Yağmur Daştan- EGE TELGRAF- İzmir İktisat Kongresi’nde 6 masa liderleri çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kongrede kürsüye son olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu konuştu. Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili değerlendirmede bulundu.

‘MİLLET AY’A, MARS’A GİDİYOR…

Karamollaoğlu, “Birinci İktisat Kongresi’nin maddelerini bulun ve okuyun. 9 madde öne çıkmış, 12 başlık var. Bunları okumakta fayda var. O kongreden sonra Türkiye’de ciddi bir hamle başlamış. Maalesef Osmanlı’nın son dönemlerinde birtakım iktisadi faaliyetler başladı ama bunlar ülkemizi ayağa kaldıracak seviyeye gelmedi. Gıda, giyim ve kuşam dışarıdan geliyordu. İzmir İktisat Kongresi’nden sonra oluşturulan hava ile bir hamle başladı. İktisat Kongresi’nden sonra da bunlar biraz daha şekillenme yoluna girdi. Hangi fabrikalar kurulacak, hangi finans tesisleri hayata geçirecek… Köylünün başlattığı Şeker Fabrikası gibi, uçak sanayi gibi. Bu, o dönemde en önemli vazife olarak gündeme getirilip uçak fabrikasının temeli atılmış 1920’de. Biz şimdi havanda su dövüyoruz. ‘O kadar uçmayın’ deniliyor, millet Ay’a Mars’a gidiyor. Biz kendi kendimize bir yerden bir yere gidemiyoruz. Maalesef kısa zaman içinde bu teşebbüslerin hepsi kaldı. Ben Vecihi Hürkuş’u unutamadım. Nuri Demirağ, bu soyadı nereden almış; Fransızlar, İngilizler ülkeye demir ağ örüyor. “Sizin ördüğünüzü 1,5 senede tamamlarım” demiş, o soyadı almış. O dönemdeki hayal ve ufuk bizde bugüne kadar yok” dedi.

“15 MAYIS’TA İLK ADIMLAR…”

“Kendi içimize kapanmış ve bugüne kadar çekişmelerle uğraşmışız ama bizim sorunlarımızı çözecek adımlar atmamışız” diyerek devam eden Karamollaoğlu, “Ülkemizin ayağa kalkması için iktisat şart ama nereden başlayacağız dersek: Adalet! Bir ülkede adalet olmadan bir şey yapamazsınız. Bundan dolayı bunu daha kapsamlı olarak ‘Ahlaki değerler ihya edilmeden o ülkede huzur olmaz’ diyorum. Devlet, adalet üzerine inşa edilmelidir; adalet mülkün temelidir. Mülk dediğimiz devlettir. Dürüstlük mutlaka olacak. Şu anda ne adalet var ne liyakata önem veriliyor. Bunun için hiçbir problem çözülememiş. İttifak ediyoruz, 15 Mayıs’ta ilk atılacak adımlar bunlar. Adaletin tesis edilmesi, liyakata önem verilmesi ve yandaşlara hiçbir şeyin peşkeş çekilmemesi. Her konuda ülkemizin kalkınmasını hedef olarak seçmeliyiz. Bir değil, birkaç tesis kurulacak, Türkiye bir şantiye havasına bürünecek. Dövizin dışında ülkemizin başka bir şeye ihtiyacı olduğu kanaatindeyim. Teknolojiyi bulur, getirirsiniz. Döviz ihtiyacını azaltacak yatırımlar yaparsanız bu problemi de çözersiniz. Önümüzde büyük bir pazar var. O yüzden bizim her türlü yapacak yatırımları desteklememiz gerekir” açıklamalarında bulundu.