Yangın, sel ve felaketler şüphesiz pandeminin yaralarını sarmaya çalışan turizmcileri olumsuz etkiledi. Marmaris’in özellikle büyük zarar gördüğünü aktaran ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Vatandaşlarımız yangından büyük zarar gördü. Bu bölgelerin bulunduğu merkezi tercih edip. Orada tatile devam edin çağrıları cevap buldu. Bodrum yine hınca hınç dolu. Marmaris için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Her şeye rağmen tatil devam etti. Bodrum Marmaris’e göre yeşil alanı daha azdı yandı. Tatil köylerinin dışında mazı dediğimiz yeler de oldu. Bodrum’da tatil yapanlar Titanik Oteli’nin olduğu alanlar hariç, her yer aynı şekilde devam etti. Ama Marmaris çok etkilendi” dedi.

‘EN BÜYÜK DARBE’

Marmaris’in müşteri portföyüne yönelik konuşan Başkan İşler, “Yabancı ve İngiliz ağırlıklıydı. İngiltere bu yıl izin vermedi. İlk darbe buydu. Daha sonra İngiltere’nin açtığı açığı Türk Pazar ile kapatamadı açığı. Güzel yeşillik gidince yeşil ve mavinin buluşmasıydı. Astım hastası olan, solunum zorluğu çeken turistler hemen terk etti. Denizin dibine kadar gelince çamlar... Bu yüzden denizin üzeri dahi zarar gördü. Ağaçlar yanınca Marmaris’in gelir kaynağı kayboldu. Yeşil ve mavinin buluştuğu yerde Marmaris, Bodrum'un gece eğlencesi var. Büyük darbeyi Marmaris aldı… Bu bölgede Ege cazibesini korumaya devam etti” diye konuştu.

‘BÜTÜN SEZON BİR AYDI’

Turizmcinin rezervasyon yaparken geleceği göremediğini belirten İşler, “Geleceği göremiyoruz, 14 günlük oda durumlarıyla hesap yapıyor turizmci. Otelci rezervasyon alıyor ama yakın tarih bazlı yapıyor. 15 Eylül’den sonra pozisyona bakacağız. Eskiden yoğunluk Haziran’da başlar, Eylül’de biterdi. Araya yabancı Pazar giriyordu. Bu yıl bütün sezonu Temmuz’a kıstırmış gibiydi. 3 aylık sezonu bir aya sığdırmış gibiydik. Haziran’da sınavlar, yeni açıldı, pandemi korkusu vardı, hava şartları çok kötüydü. Bunlar bir olunca bayramla beraber Temmuz tüm ayları birleştirdi. Ağıstos’tan sonra özellikle yangın ve selin getirdiği moral bozukluğu doğal olarak Ağustos ayında beklenen ciroların yapılmasına izin vermedi. Dolulukta bir sorun yok ama otelci Ağustos’ta satmak için indirimler yapmak zorunda kaldı. Bunun en büyük nedeni yangın ve sel felaketi. Hava durumu insanları etkiledi. Bu sene tatile gitmeyelim dediler. Temmuz bütün sezonu kapsadı” ifadelerini kullandı.

UMUTLAR 2022’YE KALDI

Sezonun mutlu sonlanmadığını ifade eden İşler, “Şimdi ise şuan sektör dış Pazar yok, iç pazarda beklenti erken bitecek gözüküyor. Okullar açıldıktan sonra iç Pazar gelmez. Afganistan ve göçmen olaylarını gördüğümüzde insanlar sezon bitmiş edasında yaklaşıyorlar. Hiç yoktan bu seneye şükrediyoruz. Bu yılın 2021’in en parlak ayı Temmuz’du. 3 ay tek ay gibi sezon kapanacak. Bu sene turizmcinin beklentisi suya düştü. Ümitler 2022’de. Herkes aşılanır ve sosyal hayat eskiye döner. Bunun sonucunda uluslararası uçuşlar serbest kalır. 2019’da yakalanan ivme yeniden yakalanır” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber