Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- Türkiye 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlere hazırlanırken, siyasi partileri Meclis’te temsil etmek için yola çıkan adayların listeleri de belli oldu. İzmir’de üç dönemdir CHP Milletvekili görevi yapan Özcan Purçu, bu dönem listelerde Roman temsiliyetinin olmamasına tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li Purçu, “Ben üç dönem vekillik yaptım, aday gösterilmedim ama benim dışımda Romanlar’dan 10 aday vardı. Onlardan da aday göstermediler. Ne yazık ki bu konuya Romanlar’dan ciddi bir tepki var. Çarşamba günü Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile bu konuda görüşeceğiz, bilmiyorum ne olacak” dedi.

“ROMANLARI NASIL DIŞARIDA BIRAKIRSINIZ!”

“Durum çok vahim, Romanlar resmen deprem yaşadı” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Purçu, “Bu ülkede 7 milyon Roman var, bu insanlar yok sayılabilir mi! Hadi ben üç dönem vekillik yaptım, başka birini listeye koysunlar, onları da koymadılar. Bu konuyla ilgili o kadar çok telefon geliyor ki nasıl cevap vereceğimi bilemiyorum. Dernekler, sivil toplum kuruluşları, federasyonlar ayağa kalkmış durumda. İkinci Yüzyılın seçiminde Romanları nasıl dışarıda bırakırsınız? Bu kritik seçimde nasıl dışarıda bırakılır? Bir kişiye bile ihtiyaç var. Biz şimdi Roman mahallelerine gidip ne söyleyeceğiz? Parti olarak ben ne diyeceğim?” diye konuştu.

AK PARTİLİ BEKLE YORUMU: O DA…

AK Parti’de Romanları temsil eden vekil Cemal Bekle 5’inci sırada yeniden aday gösterildi. Bekle’nin aday olması ile ilgili de konuşan Purçu, “O da seçilemeyecek. O da seçilecek yerde değil. Meclis’te Romanlar’ın sesi olmayacak” dedi.

“BÜTÜN ROMANLAR ATEŞ PÜSKÜRÜYOR”

“Bizim anladığımız Meclis’te Roman politikasını bitirmeye çalışıyorlar” ifadeleriyle devam eden Purçu, “Birileri bir operasyon yaptı. Bu durum açık söyleyeyim herkese eksi yazar. Çok hassas bir dönemde böyle kararların alınması partiye ciddi zarar verebilir. İstanbul’da 700 bine yakın Roman vatandaşı var, bir tane adayımız yok. Eğitimli gençlerimiz vardı, bir isim yok. Bu nasıl demokrasi ben anlayamadım. Nasıl düşünülmediğini gerçekten anlamıyorum. Listeler hazırlanırken de konuştum ama, neyse… Herkes partiden çok kendi adamım olsun, kendi ekibim olsun, kendi yandaşım olsun… Türkiye’nin her yerinde Roman var. Doğuda da batıda da tepki var, kim toparlayacak bu durumu? İnanın, bütün Romanlar ateş püskürüyor. Halil İbrahim Sofrası’nda Romanlar’ın yeri yok. Bunu kim toparlayacaksa çıksın sahaya biz de yardımcı olalım. Durum bu kadar kötü” açıklamalarında bulundu.

“AĞACI GÖVDESİYLE BERABER KÖKTEN KESTİLER”

Tüm bu yaşananlara rağmen çalışmalarına devam edeceğini de söyleyen Purçu, “Çalışmalarımı sürdüreceğim ama ben kendi toplumuma, kendi milletime söz geçirecek durumda değilim. Ben çalışacağım, Genel Başkanım’a söz verdim. Ama ben, tamam Özcan Purçu üç dönem yaptı başkasını gösterirler diye düşünüyordum. Bari son sıraya birini koy da ‘Romanlar listede’ diyebilelim. Bu nedir, anlamış değilim çok şaşkınım. Bu durumu kim toparlarsa toparlasın yoksa ciddi eksik yazar. Romanların seçimde yüzde 4’lük puanı var. Bu 4 puan nasıl görmezlikten gelir anlamış değilim. Kaç yıldır Romanlar’ın siyasal kimliğini oluşturmaya çalışıyoruz. Tam oluşturduk, tam meyvesini alacağız ağacı gövdesiyle beraber kökten kestiler. Bu nasıl bir politika ben anlamadım” diye konuştu.