EGE TELGRAF- Yoğun kalabalık nedeniyle parti binası yerine Bergama İlçe Başkanlığı önünde gerçekleşen Mehmet Gönenç’in adaylık açıklamasına il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra, Millet İttifakı’nın parti temsilcileri, oda başkanları, muhtarlar ve vatandaş katıldı. İlk konuşmayı yapan ve Mehmet Gönenç’i kürsüye davet eden Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz; “Bizler Millet İttifakı’nın ortak adayı olan 13’üncü Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafında her zamankinden daha fazla çalışarak, genel seçimlerde en yüksek oyu alarak iktidara geleceğiz” dedi.

“BAŞARMAK İÇİN”

Mehmet Gönenç; “2009 yerel seçimlerinden önce, 2008’de bir toplantı yapmıştık. Tıpkı bugünkü gibi çok kalabalıktı. Bergama’nın her kesiminden insanlar vardı. O zaman; bugün buradaki bu kalabalık, bu coşku, bu umut, aslında bireysel bir desteğin ötesinde ilk yerel seçimlerde Bergama’yı kazanacağımızın işareti ve coşkusu demiştik. Bugün aynı umudu ve coşkuyu yaşamanın mutluluğu içindeyim. Bugün burada sizin varlığınız, Mehmet Gönenç’e desteğin çok daha ötesinde, Türkiye’de 20 yılı aşkın bir süreden beri yaşadığımız bu kıskacın, bu anti demokratik totaliter yönetimin, bu şiddet dilinin, bu ayrıştırıcılığın, kinin ve öfkenin bitmesi için kararlılığımızın bir göstergesi. Hep birlikte bunu başarmak için buradayız” dedi.

“NEYİ OYLAYACAĞIZ?”

Gönenç ayrıca; “Biz, 14 Mayıs genel seçimlerinde ‘tek adamla yola devam mı yoksa ortak akıl ve uzlaşıyla mı yola devam?’ bunun kararını vereceğiz. ‘Otoriter, faşizan bir sistem mi yoksa güçlendirilmiş parlementer sistem mi?’ bunun kararını vereceğiz. ‘Türkiye’de yozlaşan ekonomik sistem mi, kayırmacılık mı yoksa hukukun üstünlüğü, adalet mi, özgürlük mü?’ bunun kararını vereceğiz. Bugün Türkiye’de parti devleti anlayışının sonuçlarını ne yazık ki yaşıyoruz. Üzülerek söylüyorum ki bunun en büyük sonuçlarından birisini yaşadığımız bu deprem felaketinde gördük. İçi boşaltılmış kurumları, liyakatsiz yöneticilerin ellerine bırakılan kurumları, hemen her felakette ilk refleksi gösteren TSK’nın bu refleksini nasıl yitirdiğini gördük. Hepimizin gururu olan Kızılay’ın ve AFAD’ın kimlerin elinde ne hale düştüğünü gördük. İşte 14 Mayıs’ta biz bunu oylayacağız. Altı siyasi partinin bir araya gelmesi Türk siyasi yaşamında bir dönüm noktası ve belki de bir ilk. Geçmiş öyküsünde derin görüş ayrılıkları olsa bile bunları bir yana bırakıp, ortak payda da; güçlendirilmiş demokratik bir parlamenter sistem de, özgürlüğün, demokrasinin, hukukun, adaletin üstün olduğu, tek adam anlayışının değil, uzlaşı ve ortak aklın egemen olduğu bir anlayışı yaşama geçirmek için altı parti bir araya geldi. Bu kez gerçekten başaracağız.”