Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- Yeni Azerbaycan Partisi’nin parlamento heyeti AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. AK Parti İzmir Milletvekili ve Dış İşleri Komisyonu üyesi Ceyda Bölünmez Çankırı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Heyet Başkanı ve Milletvekili Hikmet Mammadov, milletvekili Fatma Yıldırım, milletvekili Mahir Abbaszade, milletvekili Elman Nasirov, Sahib Alıyev’in yanı sıra AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcıları Dilaver Kişili, İsmail Çiftçioğlu ve Hayrettin Uçak da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren AK Partili vekil Çankırı, ¨Azerbaycan parlamentosundan altı milletvekilimiz destek olmaya can olmaya geldiler. Azerbaycan ile yaptığımız dostluk çerçevesinde dünyaya kardeşlik dersi verdik. Herkese örnek olarak Sayın Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra gittiği ilk ülkelerden olan Azerbaycan’ın desteğini hissettik. Adaylık sürecinde de milletvekillerimiz bizim yanımıza mutluluğu paylaşmaya geldiler. Kampanya süreci boyunca da sizlerden bahsettik. 14 Mayıs’taki seçim sadece Türkiye’nin değil dünyadaki Türk coğrafyasının beklediği bir seçimdi. Bizlere destek olan sizler gibi birçok ülke vardı ancak bu seçimden negatif sonuç almamızı bekleyenler de vardı. Rabbim onları güldürmeye izin vermesin, bize daha uzun yıllar hizmet etmeyi nasip etsin. Sizlerle beraber daha uzun yıllar bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Önümüzde yarım kalan bir işimiz vardı, bu pazar bitirip durmadan yorulmadan devam edeceğiz Cumhuriyetin ikinci asrında yapılacak çok işimiz var. Dış İşleri Komisyonu olarak gittiğimiz ülkelerde Azerbaycan söz aldığında inanılmaz büyük bir mutluluk ve gurur yaşıyoruz. Söz alır almaz Türkiye Cumhuriyeti’ne Karabağ mücadelesini onların destekleriyle aldık diyorlar. O destekler size feda olsun, Azerbaycan ile yol yürümekten her zaman mutluluk duyuyoruz¨ dedi.

¨YENİ DÜZENİ YARATAN ERDOĞAN VE ALİYEV’DİR¨

Daha sonra sözü Azerbaycan’dan gelen heyet aldı. İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimlerde verilen demokrasi sınavını tebrik eden Heyet Başkanı Mammadov, ¨Türkiye’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk ¨Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz kederi kederimiz’ demiştir. Birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ‘Tek millet tek yumruk’ sözleriyle düşüncelerini paylaşmıştır. Tarihin milletimize verdiği misyonu birlikte yerine getiriyoruz. Erdoğan uluslararası sürecin yeniden ortaya çıktığı bir dönemde çok büyük bir tez ileri sürmüş ve ‘Dünya beşten büyüktür’ demiştir. Dünyanın söz sahibi milletleri arasında Türklerin de olmasında Türkiye çok büyük bir güç sarf etmiştir. Türkler ne zaman bir yerde varsa orada adalet ve hakkaniyet oldu. Bugün bu geleceği kuran, ön Anadolu’dan başlamış Asya’ya uzanan büyük coğrafyada yeni düzeni yaratan Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev’dir. Böyle bir halledici durumda 15 Temmuz’da yeniden milat eden Türk halkı Kızıl Elma isteğimize karşı yeni bir mücadele verdi. 28 Mayıs’ta Türk halkının milli iradesi yeniden tecelli edecektir. Türkiye’nin gücü bizim de gücümüzdür. Türkiye güçlü olursa İslam dünyası da güçlü olur. Emperyalist merkezler, Türk dünyasını parçalama odaklı bir siyaset izledi. Burnumuzun dibinde baş gösterenleri izledik. Aynı şeyi 15 Temmuz’a Türkiye’de yapmaya çalıştılar; lidersizleştirmek, değersizleştirmek ve milletsizleştirilmek istediler. 15 Temmuz’da global halkı emperyalizme karşı savaşı kazandı, bu savaşı yine kazanacaktır. Biz Türkiye’nin ve Türk dünyasının yanındayız. Tanrı bu çetin yolda yar ve yardımcınız olsun¨ diye konuştu.

‘BU GÜÇ GÜNDEN GÜNE BÜYÜMELİDİR’

Konuşmasında, ¨Türkiye bizim ikinci vatanımız¨ vurgusu yapan milletvekili Fatma Yıldırım, ¨Asıl gelme amacımız kardeşlik. Bir millet iki devletiz. Bu verilen sözler daima geçerlidir. Biz birliği, kardeşliği kazanarak, Karabağ topraklarımızı azat ettik. Bu güç günden güne büyümelidir. Bunu kenarda çok net görüyoruz. Türkiye’de bunu görmek o kadar kolay olmuyor ama yurtdışında Türkiye’nin gücü, Türkiye’de büyük bir liderin olması görülüyor. Bugünkü Türk dünyasının büyümesi için çok zor bir yol kat edildi. Karşımızda olan güçler de var. İnanıyoruz ki 14 Mayıs seçimlerinde de Türk halkı öz iradesini gösterdi ve 28 Mayıs’ta da aynısı yapacak ve Türk halkının geleceği için doğru kararlar verecektir¨ ifadelerini kullandı.

‘DÜNYADA GLOBAL LİDER PROBLEMİ VAR’

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına şahit olmaktan çok mutlu olduklarını söyleyen milletvekili Mahir Abbaszade, ¨Türkiye’nin tarihini birlikte izledik. Azerbaycan’ın 105’inci yılını yaşıyoruz. Türkiye devletini bugün Recep Tayyip Erdoğan gibi dünya şahsiyeti bir lider yönetiyor. Bugünlerde dünyada global lider problemi var. Bu boşluğu iki devlet tek millet olarak dolduruyoruz. Devletimizin dostluğu ve kardeşliği bizim bütün her koşulda galibiyetimiz için esastır. İnanıyoruz ki Türkiye 28 Mayıs’ta doğru kararı verecektir. Biz her zaman Türkiye’nin yanındayız¨ dedi.

¨İNANIYORUM Kİ 28 MAYIS’TA HEPİMİZİ SEVİNDİRECEKSİNİZ¨

Milletvekili Elman Nasirov ise konuşmasında Türkiye’nin 14 Mayıs’ta yaşadığı seçimin bir demokrasi örneği olarak tüm dünyada yakından izlenildiğinin altını çizdi. Nasirov, şu sözleri kullandı: ¨Mayıs ayının 6’sından 15’ine kadar birçok ilde oldum. Daha sonra Avrupa ve Amerika basınından Türkiye dünyaya demokrasi dersi verdi başlıklarını okumaktan mutluluk duydum. Türkiye’de seçimlerin bu kadar demokratik olması hepimizi çok sevindirdi. Kuyrukta 93 yaşındaki bir kadının üç saat seçimi gözlemlediğini ve sonra oyunu verdiğini gördük. Dünya da bu demokratik seçimleri görecektir. Peki, neden dünya Türkiye’deki seçimleri bu kadar yakından izliyor? Recep Tayyip Erdoğan büyük bir devlet adamıdır. Tayyip Erdoğan’ın Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olması konusunda açıklamaları ne kadar büyük bir millet olduğumuzun göstergesidir. İnanıyorum ki 28 Mayıs’ta hepimizi sevindireceksiniz. O gün Azerbaycan’ın da bağımsızlık günü. İnanıyoruz ki o gün bayrama bayram katacağız.¨

‘DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR’

Son olarak Sahib Aliyev de ¨Destek ve teşekkür için buradayız. 14 Mayıs’ta Türkiye gösterdi ki bu dünyada kendilerini dünyaya demokrasi örneği olarak gösterenlerden daha yüksek demokrasi kültürü sahibi bir millet var. Dünya beşten büyük. Türk milleti 14 Mayıs’ta bir kez daha gösterdi ki sadece dünya beşten büyük değil; Türkçe dünyadan büyük. Türkiye öz oyuna, kendi oyuna sadakati ve güveniyle dünyadan büyük. O yüzden biz sizinle gurur duyuyoruz. Size bir daha teşekkür ediyoruz. Sizin 14 Mayıs’taki gayretiniz bizim için ikinci Karabağ savaşında verilen destekten az önemli değil. Türkiye 14 Mayıs’ta gösterdi ki dünyadan büyüktür. Ben görevim gereği dünya basınını her an izliyorum. Son yıllarda hiçbir seçime dünya basını bu kadar ilgi göstermedi. Türkiye’deki seçime dünya basını çok adaletsizce yanaştı ama siz bir millet olarak herkese gösterdiniz ki dünya beşten büyüktür. Dünya beşten büyüktür…¨ mesajı verdi.

‘UZUN YILLAR BU DOSTLUK DEVAM EDECEK’

Aliyev’in konuşmasının ardından tekrar söz alan Çankırı, ¨Dünyada bu kadar takip edilen bu ilk seçim değil, bir önceki belediye seçimini de aynı şekilde takip ettiler. Türkiye’de Tayyip Erdoğan gitsin ne olursa olsun diye düşünüyorlardı. Ancak bizler sizlerin destekleriyle demokrasi yarışını bayrama çevireceğiz. Can Azerbaycan’a bir teşekkürü de yaşadığımız afetlerde yanımıza duruşlarıyla, Kahramanmaraş’ta bir sene içinde yapacakları bin konutla, Muğla yangınlarında yanımızda duruşları için çok teşekkür ediyoruz. Allah izin verirse de uzun yıllar bu dostluk devam edecektir¨ dedi. AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Dilaver Kişili de ¨Bizleri tekrar gururlandırdınız ve buraya kadar geldiniz. Bizler iki devlet tek millet olduk. Bunu yaşadığımız coğrafyada bunu çok net izledik. O günden bugüne kadar da bu kardeşliğimiz daimi olarak ilerleyecektir¨ diye konuştu.

BASININ SORULARINI DA YANITLADILAR

Toplantıda Azerbaycanlı heyet basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Türkiye ve Azerbaycan arasında ticari, lojistik ve siyasi bağları güçlendireceği düşünülen Zengezur Koridoru’nun sorulması üzerine heyet Başkanı Mammadov, Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıldır elinde tuttuğu topraklardan geri çekilmesiyle bir kez daha gündeme gelen koridorun önemine değindi. Azerbaycan ile Nahçıvan arasında açılacak yeni ulaşım yoluyla birlikte Orta Asya’dan Azerbaycan’a ulaşan ve daha önce adeta bir bıçak gibi kesilen koridorun Türkiye ile bağlantıyı yeniden sağlayacağını söyleyen Mammadov, ¨Zamanında türlü engellemelere maruz kaldık. Bu koridor sayesinde nasıl şu anda dünyada Avrupa Birliği gibi bir birlik varsa ileride güçlü bir Türk Birliği’nin kurulmasının da önü açılacaktır. Eğer yarın bir Türk devletleri teşkilatları bir Avrupa Birliği gibi bir uluslararası bir örgüte çevrilirse gerçekten biz yeni bir dünya dizaynında söz sahibi olabiliriz. Onun için de Türk dünyasını birleştirecek proje de Zengezur Koridoru’dur¨ mesajı verdi.

¨TÜRKİYE’NİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAYIZ¨

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmemesi durumunda Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkiler zedelenir mi’ sorusuna Hikmet Mammadov, “Bizim isteğimiz, güçlü bir liderdir. Güçlü bir Türkiye ve Azerbaycan’dır. O yüzden Türk Azerbaycan ilişkileri, tek millet iki devlet üzerinden yürüyen ilişkilerdir. Azerbaycan’ın istediği güçlü bir Türkiye’dir. Lider olmasa millet örgütlenemez. Güçlü Türkiye olmazsa zorlaşır” şeklinde yanıt verdi. Seçimde, Sinan Oğan’ın Erdoğan’ı desteklemesi için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in aradığı iddiasının sorulması üzerine ise Mammadov, “Biz Türkiye’nin iç işlerine karışmayız, karışmıyoruz. Türkiye’de seçimi milli irade, demokrasi kazansın istiyoruz” diye konuştu.