İntermitten Fasting (IF) olarakta bilinen aralıklı oruç diyeti günümüzde kilo vermek ve fit olup forma girmek isteyenlerin oldukça yaygın olarak kullandığı bir yöntemdir. Kilolarından kurtulmak ya da sağlıklı besinler tüketerek formunu korumak istiyor, bitmeyen yeme isteğini kontrol altına almak istiyorsan aralıklı oruç programını deneyebilirsin. Peki aralıklı oruç nedir, nasıl yapılır... Haydi gel detaylara mercek tutalım...

Aralıklı Oruç Nedir, Nasıl Yapılır?

Ne yediğine değil ne zaman yediğine odaklanan bu yöntem gün içerisinde tükettiğin besinleri düzene sokmayı amaçlar. Belirlenmiş zaman dilimlerinde gıda tüketimi yapılabilirken kalan zamanda kalori alımının olmadığı yani oruç tutulduğu beslenme programıdır. Aralıklı oruç için uygulanabilecek çeşitli programlar mevcuttur. Sana en uygun gelen programı seçerek sağlıklı beslenme düzenini oluşturabilir ve istenmeyen kilolarına veda edebilirsin. Aralıklı oruç için tercih edebileceğin en sık kullanılan üç yöntem bulunmaktadır... 16:8 Diyeti: En çok tercih edilen ve başlangıç için en uygun yöntemdir. Bu programla günün uyku dâhil 16 saatini aç kalarak geçirip geri kalan 8 saatinde ise yemek yiyebilirsin. İyi bir program ile bu uygulamaya 2 – 3 öğün sığdırabilmen mümkün. Fakat uygulanan bu programdan maksimum verim alabilmek için, 8 saatlik zaman diliminde çok fazla abur cubur tüketmemeye dikkat etmelisin. Meyve, sebze, protein ve sağlıklı yağlardan oluşan dengeli bir besin içeriğine sahip yiyecekler tüketmelisin. 5:2 Diyeti: Haftanın 5 gününde normal düzeninde beslenip kalan iki gününde günlük kalori tüketimini 500-600 civarında kısıtlaman gerekir. Bununla birlikte normal olarak beslendiğin günlerde, abur cuburdan kaçınmalı veya hazır gıdalar yememelisin. 5:2 aralıklı oruç diyeti oldukça etkili bir yöntemdir; fakat az kalori alınan günlerde halsizlik hissedilmesi yüksek ihtimaldir. Bu nedenle herkese uygun olmayabilir. Ye Dur Ye Diyeti: Haftada bir veya iki defa tam gün oruç tutulan yöntemdir. Bu program ile akşam yemeğini yedikten sonra 24 saat oruca girip ertesi gün akşam yemeğinde beslenebilirsin. 24 saate kadar oruç tutmak metabolizmanda değişmeye yol açabilir. Vücudun enerji kaynağı olarak glikoz yerine yağı kullanmasını sağlar. Dikkat edilmesi gereken nokta bu yöntemle tutulan oruç iradeni zorlayabileceğinden, daha sonrasında aşırı yeme ihtiyacı doğurabilir. Savaşçı Diyeti: Bu diyet ile gün içerisinde 20 saat boyunca yalnızca çiğ sebze meyve ve az miktarda süt ürünleri ile beslenebilirsin. Akşam 4 saatlik süreçte ise normal beslenmene olanak sağlar. aralikli-oruc-diyeti

Aralıklı Oruç Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

Seçilen diyet yöntemlerinden yüksek düzeyde fayda sağlayabilmenin yolu, diyet planlamasında yer alan besinlerin doğru seçimler olmasıdır. Aralıklı oruç yaparken besin içeriği yüksek gıdalar seçmen ve tükettiğin ürünleri işlenmemiş gıdalardan seçmen sağlıklı bir şekilde kilo vermene olanak sağlayacaktır. Uygulayacağın aralıklı oruç programları kapsamında tüketilebilecek bazı gıdaları şu şekildedir:
  • Meyveler: Elma, şeftali, kayısı, muz gibi meyveler
  • Sebzeler: Brokoli, karnabahar, kabak ve yeşil yapraklı tüm sebzeler
  • Protein Kaynaklı Besinler: Et, balık, yumurta, baklagiller ve kuruyemişler
  • Tam Tahıllı Besinler: Arpa, karabuğday, yulaf ve kinoa
Aralıklı oruç diyeti boyunca hedef karbonhidrat alımını düşürmektir. Dolayısıyla ekmek, makarna ya da hamur işi gibi yiyeceklerden ve atıştırmalıklar ile şekerli içeceklerden uzak durman gerektiğini de unutmamalısın.

Aralıklı Orucun Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç, metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakımı kolaylaştırır. Ayrıca vücuttaki kas kütlesine herhangi bir etkisi olmadığı için kas kaybı yaşanmaz. İnsülin duyarlılığını arttırır ve vücuttaki insülin direncinin azalmasına fayda sağlayabilir. En önemlisi kilo vermede etkisinin büyük olması ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasıdır. Sen de sağlıklı beslenmek ve fit bir vücuda sahip olmak istiyor fakat nasıl başlayacağını bilmiyorsan Juico İntermittent tam sana göre! Aralıklı oruç diyetin için, diyetisyen tarafından hazırlanmış haftalık diyet paketlerinden birini seçerek fazla kilolarından kurtulmaya hemen başlayabilirsin!