Berna SEVER/ EGE TELGRAF- Günün en önemli öğünü olan kahvaltı, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri. Birçok uzmanın da üzerinde hemfikir olduğu bu konu, sağlıkla ilgili pek çok faydasıyla bilinmekte. İşte kahvaltının neden önemli olduğunu ve düzenli olarak yapmanın faydalarını derledik.

ENERJİ VERİR VE ODAKLANMAYI ARTIRIR

Uzun bir uyku sonrası vücudumuz enerjiye ihtiyaç duyar. Kahvaltı, güne başlarken enerji sağlar ve metabolizmayı harekete geçirir. Protein, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar içeren bir kahvaltı, beyin fonksiyonlarını destekleyerek odaklanmayı artırır.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR

Kahvaltı yapmak, vücudun metabolizma hızını artırır. Sabah erken saatlerde besin almak, sindirimi hızlandırır ve gün boyunca daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Bunun sonucunda kilo kontrolünü sağlamak daha kolay hale gelir.

DENGELİ BESLENMEYİ TEŞVİK EDER

Kahvaltı, sağlıklı besinlerle dolu olması gereken bir fırsat. Protein, lif, vitamin ve mineral içeren gıdalarla beslenmek, günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için önemli. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek, taze meyve ve sebzeler gibi sağlıklı seçenekler tercih etmek, vücudunuzun gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olur.

DUYGUSAL DURUMU İYİLEŞTİRİR

Araştırmalar, kahvaltı yapmanın duygusal durumu olumlu yönde etkilediğini göstermekte. Yetersiz beslenme, kan şekeri düşüklüğüne ve düşük enerji seviyelerine yol açarak duygu durum dalgalanmalarına neden olabilir. Kahvaltı, kan şekerini dengede tutarak gün boyunca daha istikrarlı bir enerji seviyesi sağlar.

SAĞLIĞI DESTEKLER

Kahvaltı yapmak, kalp hastalığı, diyabet, obezite ve diğer sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sağlıklı bir kahvaltı, kötü beslenme alışkanlıklarını engelleyerek sağlıklı kiloyu korumanıza ve kronik hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. Uzmanlar, kahvaltı yapmanın yanı sıra ne yediğimize de dikkat etmemizi öneriyor. Düşük şeker içeriği, yeterli protein, sağlıklı yağlar ve lif açısından zengin bir kahvaltı tercih edilmeli. Tam tahıllı ekmekler, yumurta, peynir, yoğurt, taze meyve ve sebzeler, badem veya fındık gibi kuruyemişler gibi sağlıklı seçenekler kahvaltı sofralarında bulunmalı. Bununla birlikte, zaman kısıtlamaları nedeniyle kahvaltı yapmayanlar için pratik alternatifler de mevcut. Kahvaltıyı hazırlamak için yeterli zamanı olmayanlar, evden çıkarken yanlarında atıştırmalık sağlıklı bir bar, yoğurt veya meyve taşıyabilirler. Böylece açlık hissini engelleyerek gün boyunca enerji seviyesini koruyabilirler.