Nihat AK/EGE TELGRAF- Her yıl “Barış, refah ve dayanışma için birlik” anlayışıyla 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutlayan Türkiye’deki Roman toplumu, bu yıl depremler nedeniyle buruk bir sevinç yaşıyor. Kendileri için büyük önem taşıyan Dünya Romanlar Günü’nde kanaat önderleri önemli mesajlar veriyor. Türkiye'nin ilk ve Avrupa'nın üçüncü Roman asıllı CHP Milletvekili Özcan Puçu ve AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle Ege Telgraf Gazetesi’ne değerlendirme yaptı.  

ANLAMLI BİR GÜN

Dünya Romanlar Günü’ne buruk duygularla girdiklerini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Büyük bir deprem yaşadık. Büyük acı çektik. Büyük kayıplar verdik. Bu nedenle Türkiye çapındaki tüm kutlamaları iptal ettik. Dünya Romanları Kutlama Günü’nü depremden dolayı iptal ettik. Sadece bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz. Buruk bir 8 Nisan yaşayacağız biz. Bunun ardından 8 Nisan çok kıymetli bir güne denk geliyor aslında. Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday belirlemesinin son günü. Cumartesi günü adaylarımız netleşecek. Bitecek. Pazar günü YSK’ya teslim edilecek. Dolayısıyla önemli bir güne denk geliyor. Umarız Türkiye’de herkes sevinir mutlu olur. Açıklanacak sonuçlarla hatta tüm partilerin açıklayacağı sonuçlarla mutlu olur herkes. Türkiye’de ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi’nden 12 tane milletvekili aday adayımız var. Onlarda heyecanla bekliyor. Açıklanacak sonuçlarla umarım 8 Nisan tüm Romanların mutluluk günü olur. En güzel günü olur. Ne kadar matemli bir yılda da olsak da bu günü az da olsa sevinerek geçirmiş oluruz diye düşünüyorum. Yeni iktidarımızla gelecek günlerde bu günü daha güzel kutlarız diye umut ediyorum” dedi.

İKTİDARIMIZDA HAYATA GEÇECEK

Purçu; “Umutlarımız olmasa yaşayamayız. Umudum hat safhada. Muhalefet milletvekilliği yaptım 8 yıl. Birçok Romanlarla ilgili planlamalar yaptık. Eylem planlamaları çalışmaları yaptık. Bunların hayata geçirilmesi sahada uygulanabilir olası için iktidar olmamız gerekir. İktidara da çok yakınlaştık. Mayıs ayının 14’den itibaren bu yazdıklarımızı sahada uygulama şansı bulacağız. Roman vatandaşlarımızın yaşamsal sorunlarını çözümüyle ilgili umutluyum. Büyük hamleler gerçekleştireceğimize inanıyorum iktidarımızda” diye konuştu. CHP’li Purçu Romanların en önde gelen 5 sorununu şu cümlelerle özetledi: “Sorunlarımızın arasında birinci sırada eğitim geliyor. Çocuklarımızın yüzde 45’ine yakını ilköğretimi terk ediyor. Birçoğu okullarını yardı bırakıp erken evlilik yapıyor. Eğitim meselesini çözmemiz gerekiyor. Ardından ikinci sırada barınma sorunu hat safhada. Üçüncü sırada istihdam sorunumuz ciddi sıkıntı. Yüzde 96’mız kayıt dışı işlerde çalışıyor. Günlük geçiniyor. Yaşam kalitemiz sıfır hiç yok eksilerdeyiz. Halen çadırlarda kalıyoruz. Dördüncüsü ön yargılı ayrımcılıkla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Beşincisi de insan hakları sorunlarımız var. Bunları ivedilikle çözmemiz gerektiğine inanıyorum.”

ROMANLARI TEĞET GEÇTİ

Yıllarca yok sayılasına rağmen ayakta kalmayı başarmış bir toplumun mensubu olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle ise, “Romanlar buçuk denilerek yıllarca ötekileştirildi. Anayasamızda eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri benimsenmiş olsa da geçmiş uygulamalarda bu ilkeler çoğu zaman Romanları maalesef teğet geçmişti. Geçmişte bize hayal satanlar yıllarca hayallerimizi yok etti. Bugüne kadar; pek çok parti ve idareci Romanların acılarını dile getirip çözüm üreteceğini söylese de bunlar hep lafta kalmıştır. Basit hesaplar ile Romanları rakamlardan ibaret görenler samimiyet eleğinden geçememiştir. Bizlere soruyorlar; “Yahu bu romanlar ne istiyorlar?” Her anne evladının geleceği için ne istiyorsa Romanlar da aynı geleceği kendi evlatları için hayal edebilmeyi istiyor. Çünkü Anadolu; Abdalı, Domu, Lomu, Romu da evladı bilen kadim bir medeniyettir” dedi.

BİZ BİRLİKTE TÜRKİYE’YİZ

AK Parti iktidarında Romanların önemli mesafeler aldığına dikkat çeken İzmir Milletvekili Cemal Bekle, “Üzerimizdeki kara bulutlara alışmış, ufuktaki aydınlığı unutmuş halde iken Kasımpaşa Kotradan bir lider çıkmış; “Biz kimsesizlerin kimsesi olmaya geldik!” diyerek tüm Romanlara yeniden umudu ve güveni hatırlatmıştır. Birileri parti koridorlarında Romanlardan nasıl oy alırız diye matematiksel hesaplar yaparken; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan mahallelerimizde kapı kapı dolaşıp yüreğinde yüreğimizi hisseden lider olarak yer sofralarımızda bizlere gönlünü açmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımıza şahsım ve tüm Roman toplumu adına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Öncülük ettiği Roman Açılımı ile; siyasi tarihimizde bir dönüm noktası olan ve tüm ülkelere örnek olacak büyük bir adım atıldı. Daha düne kadar “Roman Mahallesi” denilerek önünden geçilmeyen mahallerimiz hareketlenmeye ve köklü bir tarihi olduğunu hatırlamaya başladı. Önemli işler başardık. Bugünlere gelene kadar gözleriyle ayrımcılığı hala hissettirenlere inat koşmaktan hiç vazgeçmeyen her bir derneğimiz, kadınlarımız ve gençlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Romanlar daha iyi bir hayatı değil, hak ettikleri eşit bir yaşamı istiyor! Ayrımcılığı hissettirenlere inat; biz birlikte Türkiye’yiz diyoruz” ifadelerini kullandı.