AHMET BUĞRA TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- Vücut temelde protein, yağ ve karbonhidrat üzerine çalışıyor. Bu nedenle sağlam bir protein, yağ ve karbonhidrat kaynağına ihtiyacı var. Ekmek ve makarna gibi yiyecekler karbonhidrat ihtiyacını karşılamak üzere tüketilen yiyecekler.

SAĞLIKLI SAHUR MENÜSÜ

Uzmanlar, oruç tutacak kişilerin mutlaka sahura kalkması gerektiği konusunda uyarıda bulunurken sağlıklı bir sahur menüsü örneği de sunuyor. Sahurda beyaz ekmek ve pide yerine tam tahıllı bir ekmek tercih etmek bile karbonhidrat kaynağımızı sağlıklı seçtiğimizi gösterir. Yumurta konusunda zorluk yaşanıyorsa sahur öğününde mutlaka bir peynir çeşit olması gerekiyor. Sağlıklı bir yağ kaynağı olarak zeytin tüketilebilir. Yumurta da sahur sofrasında mutlaka olmalı. Mutlaka yeşillik hatta meyve bile sahur tabağında ihmal edilmemeli. Süt ve yoğurdun da aynı şekilde tüketilmesine özen gösterilmeli. Böylece sağlıklı bir sahur öğünü planlamış olunacaktır. Aslında kahvaltı öğünü sahura taşınmış olmalı.

HİPOGLİSEMİYE DİKKAT!

Sağlık sorunu olmayan bir birey normal bir şekilde insülin salgılarken diyabet hastalarında insülinin yeterli salgılanmadığını veya tam tersi şekilde çok fazla salgılandığını ifade eden uzmanlar, 16-17 saatlik açlık süresinde insülin düşüklüğünden dolayı hipoglisemiye girilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Böbrek yetmezliği olan bireylerin ilgili alandaki bir hekime mutlaka başvurmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar “Vücut çok fazla susuz kalabiliyor. Böbrek rahatsızlıklarının da böyle bir durumda vücuttan atılan sıvı elektronik dengesi bozulacağı için aslında oruç tutmaları çok da doğru olmayacaktır. Maneviyatı yaşamak adına belki çok niyet ediyorlar. Bunları gerekçe olarak kendilerinde görmüyorlar ancak bir yandan da sağlıklarını bozuluyor” diyor.      
Editör: TE Bilisim