Nihat AK/EGE TELGRAF- Öğrencilere doğru soru bile sorulamayan bir sınav sisteminin olduğuna dikkat çeken Eğitim-iş İzmir1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, “Aldıkları onca ödeneğe rağmen, yılda bir kez yaptıkları sınavlarda bile hatasız soru sormayı beceremeyen yöneticilerin, gerekli eğitim ve imkanı vermedikleri halde çocuklarımızdan doğru cevaplar beklediği bir sınav dönemi daha tartışmalara gebe biçimde sonlanmıştır. Öğrencilerin başarılarını değerlendirmedeki tek yöntem olarak stres unsuru olan sınavları gören bir sistem hatalıdır. Çocukları kuşatan değişkenlerin farklılığı, kamusal eğitimin noksanlığı, başarılı olsa dahi stres unsuru haline gelen sınavları psikolojisi kaldırmayan çocukları hesaba katmayan bu sistemin benzerleri, gelişmiş ülkelerde onlarca yıl önce varlığını yitirmiştir” dedi.

BAŞARISIZLIK YÖNETİCİLERİN!

Adil olmayan eğitim sisteminde başarısızlıkların yöneticilere ait olduğunu savunan Başkan Yıldırım, “Aslolan; akla, bilime ve pedagojiye uygun bir sistem kurmaktır. Aslolan; “yaptım bitti” şiarıyla düzenlenen kaotik sınavlar düzenlemek değil, eğitimin bir süreç olduğundan yola çıkarak, küçük yaştan itibaren çocuklarımızın beceri, yetenek ve yönelimlerine göre ilerletildiği, onların özgün durumlarının göz ardı edilmediği bir sistem oturtabilmektir. Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz ki: çağın ve ülkenin gerçeklerine, çağdaş ölçme ve değerlendirme doktrinlerine, çocuklarımızın beceri ve hayallerine, sosyal devlet ilkesine dayanmadan düzenlenen bu sınav sisteminde tüm başarılar çocuklarımıza, tüm başarısızlıklar ise bu adil olmayan sistemi yürütenlere aittir” diye konuştu.

NİTELİKLİ EĞİTİM ARTMIYOR!

Öğrenci artışı kadar nitelikli eğitimin artmadığana dikkat çeken Anadolu Eğitim Sendikası İzmir İl Başkanı Adnan Sarısayın, “1 milyonu aşkın öğrenci ve onların velilerinin heyecanla beklediği Liselere Geçiş Sınavı, yine herkes için büyük bir stres kaynağı oldu. Öğrenci arttı bu artış kadar nitelikli eyitim arttırılamadı. Çocuklar yine sınavdan sınava yarış atları gibi koşuyor. Nitelikli eğitim almak için bunu yapmak zorunda kalıyorlar. Ama bu sınav sitmemiyle üniversite kapılarına yığılıyorlar” ifadelerini kullandı.

BÜTÜNSEL DEĞİŞİM ŞART!

Sistemin bütüncül bir anlayışla yeniden ele alınması gerektiğini belirten Sarısayın, “Sınav odaklı eğitim sistemi bir noktada tıkanıyor. Bakanlık bünyesinde bir komisyon kurulmalı. Eğitim paydaşları toplanmalı. İş dünyasının ve ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikte profiller yetiştirilmeli. Bu yapılmadan, eğitimde fırsat eşitlikleri sağlanmadan yapılacak her şey suya yazı yazmak olur. Her yapılan sınavda çocuklara ne verdik ki ne istiyoruz” dedi.

O ANLAYIŞ TERK EDİLMELİ!

Eğitimde eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri yeniden üreten sınav merkezli eğitim anlayışının terk edilmesi gerektiğini belirten Eğitim Sen İzmir 1 No'lu şube Başkanı Necip Vardal, “Eğitim sistemimiz ilkokuldan başlayarak üniversite sonrasına kadar, kelimenin tam anlamıyla yarışma ve elemeye dayalı, sınav odaklı bir anlayış doğrultusunda oluşturulmuştur. Eğitim sistemi öğrencileri eğitmek, onların çok yönlü olarak gelişmelerini sağlamak yerine her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği merkezi sınavlara hazırlayan sağlıksız bir yapıya bürünmüştür. Öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir. Öğrencilerimiz sınav cenderesinden kurtarılmalıdır” ifadelerini kullandı.