Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini geride bıraktı. Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 52.16’sını alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimi kazandı. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise ülke genelinde yüzde 47.84’lük oy elde etti. İlk tur seçimleri ile karşılaştırıldığında Erdoğan’ın oyu İzmir’de 14 bin 92 oy artırırken Kılıçdaroğlu 58 bin 122 oy artırdı. Buna göre; CHP İzmir’de oyların yüzde 67.13’ünü AK Parti ise yüzde 32.87’ünü aldı. 2023 genel seçimlerinde ilk sandık sınavını veren Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) meclise toplamda 14 milletvekili göndermeye hak kazandı. Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin de sona ermesinin ardından DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Egemen Pamukçu, sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Adil bir seçim olduğunun vurgusuyla açıklamalarına başlayan Pamukçu, “Tüm teşkilatımızla, Altılı Masa’daki ittifak ortaklarımızın tüm mensuplarıyla sandıklara sahip çıktık. Bizim için en değerli ve en önemli konulardan biri de bu. İnsanların o konudaki güvenini boşa çıkarmamız gerekiyordu. İzmir genelinde de gördüğümüz kadarıyla herhangi bir sıkıntı olmadan, seçime şaibe karışmadan bu işi tamamladığımızı düşünüyoruz. O noktada hiçbirimizin bir şüphesi yok. Günün sonunda gönlümüzden geçen Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olmasıydı. Ancak bu gerçekleşmedi. Bu noktada da halkımızın kararına saygı duyuyoruz. Bu bir seçim; bu bir demokratik seçim. Bunun sonucu ne çıkacaksa her iki taraf için de saygı duyulması gereken bir durum” dedi.

‘BU İŞİ İYİ GÖTÜRDÜĞÜMÜZÜ DÜŞÜNÜYORUM’

14 Mayıs seçimlerinin ardından Millet İttifakı içinde yeni kurulan partilerin oy oranının düşük kaldığı ve cumhurbaşkanlığı adaylarını seçmene konsolide edemediği söylemlerini de değerlendiren Pamukçu, “İzmir özelinde konuşacak olursak; birlikteliğin sağlandığını düşünüyorum. Özellikle CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun kaptanlığında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in desteğiyle bu işi iyi götürdüğümüzü ve sahada da bunun karşılığını aldığımızı düşünüyorum. Türkiye’nin diğer illerinde aynı veri var mıdır, aynı birliktelik yaşanmış mıdır bilemiyoruz. Ancak İzmir’de bu birlikteliğin özellikle son 15 günde sahaya iyi yansıdığını ve bunun da karşılığını aldığımızı düşünüyorum. Torbalı’daki verilerden, belli ilçelerimizdeki verilerden zaten Kemal Bey’in oy oranındaki artışı okuyabiliyoruz. Bu da Altılı Masa’nın son iki haftada yaptığı çalışmada Kemal Bey’e olan teveccühü artırabildiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

‘ODAĞIMIZI YEREL SEÇİME YÖNLENDİRECEĞİZ’

Son olarak seçmene de seslenen Pamukçu, “Bu uzun bir yol. Biz yine mücadelemize, demokrasiye olan inancımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Önümüzde yerel seçimler var. Bütün odağımızı yerel seçimlere yönlendireceğiz. Vazgeçmek yok, daha çok çalışmaya devam” diye konuştu.