Nihat AK/EGE TELGRAF- Bayraklı’daki şehir hastanesinin temeli 2013’te atıldı. 30 ayda bitirilmesi planlanıyordu ama iki yıl kadar sonra 2015’te hastane için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir temel atma töreni daha düzenlendi. Türkerler ve Gama Holding tarafından inşa edilen hastanenin toplam 1 milyar 638 milyon TL’ye mal olacağı bilgileri kamuoyuna yansıdı. İki bin 60 yataklı hastanenin tamamlanması da açılış törenleri de defalarca ertelendi. Nisan ayı sonunda yapılması planlanan hastane açılış töreni için farklı kurumlar Ege Telgraf Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede tepki gösterdi.

“YARIM YAMALAK AÇILIŞ”

Seçim öncesi yarım yamalak bir hastane açılışının doğru olmadığını savunan Birlik Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Berna Boran, “İzmir Şehir Hastanesi daha bitmedi pek çok bölümü eksik aksak. Seçim öncesinde açılmaya çalışılıyor. Şu anda açılması uygun değil. Hastane açıldı düşüncesiyle oraya gidecek vatandaş hizmet alamayacak. Bir hastanenin tam teşekküllü bitirilmeden açılması doğru değil. Gerek vatandaş gerek hizmet sunumu açısından kurum tamamen bitirilmelidir. Hastanenin 3 yıllık yapım süresi vardı. Zaten bu aşıldı. Yüklenici firma bir an önce hastane açılsın kendilerine para ödenmeye başlasın mantığında olabilir. Bilemediğimiz kriterleri de olabilir. Farklı taahhütler de olabilir. Ama yarım yamalak hastane için devletin para ödemesi doğru değil” dedi.

BU ÜLKENİN ŞEHİR HASTANELERİNE İHTİYACI YOK

Kendi sendikalarının şehir hastaneleri sistemine karşı olduğunu belirten Başkan Berna Boran, “Bu ülkenin şehir hastanelerine ihtiyacı yok. Bu ülkenin yeni devlet hastanelerine ihtiyacı var. Şehir hastaneleri çok büyük. Bu hastanelere yapılan hasta, ameliyat, laboratuvar, görüntüleme taahhütleriyle devlet zarar ediyor. Kamu zararı oluşuyor. Devlet hastanesine giden bir hastanın devlete maliyeti 3 lira oluyor. Şehir hastanesine gittiğinde 5 lira oluyor. Şehir hastanelerine ödenen kiralarla yüzlerce devlet hastanesi yapılabilir. 23-25 yıllık taahhütler ediliyor. Bunun bir nevi devleti soydurmak olduğunu düşünenler var” diye konuştu.

AÇILIŞ GÖZ BOYAMA

Yıllarca ertelenen açılışın seçim öncesi yapılacak olmasının çok manidar olduğuna dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak ise, “Tabii ki bir açılış töreni yapılabilir bir kurdele kesilebilir. Ama duyduğumuz kadarıyla kısmen sadece fizik tedavi bölümü işler hale getirilecek. Geri kalan kısmının artık ne zaman işler hale geleceğini bilmiyoruz. Seçimin yakın tarihinde kamuoyunun gözünü boyamak için yapılan bir açılış töreni gibi bunu algılayabiliriz. Tümüyle hastanenin açılması söz konusu değil. Bu da TOGG arabası çıkarttılar ya ona benzer bir şey herhalde. Sadece fizik tedavinin açılacağını yönelik duyumlar alıyoruz. 2 bin 60 yataklı bir hastaneyi işletmek pek kolay değildir” şeklinde konuştu.

YARGI YABANCILARA DEVİR

Şehir hastaneleri yapımında yeteri kadar bilgilendirilmediklerine dikkati çeken Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Bilgileri kamu yönetimi bizlerle paylaşmıyor. Niye böyle iki nedenle. Birincisi Şehir Hastaneleri'nin sözleşmelerine ilişkin kamuoyu bilgilendirilmiyor. Mecliste bilgilendirilmiyor. Sebebi de bunun bir ticari sır olduğuna ilişkin bir hükümetin bir yaklaşımı var. Tabii biz bunu bir türlü anlayabilmiş değiliz. Çünkü bizim vergilerimizin kullanılmasıyla yapılan bir işlem. Nasıl bir ticari sır oluyor onu izah etmek mümkün değil. Bu tür yaptırımlar yapılıyorken şehir hastaneleri yapılıyorken tabi bu sözleşmenin içerisinde bir takım özel maddelerden bahsediliyor. Bu maddelerden en önemlisi de anlaşmazlık halinde tahkim yani değerlendirme hukuki kurul olarak Londra mahkemelerinin burada tayin edilmiş olmasıdır. Bunun anlamı özet olarak aslında şudur; Türkiye Cumhuriyeti Devleti yargı egemenliğini şehir hastaneleri sözleşmeleri bünyesinde bir yabancı ülkenin yargısına devretmiştir” dedi.