirli seçmen grubunu etkilediği de belirtiliyor. Hükümetler de şu an bu duruma karşı önlem almaya çalışıyorlar. Gücümüzü nasıl kaptırmayalım diye düşünüyorlar. Bu ufak bir kartopuna benziyor fakat yuvarlandıkça büyümeye devam ediyor ve çığ oluyor. Sosyal medyanın etkileri böyle görülüyor. Eskinin izleyici kavramı bugün kullanıcı oldu çünkü durum interaktifleşti. Artık siz de duruma katılıyorsunuz” açıklamalarında bulundu. Parsa, iletişim çağının içine doğan çocukların yasaklarla değil çağa ayak uydurarak ve teknolojiyi kullanmayı öğrenerek büyümesi gerektiğini vurguladı.
Editör: TE Bilisim