Berna SEVER-EGE TELGRAF- Kansızlık, vücuttaki organlara yeterli seviyede oksijen taşınamaması sonucu ortaya çıkıyor ve vücutta dolaşan kırmızı kan hücrelerinin yeterli olmaması sonucu hastalık kişide görülmeye başlıyor. Dünya nüfusunun önemli bir bölümünü etkileyen kansızlık özellikle çocuklarda sıkça görülen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Kansızlık için doğru bir tedavi planlaması ve tedavinin aksatılmaması büyük önem taşıyor.

KANSIZLIK NEDEN OLUR?

Kansızlığın en önemli nedenlerin biri vücutta yaşanan kan kaybıdır. Diğer başlıca nedenleri ise vücutta kırmızı kan hücrelerinin hızlı yıkımı, kırmızı kan hücresinde vücudun üretim eksikliği yaşaması ve bir diğer neden ise kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gerekli olan vitamin ya da minerallerin alımında eksiklik yaşaması ya da bunların emiliminde sorunlar yaşamasıdır.

BELİRTİLERİ NELER?

Kansızlığın başlıca belirtilerinde kuru ve soluk cilt, yorgunluk, uyku hali, dikkat bozukluğu, unutkanlık, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, dilde yanma, ağız içinde aftlar, saç dökülmesi, parmaklarda uyuşma, kas kuvvetinde azalma ve tırnak değişiklikleri hastalığın işareti olarak görülmektedir. Uzmanlar bu belirtileri sahip kişilerin mutlaka bir doktora başvurmasını önermektedir.  Kansızlığın uzun süren ve ağır geçen dönemleri ise “pika sendromu” olarak adlandırılmaktadır ve hasta toprak, saç, tebeşir ve kömür gibi maddeler yemek isteyebilir.

KANSIZLIK TANISININ KONULMASI İÇİN NELER YAPILIR?

Kansızlık teşhisinin konulması için doktor tarafından birçok test yapılması gerekmektedir. Bunun sebebi de kansızlığın vücuttaki birçok sistemi etkiliyor olmasıdır. Uzmanlar bu konuda öncelikle biyokimya testleri yaparak hastalığa dair bulguları araştırırlar. Bunun dışında endoskopik tetkikler de doktor tarafından istenebilmektedir. Doktor gerekli gördüğü durumda hastadan hemoglobin elektroforezi ve kemik iliği biyopsisi de isteyebilir.

KANSIZLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kansızlık hastalığına sahip olan kişi için tedavi yöntemi öncelikle sebebin ne olduğuna göre başlamaktadır. Genellikle demir eksikliği kaynaklı kansızlık durumlarında demir tedavisine başlanır gerekli durumlarda ise B12, çinko, folik asit takviyeleri de hastaya verilebilir. Demir içerikli ilaçlar hastanın gün içerisinde tüketebileceği çay, kahve ve tüketebileceği besinlerden etkilenebileceği için mutlaka aç karnına alınmalıdır. Özellikle yumurta, hayvansal gıdalar ve baklagiller demir açısından oldukça zengindir ve hastaya mutlaka önerilir. Kansızlık hastalığının tedavi süresince mide ülseri gibi kanama oluşturan rahatsızlıkların da tedavisi mutlaka yapılmalı ve buna yönelik tedavi süreci uygulanmalıdır.