Berna Sever / EGE TELGRAF-  Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, siyasetteki gelişmeleri yorumladı. Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seccadeye bastığını gösteren fotoğrafların ardından başlayan tartışmalarla ilgili konuşan Engin, “Fakirleştiğimiz için öfke büyüyor, hoşgörü bitiyor. Gençlerimiz yurtdışına kaçmak istiyor. Siz neden her yere üniversite açtınız, biz 10 milyon çocuğu ne yapacağız? Bunu düşünen yok. Halen seccade ile uğraşıyorlar; halen inançla, mezheple, kökenle bizi uğraştırmaya çalışıyorlar. Bu sürdürülebilir bir şey mi? Ne yapacağız, bu sorunları nasıl çözeceğiz?” dedi.

‘ÖLELİM Mİ, KAVGA DEVAM MI ETSİN?’

“Halının renginde bir şey var, seccade mi küçük halı mı olduğu belli değil” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Engin, “Yürüyüp gelmiş, kapıdan girer girmez ‘Efendim bir fotoğraf alalım’ demişler, ‘Tabii’ demiş ve sonra oturmuşsun. Halıyla aynı renk. Seccade olduğunu bile bile bir cumhurbaşkanı adayı onu yapar mı? Buna akıl eriyor mu? Bunu topluma ‘Seccadeyi hedef aldı, seccadeye bastı’ diyerek aktarmak iç barışımıza, ülkemize, demokrasimize ne fayda verecek? Zaten sıfır etki. Ama insanımızı ne diye düşmanlaştırıyorsunuz? Neden, bu ülkeye yazık değil mi? Çok yaptık bunu, mahallelerimiz ayrıldı, 1980 öncesi insanlarımız öldü. Hapishaneler doldu, taştı yetmedi mi! Hala ölelim mi, bu kavga devam mı etsin, yetmedi mi! Ben bunu inanın bir siyasetçi olarak söylemiyorum, insan olarak ülkemize layık görmüyorum. Bu güzel ülke, bu güzel insanlar bu hale ne zaman düştü, neden düştü?” sorusunu yöneltti.

‘FİRMALAR BİR TAHMİN YAPAR’

Açıklamalarında Engin, seçim sürecinde ön plana çıkan anket şirketleriyle ilgili de konuştu. Anketlerin aslında bilimsel bir tahmin olduğuna dikkati çeken Engin, “Firmalar bir tahmin yapar. Burada örneğin, 40 milyon seçmen yaşar siz bunu bin 500 kişiye indirirsiniz. Denekler var. Deneklerin yaş grubu, cinsiyet, maddi durum gibi kriterleri de var. Tam böyle yapılıyor mu, emin değilim. Haldur huldur yapıldığını görüyorum. Bazı anket şirketlerini tenzih ederim ancak çoğunun yaptığı bir önceki seçimlerle kıyaslama ve eldeki veriler” dedi.

‘SEÇMEN DAVRANIŞI BÖYLE OLMAZ’

“Mesela deprem, mesela Kızılay, AFAD, çadırların yok olması, işsizlik, pahalılık… Bunlar anket firmasına tabii ki veri veriyor, siyasetçi olarak bize de veri veriyor” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Engin, “Bunları düşündüğünüzde 2014 ve 2018 tarihinde cumhurbaşkanımız 51.7 ile seçilmiş; 10 yıl önce de 5 yıl önce de. 10 yıl önce atıyorum döviz 3 liraydı, şimdi 20 misli. Peki bizim gelirimiz 20 kat arttı mı? Benim gelirimi de 20 misli artırıyorsan sorun yok. Ev kirası ne kadar arttı, benim gelirim artmadı. Çiftçiyim, patatesi 1 liradan satıyordum, şimdi 2 liraya satıyorum ama mazot 10 misli artmış. Hatta 20 misli artmış. İnsanlar, seçmen hiçbir şey olmamış gibi bu 49’a inmeyecek gibi, AK Partililer’e de baktım ‘Hatta daha fazla oyla seçileceğiz’ diyorlar. O zaman seçmen çıldırmış olmalı! Seçmen davranışı böyle olmaz, neden olsun. Bunların çocukları, gelecek beklentileri, umutları, evi, borcu, dükkanı, tarlası var. Bu insanlar hiçbir şey olmamış gibi mi davranacak? “CHP’yi beğenmiyorum” diyenler, tamam olabilir. Görüşün, inanç değerin, sosyal yaşamın farklıdır. Bakın, orada Saadet Partisi var, DEVA Partisi var. ‘Ben başörtülüyüm’ diyenler, eşleri de başörtülü olan genel başkanlar var. Onların 2 bin 500 sayfa birlikte oluşturduğu, özgürlükleri, eşitliği, adaleti, ekonomik büyümeyi esas alan Altılı Masa’nın programı var. Vatandaş oraya oy verir, siz neden sadece CHP-AKP olarak görüyorsunuz ki?” ifadelerini kullandı.

‘BENİM BU İŞE AKLIM ETMİYOR…’

CHP’li Başkan Engin, “Ben CHP’liyim, CHP il başkanlığı yaptım. Sorun zaten CHP- AK Parti sorunu değil ki. Bu fukaralık, işsizlik, ayrı bir sorun haline dönüşmüş. Bence insanların seçeneği var. İYİ Parti var; MHP’den ayrılan Atatürkçü, ulusalcı, milliyetçi ve devlet deneyimi olan insanlar var, seçmen olsam ona da oy veririm. Türkiye’de hiçbir şey olmamış gibi hayır, 51’den 55’e çıkacakmış oyları… Buna inanılır mı? Benim aklım bu işe ermiyor” diye konuştu.