Doku mühendisliği, dokuların yenilenmesi ve yeniden yapılanması konusunda umut vadeden multidisipliner bir alan. Bu yaklaşımda üç boyutlu yapı iskeleleri büyük önem taşıyor. Bu bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapan İzmir, binlerce hastaya şifa kaynağı olma yolunda ilerliyor. Türkiye’nin yurtdışına giden milyonlarca dolarlık döviz kaybına son vermeyi de hedefleyen mühendislik dalı yakın gelecekte organ nakline son verecek gibi görünüyor. Bu alandaki çalışmalar hakkındaki bilgiyi Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu Ege Telgraf Gazetesi’ne anlattı.

BİR İLKİN HEYECANI

Türkiye’de bir ilk olarak Kas-İskelet Doku Mühendisliği Sempozyumuna İzmir’in ev sahipliği yapacağını vurgulayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, “Tıp dünyası özelinde gelinen son nokta olarak da tanımlanabilir olan doku mühendisliği birçok faydayı beraberinde getiriyor. Bu alanda Amerika ve Avrupa’nın birkaç gelişmiş ülkesinde çalışmalar yürütülüyor. Bizim İzmir’de bir araştırma merkezimiz var. Üniversitenin içinde Kas İskelet Doku Bio Teknoloji Araştırma Merkezi. Ben kurdum. Türkiye’de başka yerde yok. Biz yüksek lisans ve doktora programı da oluşturduk. Şimdi tıpta gelinen son noktada çalışmalar yürüten önemli isimleri Türkiye’de ilk kez olmak üzere İzmir’de bir araya getiriyoruz. Bunun heyecanının duyuyoruz. Bilgilerimizi paylaşacağız. İnsanlığa daha yararlı olma adına önemli adımlar atacağız” dedi.

DOKU OLUŞTURULABİLİYOR

Organ naklinin yakın gelecekte tarihe karışacak düzeye gelineceğini belirten Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, “Doku mühendisliği, doku ve organların hasta bireylere nakledilmek üzere laboratuvar şartlarında meydana getirilmesi ile çalışma ve projeler yürüten bir bilim dalı. Doku mühendisliğinin potansiyel gücü her geçen gün artıyor. Bu alanda çalışmalar yürüten kurumlar insanlığa daha yararlı olmak için yarışıyor. Bu alanda çalışma yapmayan ülkeler bu ülkelerin ürün ve çalışmalarını kullanıyor.

Yakın bir gelecekte mühendislik dehası dokular yardımıyla organ naklinin tarihe karışacağı hesaplanıyor. Hücrelerle uyumlu bir şekilde oluşturulan doku ya da organların aynı görevleri yapabilmesi ve vücut içindeki işleyişi tamamlayabilmesi artık laboratuvar ortamındaki çalışmalarla mümkün hale getirilmekte. Hastalık ve kazalardan dolayı bazı organların kullanılmaz hale gelmesi durumlarında devreye doku mühendisliği giriyor. İleri teknolojinin kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkan çeşitli yöntemlerle dokuların onarılması ve eski haline döndürülmesi sağlanabiliyor” diye konuştu.

FAYDAMIZ TÜM İNSANLIĞA

Tüm insanlığa faydalı olma hedefiyle önemli aşamalara geldiklerini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, “Kıkırdak hasarı nedeniyle annelerimiz babanelerimiz diz protezleri kullanıyor. Protez alımları nedeniyle yurtdışına önemli ölçüde döviz çıkışımız oluyor. Ama kıkırdak dokusunu yırtılan bir pantolonu diker gibi tamir edebiliyoruz. Bu yönüyle ülkemizdeki sağlık turizmini arttırabiliriz. Yaptığımız çalışmalarda ulaştığımız sevine nedeniyle Avrupa’dan 24 patent aldık. Yürürken salyangozun yere bıraktığı yapıştırıcıyı işleme tabi tutarak kıkırdak dokusunda yapıştırıcı olarak kullanıyoruz. Çalışmalarımızı daha üst boyutlara ulaştırmak hedefiyle Kas İskelet Biyoteknoloji Eğitim Vakfı’nı (KİBEV) kurduk” dedi. Kas-İskelet Doku Mühendisliği Sempozyumu 7 Nisan 2023 tarihinde İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılacak.

Editör: TE Bilisim