BERNA SEVER/EGE TELGRAF- Bazen kalbi besleyen damarlarda ya da kapaklarında, bazen de kalbin hiç beklenmedik bir yerinde oluşan küçük bir sorun hayatınızı etkiler, hatta kimi zaman belirler. Kalp krizi, kalp damarının aniden tıkanması sonucu oluşuyor. Toplumda yıllık görülme yüzdesi 0.6’dır. Kalp krizi belirtileri arasında; hastanın göğsünde yanma, baskı ve sıkışma hissi bulunuyor. Bu şikayetlerin çeneye ve kollara doğru yayılması da söz konusu olabiliyor. Bulantı ve kusmaya soğuk terlemenin eşlik etmesi tanının güçlenmesini sağlıyor. Şikayetler aniden başlıyor. Hastanın bulunduğu yerden, zamandan ve aktivitesinden bağımsız gelişiyor. Şikayetler 30 dakikadan fazla sürüyor. Bu durumdaki kişilerin, derhal bir ambulansla en yakın kalp merkezi veya hastanenin acil servisine götürülmesi gerekiyor. Hayati tehlike söz konusu olduğu için bu durumda en etkili müdahale, hastanelerde yapılabiliyor. Ancak riski büyük olsa da, her kalp krizi ölümle sonuçlanmıyor.

EN ÖNEMLİ FAKTÖR SİGARA

Uzmanlar, kalp hastalıklarında büyük risk faktörlerinin şeker hastalığı, hipertansiyon, aşırı kiloluk, çok fazla spor yapılmayan yaşam tarzı dediğimiz sedanter ve en önemli faktör sigara olduğuru söylüyor. Genellikle kalp krizi riskinin erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşından sonra başladığını belirten uzmanlar, son 10 yılda 20'li yaşlara kadar inen çok genç hasta profilinin varlığını dile getirdi.

NEFES NEFESE KALIYORSANIZ…

Kalp krizinin en erken belirtileri hakkında bilgilendirmede bulunan uzmanlar, damarın tam tıkanmaya başlamasından önce kalbin kişiyi uyardığını söyledi. Uzmanlara göre, kişi spor yapıyorsa, asansör yerine daha merdiven kullanıyorsa buralarda tıkanmaya başlar. Yürürken daralmaya başlar. Nefes nefese kalır, göğüsün de ağrı başlar ve boğulma gibi bir his gelir. Ama hastanın sakin bir hayat tarzı varsa, spor egzersiz yapmıyorsa hasta durumun çok farkında olmuyor. Daha sonra kalp krizinde damarın tıkandığı an çok geç bir an oluyor. Ramazan ayına özel açıklamada bulunan uzmanlar kalp hastalığı olanları, diyabet, obez gibi diğer riskli grupları uyardı, “Ricamız bir anda tıka basa karınlarının doyurmamalarıdır. Hem kan şekerindeki ani değişiklikler, tansiyona bağlı ani değişiklikler, kalp damarlarında plak dediğimiz bir damar sertliği varsa onların çatlamasını ve bir anda damarın tıkanmasına yol açabiliyor. O yüzden kademeli ve zaman içerisinde beslenmeleri, öğünlerini biraz öğünden sonraya kaydırarak, iftardan sonra gece saatlerinde yemelerini tavsiye edebiliriz" diye konuştular.  
Editör: TE Bilisim