EGE TELGRAF- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve CHP İzmir İl Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Aydın 14 Mayıs seçimleri sonrası yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Aydın’ın açıklaması şu şekilde: CHP İzmir Örgütü, verilen oylara sahip çıkmış, oyların YSK sistemine doğru şekilde kaydedilmesini sağlamıştır. Oyların çalındığına ilişkin haber ve yorumlar ikinci tur öncesi muhalefette yılgınlık yaratma ve ikinci turda sandığa gitme oranını düşürme amacına hizmet eder. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçimlerde, seçim günü işlemleri, seçim sonuçlarının izlenmesi, sisteme işlenmesi, hataların düzeltilmesi, itiraz ve şikâyetlere ilişkin CHP İzmir İl Başkanlığı ve ilçe başkanlıklarının, ilçe seçim kurullarında görevli partili üyelerle koordineli olarak yürüttükleri seçim çalışması hakkında bilgi vermek isterim. 14 Mayıs Pazar günü sabah saat 05.00’de başlayan ve halen devam eden seçim sürecine ilişkin çalışmalar kısa anlatımla şu şekilde yapılmıştır:
  1. Sandıkların açılması sonrasında oy sayım ve döküm işlemleri sandık kurulu üyesi partililerimiz ve müşahitlerimizle birlikte takip edildi. Bu aşamada meydana gelen tereddütler usul hataları ve yanlış uygulamalara müdahale edilerek bilgi desteği sağlandı, oy sayım ve dökümünün mevzuata uygun yapılması için gereken girişimler yerine getirildi. Bu süreçte görev alan avukatlar hukuki bilgileri ile sürece destek verdi. Gerek CHP İl Başkanlığında gerekse İzmir Barosunda oluşturulan kriz masaları sahadan gelen tüm soruları cevaplandırdı ve gerekli yönlendirmeleri yaptı. Taleplerimiz sandık kurulları tarafından büyük ölçüde olumlu karşılandı ve gerekli işlemler yerine getirildi. Kabul edilmeyen taleplerle ilgili tutanaklar tutuldu ve bu kararların sonraki işlemlere olası olumsuz etkileri ile ilgili önlemler alındı.
 
  1. Partili sandık kurulu üyelerimiz ile müşahitlerimiz sandık sonuç tutanaklarını (ıslak imzalı tutanakları) ilçe başkanlıklarına hızlı şekilde ulaştırdı. Buraya gelen tutanaklar ilçe bilişim sorumluları tarafından CHP’nin veri sistemine girildi.
 
  1. Eş zamanlı olarak ilçe seçim kurulları tarafından YSK’nın resmi sistemine giren veriler CHP Genel Merkezi üzerinden alındı.
 
  1. Sandık kurullarımızdan ve müşahitlerimizden alınarak partinin sistemine girilen ıslak imzalı tutanak sonuçları ile YSK’nın resmi sistemine giren tutanaklardaki sayılar eş zamanlı olarak takip edildi. CHP’nin elindeki veri ile YSK’nın sistemine giren veri arasında ortaya çıkan her uyumsuzluk, maddi hatta ve özellikle de parti oylarının kaydırılarak kayıt edilmesi gibi hatalar anında ilçe seçim kurullarında görevli CHP üyelerine iletildi, ilçe seçim kuruluna gelen ıslak imzalı tutanaklar ile oy sayımında kullanılan çeteleler karşılaştırıldı.
 
  1. Ortaya çıkan uyumsuzluklar, ıslak imzalı tutanağın parti sistemine girilirken yapılan hatadan kaynaklanmış ise partinin sistemindeki oy verisi ilçe bilişim sorumluları tarafından düzeltildi. Hata, ilçe seçim kurulları tarafından YSK sistemine girilirken yapılmış ise (özellikle kaydırmalar) ilçe seçim kurulu tarafından düzeltildi ve resmi YSK sistemine doğru verinin girilmesi sağlandı. Yüzlerce maddi hata, resmi itiraz sürecinin işletilmesine gerek kalmadan ilçe seçim kurulları tarafından düzeltilmiş oldu. Bu aşamada ilçe seçim kurullarında görevli partili üyelerimizin rol, çaba ve sorumlu tavırları özellikle önemli ve değerlidir.
  2. Sayım, döküm ve veri girişindeki hataların büyük bir çoğunluğu bu şekilde giderildi. Giderilmeyen ve bizce hala hatalı olduğu düşünülen sandıklar için itirazlar yapıldı. Bu itirazların bir kısmı kabul ile bir kısmı retle sonuçlandı ve hukuki süreç takip edildi.
  3. Sandık kurulları tarafından düzenlenen sandık sonuç tutanakları (ıslak imzalı tutanaklar) önce ilçe başkanlığı tarafından sonra il hukuk komisyonu tarafından tek tek incelendi. Veri hatası, özellikle geçersiz oy kayıtları bakımından denetlendi. Geçersiz oy sayısının dikkat çekici olarak fazla olduğu sandıklar ayrıca incelemeye tabi tutuldu ve ilçe başkanlıkları tarafından yerinde kontrol, sandık kurulu ya da ilçe seçim kurulu ile görüşme suretiyle nedenleri tespit edildi, hatalı işlem izlemini doğuranlarla ve geçersizlik nedeni yazılmayan oylarla ilgili itiraz süreçleri işletildi.
CHP İzmir örgütü tüm birimleriyle sandıklara sahip çıkmıştır. Partimize ya da başka bir partiye verilen her bir oyun doğru şekilde sisteme kaydı için uzun saatler boyunca çalışma yapılmış, tüm ıslak imzalı tutanaklar birden fazla defada ve birden fazla kişinin elinden geçmiş, kontrolleri yapılmıştır. İzmir ilinde toplam 9 bin 877 sandıkta, 3 milyon 404 bin seçmen kayıtlıdır. Bu kadar büyük seçim alanına ve sandık sayısına rağmen oyların sayımı, dökümü, verilerin sisteme girişi konusunda gösterilen bütün özen ve gayrete rağmen az sayıda hata olması mümkündür. Ancak oylara sahip çıkılmış, hatalı işlemler giderilmiş, yaygın ve sistematik seçim hilesine izin verilmemiştir. Bu vesile ile sosyal medyada gündeme getirilen ve konuşulan iki sandığa ilişkin bilgiyi örnek olması bakımından vermek isterim. Bornova 1033 No’lu sandıkta CHP’nin oyu 147 iken 49 yazılmıştı. Yaptığımız itiraz üzerine bu hata düzeltildi. Yine Bornova 1341 No’lu sadıkta CHP’nin oyu 68 iken 1 yazılmıştı. Bu hata da yaptığımız itiraz üzerine düzeltildi. Buna benzer birçok hata düzeltildi ve oy sayılarının sisteme doğru şekilde girilmesi sağlandı. Emeği geçen bütün parti örgütüne şükran borçluyuz. Oyların korunamaması gibi bir durum söz konusu değildir. Oyların korunamadığı algısını üretip CHP ve muhalefet seçmeninde yılgınlık ve çaresizlik duygusu oluşturarak ikinci tura katılımın düşürülmesi çabasına pirim vermemek gerekmektedir. CHP İzmir Örgütü oy sayımı ve sandığa sahip çıkma konusunda en başarılı seçimini geçirmiştir. İzmir’de bulunan 9 bin 877 sandıktan birkaçında yapılan ve sonradan giderilen hatayı göstererek ‘oylarımıza sahip çıkmadınız’ demek, sabahlara kadar çalışan arkadaşlarımızın emeğine haksızlık olur. Bu arkadaşlarımız aynı özveriyi iki hafta sonra yine gösterecek. Kimsenin bundan yana tereddüdü olmasın. Şimdi ikinci turda da aynı kararlılıkla ve çalışmayı sürdürmenin, her bir seçmenin sandığa gelerek Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermesinin sağlanması aşamasındayız. CHP’nin tüm örgütü ve üyeleri inanç ve kararlılıkla görevlerinin başındadır. İzmir vazgeçmedi. Türkiye vazgeçmedi."