EGE TELGRAF- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, katıldığı bir programında gündeme ilişkin dikkatleri çekecek açıklamalarda bulundu. Milletvekili aday listelerini 9 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edeceklerini belirten Dağ, “Kritik gün 9 Nisan” vurgusu yaptı. AK Partili Dağ, ‘Artık oy’ tartışmalarını değerlendirirken, İzmir özelinde de konuştu. Dağ ayrıca, “Kabinede yer alacak mısınız?” sorusunu da yanıtladı.

“MİLLETİN İRADESİNE İPOTEK KOYMAYA DÖNÜK...”

Açıklamalarında artık oylarla ilgili son günlerde devam eden tartışmalara değinen Dağ, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu tarzda yapılacak çalışmalar milletin iradesine ipotek koymaya dönük çalışmalar olur. Artık oy ilk defa Türkiye'nin uyguladığı sistem değil. 2018'den önce tüm seçimlerde “D'hondt Sistemi” dediğimiz sistemle yapılan bir dağılım söz konusu. Yeni dağılım noktasında, artık oyların hiçbirini diğer ittifak almasın diye masa başı çalışması seçim günü sahada aynı karşılığı vermez. Teori ile pratik yüzde yüz örtüşmez. Biz AK Parti olarak en yüksek oyu almaya çalışacağız, diğer ortaklarımız da MHP, Yeniden Refah, BBP aynı şeyi yapacak. Karşı ittifaktan oylar alacak politikalar üretmemiz daha yürütülebilir bir şey. İki tarafta da artık oy olacaktır. Bunu sıfırlamanız mümkün değil. Başka düşünceler, siyaseten hem seçime kadar hem seçimden sonrası için daha faydalı olur çerçevesinde gidecek olursak daha net doğruya ulaşılır.”

“SON KULLANMA TARİHİ BİTİNCE İŞİ KALMAYACAK”

Millet İttifakı’nın yaptığı milletvekili listelerine yönelik çalışmaları da yorumlayan Dağ, “Altılı Masa, Yedili Masa oldu” yorumu yaptı. Millet İttifakı’nın geçtiğimiz yıl şubat ayında toplantılara başladığını ve 12 toplantı yaptığını söyleyen Dağ, “İlk sınav Cumhurbaşkanlığı adayı belirleme süreciydi, kriz çıktı. İkinci aşama milletvekili listelerinin belirlenmesi. İlk sınavları olan Cumhurbaşkanı adayı belirlenmesinde, İYİ Parti genel Başkanı kıskaca alındığını ifade ederek masadan kalktı. Süreçte Cumhurbaşkanı yardımcılığı verilerek genel başkanlar teskin edilmiş olabilir, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakmış ve adaylığını cansiperane desteklemiş olabilirler. Şimdi milletvekili adayı belirleyecekler, bu saatten sonra Kılıçdaroğlu'nun adaylığından dönülmesi YSK olarak mümkün değil. Kılıçdaroğlu'nun artık 4 siyasi partiye ihtiyacı kalmadı. Kılıçdaroğlu için bu 4 partinin son kullanma tarihi geçti. Partilere sözler verdi, milletvekili adayı olacağını bekliyor söz verdiği kişiler, 54 vekil sözü vermişti, inandırıcı değildi, 20 vekil bile imkan dahilinde değildir. Benim kanaatime göre 4 siyasi partiye 1'er vekillik ya verirler ya vermezler, bu 4 siyasi partinin 9 Nisan 2023'te son kullanma tarihi bitince, onlarla bir işi kalmayacak" diye konuştu.

"3 DÖNEM KURALI PARTİYE FAYDALI”

AK Parti tüzüğünde yer alan üç dönem kurulanının hatırlatılması üzerine de Dağ, “Son süreç daha net gösterdi ki AK Parti’nin en az 20 sene daha ülkeye hizmet etmesi gerekir. Akşener masadan kalktıktan sonra 3 gün içinde yaşadığı linç, İYİ Parti'nin yaşadığı vetolar, sözler CHP zihniyetinin faşizan zihniyet olduğunu net gösterdi. AK Parti kadroları iktidar olarak birçok insan yetiştirdi. Bizde üç dönem kurlarıyla bazı arkadaşlarımız siyaseten bir kenara çekilmedi. Güç toplayarak sürece katılacaklar. Burada hem yeni arkadaşlarla bu işin takviyesi aynı zamanda da veda ya da ara vermesi değil. Siyasetin birçok mekanizması var. Bizim zaman darlığında 2018'de 3 dönem kurulanı tartışma imkanımız olmadı ama bu dönem konuştuk. Ben 3 dönem yaptım milletvekilliği. 3 dönem kuralının uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Başvuru yaptım, 'Tüm milletvekillerinin tekrar başvuru yapması uygundur' denildiği için, ancak yaptığım tüm görüşmelerde bu kuralın uygulanmasının gereği olarak burada olmamamız gerektiğini ifade ettim. Bu bir Fatiha olur, bu partinin geleceği için daha büyük güçlenmedir, ileri gitmedir. Milletvekilliği onurlu bir görev ama ara vermek siyasette olmamak anlamına gelmez. Genel Merkez kurullarımız, birçok kurullarımız var. Kabine konuşulunca o hesapla böyle bir şey konuşuluyor olur, hiçbir arkadaşımız için böyle bir hesap söz konusu olmaz. Karşı tarafta milletvekili olmayanlara kabine mi düşünüyor diye soruluyor ama bizde üç dönem kuralının partimize faydalı olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

İZMİR ÖZELİNDE DE KONUŞTU

Son olarak Dağ İzmir özelinde de değerlendirmelerde bulundu. Bugüne kadar 16 seçimi kazandıklarını ama İzmir’de kaybettiklerini söyleyen Dağ, “Biz anket yaparız hatta seçim yaklaştıkça 3-4 günde bir yaparız. Ancak anket kendi parti içi stratejileriniz için bir çalışmadır. Anket firmaları açısından da 1 sene önce yayınladığınız anketin sizin açınızdan bir sınavı yok. Seçim yaklaştıkça anketler de bizim önde olduğumuz söylemeye başladılar. Karşı tarafı köpürten anketler de bunu söylemeye başladı. İlk turda bu seçimi Sayın Cumhurbaşkanımız bir önceki seçimden daha yüksek oyla kazanacaktır. Oran söylemek seçmen iradesine saygısızlık olur. Biz en ufak zafiyet göstermeden, seçim günü 13 Mayıs seçim yasakları başlayıncaya kadar gece gündüz çalışacağız. Biz bunu seçim için yapmıyoruz, bir seçim bitince çalışmaya başlıyoruz. Cumhurbaşkanımız 16 seçime girdi, hepsini kazandı, İzmir'de belediye seçimlerini kaybettik. Bunları da yaşadık. 20 yıldır bu iktidar da devam ediyoruz. Dünya konjonktürünün zorlu olduğu böyle bir dönemde, asrın felaketini yaşadığımız dönemde, önümüzdeki dönem çok önemli hale gelmiştir. Hem uluslararası konjonktür çok gergin hem de yeni yaşadığımız meseleler oldu. Önümüzdeki dönemi planlayan bir iktidar var. Bu dönemde iktidarın devamının çok elzem olduğunu biliyor, çalışmalarımızı buna göre yönlendiriyoruz.”