EGEMEN SAYIN / EGE TELGRAF- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili aday adayı Salahattin Şahin, Ege Telgraf Web TV canlı yayın konuğu oldu. Politize programında gazeteci Yağmur Daştan’ın sorularını yanıtlayan Şahin, MHP İzmir Milletvekilliği aday adaylığı görevi için MHP İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekilliği görevini bir sene erken bıraktığını belirtti. Kentin sorunlarını dile getirmek istediğini ifade eden Şahin, “İzmir’in sorunları oldukça fazla. Fakat vatandaşa sorulduğunda belki bunun yalnızca trafik olduğunu söylerler. İzmir’in en büyük probleminin plansızlık olduğunu söyleyebiliriz. 11 ilde yaşanan deprem yalnızca düştüğü yeri değil, tüm ülkemizi yaktı. Olası bir İzmir ve İstanbul depremi söz konusu ve tedbir almak zorundayız. Depremle ilgili ne yapılsa az, yapılan çalışmaları göz ardı edemeyiz. Deprem konusunda icraat şart, bir an evvel adım atmamız gerek” diye konuştu.

‘DEPREM GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI’

İzmir’in deprem açısından riskli bir bölgede olduğuna dikkati çeken Şahin, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2012’de bütün belediyelere, riskli alan ve riskli bina tespiti konusunda onay vermiş ama şu ana kadar hiçbir şey yapılmamış. İvedilikle bu çalışmaların sürmesi gerekiyor. Riskli bölgelerde en fazla dört katlı binaların yapılması, fay hattı geçen noktalarda önlemler alınması lazım. Bu husustaki planları tekrar revize etmek gerek. Riskli olmayan bölgelere yeni planlar yapılmalı. İzmir’in planlanmasında depremin göz önüne bulundurulması gerek” diye belirtti.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM: EMREZ’

Kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarını sürdüren Şahin, şunları aktardı: “İzmir’de 6 kentsel dönüşüm bölgesi mevcut, 10 bin konutun üzerinde yapım mevcut. Gaziemir Aktepe-Emrez en büyük kentsel dönüşüm bölgesi fakat dönüşen konut sayısı 960 olarak biliniyor. Aktepe-Emrez esasında bakıldığı zaman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan arsa ile plan yapıldı. Hatta bölgenin ihalesiz verilmesi sebebiyle süreci mahkemeye taşıdık ve o bölge daha sonra ihaleye çıktı. Çeşitli müteahhitler ile görüşüp o bölge ihalesine neden girmediklerini sorduk. Cevap olarak bölgenin plansız bir bölge olmasını ve tehlike arz ettiğini açıkladılar. Aktepe Emrez’in bölgesel değil, bütüncül imar planının yapılmasını talep ettik. Bakanlığın belediyeye verdiği yetkiye göre yaşanan bir deprem durumunda bölgede hızlı ve ihalesiz çalışma yapılabileceği yönünde. Fakat bölge boş bir arazi ve yaşanan bir deprem mevcut değil. O bölgede pazar çalışanlarının yapmış olduğu bir umumi tuvalet var. O tuvalet ‘riskli bina’ olarak gösterilerek bölgenin imara açıldığı savunuluyor. Daha sonra o bölgede yollar göçtü çünkü zemin etüttü yapılmamış. Yağışların biraz daha uzun soluklu sürmesi toprağın yumuşamasıyla beraber göçüklere kadar ilerleyebilirdi. Bölgede alınan herhangi bir tedbir mevcut değil.” Kentsel dönüşümün bir süreç olduğunu da belirten Şahin, “Hükümet, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle süratle dönüşüme devam ediyor. Şu an deprem bölgesinde yapılan yapılanmalar takdire şayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bu konuda çok çalışıyor. Kısa sürede depremzedeleri konutlara kavuşturacak” ifadelerini kullandı.

‘ALTYAPI ALRM VERİYOR’

Şahin, şehrin altyapısının mevcut nüfus için yetersiz olduğunu kaydetti. Kentin sorunlarına çözüm olmak için aday adayı olduğunu vurgulayan Şahin, “İzmir altyapı olarak da alarm verir durumda. Şu an yapılan çözümler yetersiz. İzmir son yıllarda çok göç alan bir şehir. Bu göç ön görülememiş bir göç. Ciddi bir su sorunumuz mevcut. İklim değişiklikleri ve yağmurun yağmaması da barajlarımız için büyük problem. Geçen sene yüzde 68 olan baraj doluluk oranımız bugün yüzde kırklarda. İzmir’in toplamda 28 milletvekili seçilecek. Seçilen milletvekilleri İzmir için bir araya gelip olağanüstü bir çaba sarf etmeliler. Bu şehrin sorunları için ilgili kurumlarla, bakanlıklarla iletişim halinde olarak, hep birlikte bu sürece katkı sağlayarak etkin bir şekilde İzmir’i temsil etmek için aday adayıyım” açıklamalarında bulundu.

‘GÖVDEYİ ORTAYA KOYMAK’

İçerisinde bulunduğumuz seçim sürecini değerlendiren ve Cumhur İttifakı’na desteğini dile getiren MHP’li Salahattin Şahin, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişimizden itibaren ikinci seçimdeyiz. Ülkemiz için önemli bir sistem. Parlamenter sistemi ‘geri getireceğiz’ diye konuşuluyor ama parlamenter sistem değiştirilerek işlevini yitirmiş ve anlamsız hale gelmişti. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yüzde 50’nin üzerine oyla geçerli oldu. Bir koalisyon değil daha güçlü bir temsil yetkisine sahip. Bu sistem için ‘tek adamlık’ deniyor ama böyle bir şey yok. Meclis çoğunluğu cumhurbaşkanına yetki veriyor. Meclis çoğunluğunun iradesi geçerlidir. Bu seçim sistemin ikinci dönemi olduğu için önemli hem de yapılan uygulamaların, düzenlemelerin oturması açısından önemli. Cumhur İttifakı’nın yine daha yüksek oyla göreve devam edeceğini düşünüyoruz. İstikrar önemli. Milliyetçi Hareket Partisi elini taşın altına koymakla kalmamış gövdesini ortaya koymuş durumda” diye konuştu.